Tujina

29.000 okužb, 700 smrti: opičje koze še niso pod nadzorom

Adis Abeba, 20. 09. 2024 12.30 | Posodobljeno pred 6 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, N.Š.
Komentarji
0

Afriški center za nadzor in preprečevanje bolezni (Africa CDC) je sporočil, da bolezen opičjih koz oz. mpox v Afriki ni pod nadzorom. Od začetka leta so v 15 afriških državah skupno zabeležili več kot 29.000 primerov bolezni in več kot 700 smrti.

Opičje koze
Opičje koze FOTO: AP

Direktor afriškega centra CDC Jean Kaseya je v četrtek na redni tedenski novinarski konferenci poudaril, da število okužb z mpoxom v Afriki narašča. V enem tednu je bilo na afriški celini zabeleženih skoraj 3000 potencialnih novih primerov bolezni, od začetka leta pa več kot 29.000, pri čemer je umrlo 738 ljudi.

V primerjavi z enakim obdobjem lani so zabeležili za 180 odstotkov več primerov bolezni in 39 odstotkov več smrtnih primerov. "Dovolj je dovolj, to moramo ustaviti," je še dejal Kaseya.

V Afriko so sicer začela prihajati prva cepiva, kar je okrepilo upanje na uspešnejši boj proti virusni bolezni, vendar se je cepljenje za zdaj začelo le v Ruandi. V Demokratični republiki Kongo, kamor je EU v začetku meseca dostavila prvih 100.000 odmerkov cepiva proti opičjim kozam, bodo začeli cepiti oktobra.

Glavni izziv za DR Kongo in sosednji Burundi, kjer so prav tako zabeležili visoko število primerov mpoxa, je slaba infrastruktura. Veliko krajev je težko dostopnih, zlasti na podeželju pa težavo predstavlja tudi vzdrževanje dovolj hladnih temperatur med prevozom cepiv.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sredi avgusta zaradi izbruhov mpoxa v Afriki razglasila najvišjo stopnjo pripravljenosti. Opičje koze so pri ljudeh prvič odkrili leta 1970 ravno v DR Kongu. Odtlej je bilo širjenje okužb med ljudmi omejeno zlasti na nekatere države v srednji in zahodni Afriki, maja 2022 pa so se primeri okužb opičjih koz, ki povzroča vročino, bolečine v mišicah in izpuščaje na koži, začeli hitro širiti po vsem svetu.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.