Tujina

29 let operacije Nevihta: slovo MiG-ov in 20.000 majic

Knin, 05. 08. 2024 09.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na Hrvaškem obeležujejo enega največjih državnih praznikov, s katerim se spominjajo obletnice operacije Nevihta in ponovne osvojitve Knina, z njim pa kar petine državnega ozemlja. V Kninu, kjer je potekala osrednja slovesnost, se je zbral celoten državni vrh. Praznovanje se je začelo navsezgodaj zjutraj s tradicionalno budnico, del slavja pa je bil tudi poslovilni prelet MiG-ov, ki jih je zamenjal francoski Rafale. V Srbiji po drug strani ta dan velja za dan žalosti.

Hrvaška zastava na kninski trdnjavi
Hrvaška zastava na kninski trdnjavi FOTO: Profimedia

Mineva natanko 29 let, odkar se hrvaške sile vkorakale v Knin, glavno mesto samooklicane Republike Srbske krajine. To je bil vrhunec operacije Nevihta, ki se je začela le dan prej in s katero so v vsega 84 urah pod okrilje Hrvaške vrnili kar petino državnega ozemlja. Za operacijo Nevihta velja, da je praktično končala vojno na Hrvaškem in bila odločilnega pomena za konec vojne v BiH.

Na Hrvaškem je 5. avgust državni praznik, dan zmage in domovinske hvaležnosti. Prebivalce Knina je zbudila tradicionalna budnica, na trdnjavi pa bo kot 5. avgusta 1995 spet zaplapolala hrvaška zastava. 

Na osrednji proslavi, ki se je odvila na mestnem stadionu, je bil tradicionalno prisoten ves politični vrh, na čelu s predsednikom države Zoranom Milanovićem, predsednikom sabora Gordanom Jandrokovićem in predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem. Skupaj so položili vence na spomenik padlim, na stadionu so kot vsako leto prebrali njihova imena. 

Slika iz leta 2022. Tradicionalni prelet bodo letos izvedli z migi in rafali.
Slika iz leta 2022. Tradicionalni prelet bodo letos izvedli z migi in rafali. FOTO: Bobo Pixsell

Prazniku v čast bodo zvonili kninski zvonovi, izstrelili so tudi častne salve. Najtežje pričakovani dogodek pa je bil vendarle poslovilni prelet MiGa-21, ki je med Nevihto zagotavljal zračno podporo. S tem se je končala era MiGa in začela era Rafala, ki se je prav tako predstavil na kninskem nebu.

"V letalskem programu bomo imeli prelet MiGa-21 iz dveh simboličnih razlogov. Prvi je, da je to letalo, ki je zagotavljalo zračno podporo kopenskim silam med operacijo Nevihta, drugi simbolni razlog pa je, da gre MiG-21 s tem preletom v zgodovino. Njegovo obdobje se končuje in začenja se novo obdobje Rafalov," je ob predstavitvi uradnega programa slovesnosti povedal načelnik Generalštaba hrvaških oboroženih sil generalpolkovnik Tihomir Kundid.

Ob obletnici so dali tudi natisniti kar 20.000 spominskih majic, vse, ki so prišli v Knin, pa zvečer čaka tudi težko pričakovani koncert. 

Očem pa ni ostalo skrito, da je obiskovalcev v tem središču srbskega upora na Hrvaškem precej manj kot minula leta. Prebivalci Knina za to krivijo dejstvo, da je bil zadnja leta osrednji trg ograjen, tako da so bili na njem med slovesnostjo lahko samo politiki in novinarji, poročajo hrvaški mediji. 

Srbska tiskovna agencija Tanjug pa navaja, da letos ni predstavnikov drugih držav in da se je iz sosednjih držav slovesnosti udeležil samo vodja HDZ BIH Dragan Čović. Ni bilo niti predstavnikov manjšin na Hrvaškem.

Medtem ko imajo na Hrvaškem Nevihto za ključen dogodek pri vzpostavitvi ustavnopravnega reda na svojem ozemlju, jo v Srbiji  obravnavajo kot največje etnično čiščenje v Evropi po drugi svetovni vojni.

Po podatkih Združenih narodov je bilo z domov pregnanih 150.000 srbskih civilistov na srbska ozemlja v Bosni in Hercegovini, od koder pa so večinoma pobegnili v Srbijo. Pri tem je bilo ubitih okoli 2.000 ljudi, od tega 1192 civilistov. Srbske oblasti sicer trdijo, da je bilo pregnanih kar 220.000 ljudi, Hrvati pa na drugi strani pravijo, da je odšlo 90.000 hrvaških Srbov. Enako je ocenilo tudi Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Na Hrvaško naj bi se jih po vojni vrnilo le nekaj deset tisoč.

Beg Srbov iz Knina
Beg Srbov iz Knina FOTO: Profimedia

Vučić ob obletnici Nevihte zagotavlja, da Srbi ne bodo več žrtve pregona

Srbija je v Loznici na zahodu države v soboto obeležila dan spomina na mrtve in pregnane s Hrvaške med vojaško operacijo Nevihta. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je na državni slovesnosti na stadionu pred več tisoč ljudmi zagotovil, da srbski narod ne bo nikoli več žrtev pogroma in pregona.

"Prvi dnevi avgusta so dnevi naše žalosti in spominov za izgubljenimi ljudmi, njihovimi hišami in otroki, ki jih ne bomo mogli nikoli več vrniti," je dejal, a izpostavil, da so to tudi dnevi ponosa. "Tisti, ki nas napadajo in se veselijo svoje velike zmage, nikoli ne bodo mogli razumeti, da ni zmaga, ko vodiš akcijo na tanku, soočen pa si z ženskami, otroci in starci na traktorjih," je dejal.

Na slovesnosti, ki se jo je udeležil srbski državni vrh, sta govorila tudi predsednik Republike Srbske Milorad Dodik in patriarh srbske pravoslavne cerkve Porfirije.

Dodik je ocenil, da Nevihta ni bila etnično čiščenje, temveč je "genocid v kontinuiteti", nadaljevanje med drugo svetovno vojno začete politike, da je treba "tretjino Srbov pokristjaniti, tretjino pobiti, tretjino pa pregnati". Dejal je, da se morajo strniti okoli ideje "Srbije kot države in Republike Srbske kot države".

Nevihto v Srbiji obeležujejo z državno slovesnostjo od leta 2015, ko so 5. avgust razglasili za dan žalosti na območju Srbije in Republike Srbske BiH.

KOMENTARJI (214)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

setisfekšn
06. 08. 2024 13.43
+0
Sliki preletov ni nikjer nobenega miga 21!
Sava72
05. 08. 2024 16.07
+2
V vsakem primeru so vojne žalost in že dosti v naprej dogovorjen3 samo zaradi finančnega dobička posameznikov.Dan3s zaluj3jo v Srbiji,pred dnevi so v BiH...in tako to gre v krog-kjerkoli.Nastradajo n3dolzni. V zaporu pa so vsi skupaj igrali šah in se imeli prav ok,celo razumeli so se vec kot odlično m3d seboj-HRVATI,SRBI in BOSANCI. Doma pa so pustili na tisoče in tisoče mrtvih ter ustvarili sovraštvo,ki žal ne bo nikoli izginilo.
patogen
05. 08. 2024 15.43
+7
Zasluge, da Hrvaška ni padla leta 1991 in Slovenija bila ponovno okupirana, imajo pravzaprav prebivalci Srbije. Poleg nesposobnih generalov JNA. Načrt generalov je bil mobilizacija 15-18 brigad vojske z moštvom iz Srbije in prodor nazaj na meje. Pod kodnim imenom Oklep II. Mobilizacija pa je bila zanje porazna, saj je bil le 20% odziv na mobilizacijo in niso mogli popolniti enot. Sledil je potem rezervni cilj, meje velike Srbije, z uporabo hrvaških in bosanskih Srbov.
Yoshi3
05. 08. 2024 16.59
+2
Glavni Miloševićev cilj je bil popolniti Vojvodino. Menjava "kamenjara", ki je še danes pust in prazen (razen, če planirajo naseliti Nepalce, ki so očitno bolj pri srcu Ujkanom kot Srb), za rodovitno Vojvodino, kjer ponovno zunanje večje sile preko Čanka in podobnih hočejo odtrgati od matice. Seveda BEOOOGrad nič ne pomaga, da se to ne bi zgodilo. Za vojne uspehe se pa ve, kdo ima vse zasluge in to je ZDA oz. NATO.
patogen
05. 08. 2024 20.25
+0
Spet lažeš Joši. Dopbrica Cosić, ideolog srbske ekspanzije v 90tih v tretji ali četrti balkanski vojni je dejal. Ne objokujte Kosovo, dobili smo Vojvodino. Zamenjava previvalstva ni bila z Hrvaškimi Krajinami, ampak kosovom. Zato pa ne cvilite balkanski trgovci danes za Kosovom, saj ste dobili Avstrijsko-Ogrsko Vojvodino. Ki je bila nekoč kajkavska do zemuna. Slovenska.
Yoshi3
05. 08. 2024 20.41
+2
Če bi poznal realno situacijo in ljudi s Kosova, kateri so bili prisiljeni oditi bi vedel, da so "razmetani" po celotni Srbiji, medtem ko so Srbi iz Krajine in RS večinoma skoncentrirani v Vojvodini. Z večjim izseljevanjem Madžarov in Hrvatov kot Srbov, Vojvodina postaja vedno bolj homogena tako, da je konec z mokrimi sanjami odcepitve Vojvodine od preostalega dela Srbije. Vojna na Kosovu spet isti scenarij. Pride NATO, zmeče vse bombe in prisili državo v kapitulacijo, potem se UČK busa v prsa o slavni zmagi. Identičen scenarij kot na Hrvaškem.
patogen
05. 08. 2024 20.53
+1
Kolonizacija Vojvodine se je torej zaključila. In pregon ostalih narodov iz nje. prednjači pregon in pomor Donavskih Švabov. 250.000 pobitih, 250.000 pregnanih. Enkrat vam bo nekdo izstavil račun...
Yoshi3
06. 08. 2024 21.03
Yoshi3
06. 08. 2024 21.23
Donavske so naseljevali Avstrijci na področju Donave, kjer je Osmansko cesarstvo bilo oslabljeno, in sicer z namenom jačanja agrokulture. Torej, HU, SRB in ostali so bili prej kot oni na teh področjih in so ravno oni bili kolonizatorji. Sicer je pa tvoj sonarodnjak hrvat Tito izvajal omenjene poboje in taborišča po WW2- Škoda samo, da še ni pojačal inteziteto in npr. še kakšen Bleiburg uvedel za tvoje sonarodnjake. Tako, da najbolj realno bi bilo izstaviti račun HR.
brabusednet
05. 08. 2024 14.01
+0
Srbi so dobili,kar so iskali in prav je tako.Vojno škodo bi še morali plačat pa odškodnino za vse pobite.Tako bi vsaj 50 let ne mislili spet na vojno,kot sedaj spet iščejo koflikt.
Žukov
05. 08. 2024 13.30
+0
Hvala Hrvaški, da je zmagala v osamosvojitveni vojni tudi za nas... če bi zmagali Srbi bi bili vsi napisiv Ljubljani v cirilici..
bohinj je zakon
05. 08. 2024 13.37
+1
Ne v arabščini. Drekec ti. Kje si se vzel.
Posteni
05. 08. 2024 13.42
+6
Mi smo jih izterali ze do konc oktobra.. 💪
SDS_je_poden
05. 08. 2024 15.12
+6
Posteni nisi pošten. JLA je bila precej bolje oborožena in tudi številčnejša od TO. Odhod JLA vojske je bil plod diplomacije in ne sile na terenu.
patogen
05. 08. 2024 15.34
+3
SD_je_poden, odhod vojske je bil iz potrebe po njeni koncentraciji na jugu, saj je bila nekoristna in odrezana v Sloveniji.
SenecaLucius
05. 08. 2024 15.52
+2
Če bi Tudjman poslušal njihovega oz. “našega” generala Špeglja, ki je predlagal podoben takojšnji energični vojaški odgovor z napadi na vojašnice JLA kot v Sloveniji, bi se tudi Hrvaška izognila triletni vojni in okupaciji petine ozemlja.
patogen
05. 08. 2024 16.04
+2
Lucius, hrvaška teorija je, da sta jih Kučan in Milošević s tem želela zvabiti v past, da bi imela vojska razlog za držacvni udar. Hrvaška ni imela TO, ker je že prej razopadla, poveljniški kader v TO je bil srbski, orožja ni bilo. Zgradili so potem zbor narodne garde, strukturo postavljeno povsem na novo. Hrvaška je Junija 1991 imela samo oboroženo Policijo.
Posteni
05. 08. 2024 17.34
+1
Ja fantje deloma drzi.. sam so useen sli.. in to z dolgimi nosovi.. diplomacija se pa vzpostavila ko se je videlo da z silo ne bodo prisli dalec..nic nam ni blo podarjeno
manga
05. 08. 2024 20.51
-1
Srbija je država,edina na teh prostorih,katera ima atribute državnosti,vse druge so globoko v ta zadnji EU ali Nata.Tudi BiH ima več samosvojnosti od vseh drugih.
osservatore
06. 08. 2024 15.58
A misliš na državnost takrat ko je Osmansko cesarstvo priključilo Srbijo?
Slovener
05. 08. 2024 13.18
+17
Na tem portalu se več piše o vojni na Hrvaškem, kot o osamosvojitveni vojni za Slovenijo. Lepo bi bilo ko bi se večkrat spomnili na svojo domovino !
Yoshi3
05. 08. 2024 13.26
+7
Posteni
05. 08. 2024 13.43
+6
Se strinjam .. sam tud o tej vojni imajo nasprotniki dost za povedat...
Yoshi3
05. 08. 2024 13.47
+0
doma?in 1
05. 08. 2024 13.18
+3
Ta navedba je toliko žalostna, da je že kar smešna "Tisti, ki nas napadajo in se veselijo svoje velike zmage, nikoli ne bodo mogli razumeti, da ni zmaga, ko vodiš akcijo na tanku, soočen pa si z ženskami, otroci in starci na traktorjih," je dejal" Kot prvo zakaj potem teh starcev, žensk in otrok niso branili, kot drugo so 91 počeli ravno to, samo, da so še klali zraven, kot tretje pa dajte že prebolet, da ste zgubili tako od hrvatov kot bosancev...
patogen
05. 08. 2024 13.20
+1
Evakuacijo so vadili že veliko pred operacijo. Ko so prišli tanki, žens in otrok sploh pa ne vojske ni bilo več tam.
Mio56
05. 08. 2024 13.24
-5
patogen ne zavajaj!! so slike in posnetki, ko hrvaska vojska strelja na konvoj civilistov, ko bezijo iz Knina!! Da o temu, ko so z volom vlekli voz, na volu sedel otrok od cca 10 let in so pokoncal vola!!!
Yoshi3
05. 08. 2024 13.27
+0
Normalno, da bo Patogen zavajal, kaj pa drugega lahko pričakuješ od Dalmatino loverja :)
Posteni
05. 08. 2024 14.07
+4
Miodrag.. teh posnetkov ni blo.. btw.. so bli pa posnetki na rts kako junaska vojska jna resuje civiliste iz vukovarja recimo ... pa ves da ni blo tko .. al pa iz sarajeva... 🤮🤮
Mio56
05. 08. 2024 13.17
+1
V kasarni v kninu 1986...ko si šel za vikend malo vn ni noben nikoli govoril hrvaško...če si zinil, da so hrvati so pa še streljal za tabo......in pol niti 10 let kasneje hopa Oluja to je naše in zradiral vse ki so imel srbske priimke v Kninu in okolici....ah ja....ko pa gres danes čez Knin te pa žalost prime v kaj so ta kraj spremenil.
patogen
05. 08. 2024 15.23
+1
Miomire, pa saj sedaj je večina v Srbiji. Konec torej srečen.
G. Papež
05. 08. 2024 13.10
+7
Vse to gorje pa je povzročilo pa par 10 politikov SFRJ, v sodelovanju z JLA in nacionalnimi strujami republik. Te bi bilo treba pa že takrat takoj....
patogen
05. 08. 2024 13.16
+4
premlad si ali pa že prestar, pa je nostalgija naredila svoje. vsak dnevnik TV je bil takrat grozljivka. Grožnje iz juga so neprestano letele na Slovenijo. treba je bilo presekati, drugače bi tudi pri nas doživeli antibirokratsko revolucijo. S tem pa konec slovenstva.
Yoshi3
05. 08. 2024 13.29
+0
Opiši kakšna je ta antibirokratska revolucija. Hvala.
patogen
05. 08. 2024 15.25
+3
Antibirokratska revolucija je utrjevala oblast Slobodana miloševića v delih izven Srbije.
Yoshi3
05. 08. 2024 17.01
+1
patogen
05. 08. 2024 20.28
+1
Slobo ni bil komunist, pač p iz populističnih razlogov socialist. Drugače pa ko so komunistični sovjeti zasedli Beograd in je bila mobilizacija v Srbiji, se je reklo, Zvezda na kapi, kokarda u džepu. Leta 1991 je bil obraten proces, iz džepa se je pripela kokarda na kapo.
Yoshi3
05. 08. 2024 21.07
+1
Štartal je kot komunist in potem prešaltal na socializem ter na koncu na nacionalizem. Kokarda bi morala biti pripeta že v WW1 in tako tudi ostati brez menjav. Bi bilo za vse lažje.
G. Papež
05. 08. 2024 13.08
+7
Če ne bi Hrvati izgnali Srbov iz Hrvaške kot so jih, ne bi bilo miru. Celo Srbi bi na koncu izganjali Hrvate iz Hrvaške.
patogen
05. 08. 2024 13.17
-1
Yoshi3
05. 08. 2024 13.28
-1
patogen
05. 08. 2024 16.05
+2
Vi se napajati iz lažnjivih mitov, ki vam bildajo ego Joši... Če ne bi imeli mitov, bi se zjokali, saj je realnost prekruta...
Yoshi3
05. 08. 2024 17.02
-2
Če ima kdo mite in ukradeno zgodovino ste to vi s črko U na čelu. Kradete od Tesle, pesmi ni da ni. Ni čudno, ker svoje zgodovine nimate. Še to, kar je je AO oz. bolj Madžarsko kot Avstrijsko.
patogen
05. 08. 2024 20.35
+1
Pravoslavni Vlasi, ki jih je SPC naučila, da so Srbi, sem spada tudi tesla. Priimka Tesla v Srbiji ni. Srbija ima svojo zgodovino zadnjih 200 let, to pa je vse. miti vas napajajo, da ste prvi povsod. Opij za ljudstvo.
Yoshi3
06. 08. 2024 21.40
Tesla je redek priimek v Liki in v Srbiji. Dokazov, da je Vlah ni nikjer, ampak samo nova izmišljotina Kroasonov. Tako kot komplet HR zgodovina. Srbski narod ima več stoletno zgodovino, meje so se pa čez čas spreminjale in imena držav (na žalost). Miti nas napajajo tako kot miti o vaših namišljenih kraljih. Še ti, ki bani, ki so obstajali imajo bodisi srbsko poreklo bodisi so "ukradeni" od HU. Opij in delirij ti doživljaš kot dežurni komentator na vseh temah, ki se dotaknejo SRB.
OvcjiPastir
05. 08. 2024 13.00
+8
Vučić se je počutil užaljenega, ker je njegova reprezentanca morala leteti na Euro2024 z hrvaškim letalom. Kako otročje in naduto od enega predsednika, ki bi moral biti vzor državljanom. Res je prava pojava in igralec za javnost, samo da pokaže da je njegov narod nekaj več od Hrvatov, Bosancev, Slovencev in drugih narodov na Balkanu. Upam da nikoli ne vstopijo v EU.
Yoshi3
05. 08. 2024 13.29
-1
Zopet mešaš jabolka in hruške. Kot ponavadi.
patogen
05. 08. 2024 12.59
+5
Velike dele Hrvaške, ki so bili kajkavski, torej slovenski dielakti, Slavonija, Istra, zagorej in Zagreb z okolico, so zasedli štokavski jezik govoreči begunci pred Turki in spremenili jezik na teh področjih. Politično pa so jih potem združili hrvati, izvorno iz Dalmacije.
JohannDoe
05. 08. 2024 13.05
+6
Drži glede Slavonije. Istro so zasedli štokavci iz srednje Juge šele v zadnjih 80 letih.
patogen
05. 08. 2024 13.12
+2
Mislim na štokavščino kot standardni hrvaški jetzik. ki je izpodrinil kajkavsko staro istrijanščino.
JohannDoe
05. 08. 2024 13.15
+4
Štokavščina je prišla v Istro z Jugo upravo in priseljenci po drugi svetovni. Pred tem v Istri ni bila omembe vredna. Tvoje velja za Slavonijo.
patogen
05. 08. 2024 13.18
+1
Štokavščina je prišla v istro sredi 19. stoletja z štokavskimi župniki in učitelji, ki jih je poslal takrat Zagreb. Ti so prebivalce naredili štokavce.
JohannDoe
05. 08. 2024 13.24
+2
Od kod ti ideja, da so prebivalce naredili štokavce? Prebivalci še danes po večini niso štokavci. Razen v urbanih središčih in pod vplivom šol in priseljencev, podobno kot se spreminja govor tudi povsod drugje. Ko te na dopustu ogovori natakar, če sodiš po tem, je zelo verjetno, da sploh ni domačin ampak kak Slavonec, Albanec ali Srb.
Yoshi3
05. 08. 2024 13.30
+4
JohannDoe
05. 08. 2024 13.37
+3
Ali Nepalec. Vsem je namreč skupno, da prihajajo tja na boljše. Edino nisem še srečal arogantnega Nepalca. Srbov in onih drugih pa na vsakem koraku.
Yoshi3
05. 08. 2024 13.51
+1
Premalo Nepalcev poznaš in nimaš skupne zgodovine z Nepalom. Vprašaj Nepalca za Indijce in boš hitro našel arogantneža :)
patogen
05. 08. 2024 15.28
+1
Jofann, prebivalce so naučili, da so Hrvati. Govorili so jezikom slovinskim, vendar so se sčasoma skozi generacijo začeli čutiti Hrvate. Ker štokavščina je bila izvorno tudi jezik Hrvatov. Vsadili so jim občutek narodne pripadnosti, pri čemer jezik ne igra vloge.
Yoshi3
05. 08. 2024 17.03
-2
Umetno ustvarjena nacija s strani Vatikana.
patogen
05. 08. 2024 20.38
+1
De ilustrato Imperio, Bizantinca Justinjana, omenja Srbe in Htrvate v 9 stoletju. Ko so si podjarmili na teh področjih živeče slovensko govoreče. Madžari imenujejo Srbe Raci, saj ko so prišli v 9. stoletju, tam ni bilo Srbov, pač pa Raščani. šele čez 1000 let je Raško srbska mitomanija naredila za prvo srbsko državo. .
Yoshi3
06. 08. 2024 21.41
Kje so dokazi o tvojih nebulozah? In ne mi popat linkov od Herceg Bosne forumov in podobnih izmišljotinah, ki bazirajo na katoliških lažeh.
JohannDoe
05. 08. 2024 12.50
+9
Na Hrvaškem, resnici na ljubo, strnjeno živijo tudi Srbi. Približno enako časa in na enak način kot Hrvati v Istri. Vedno nekdo nekje nekomu stopi na žulj. Srbom stopijo pa Albanci. Oni tudi niso od včeraj padli na Kosovo. Če pa bi, bi najbrž prileteli z enakim letalom kot Srbi na Hrvaško. Vsi na Balkanu nekoga ščipajo za rep. Vsak se pa obnaša kot, da je sam edini na svetu in nekaj posebnega. Psihiatri rečejo temu blodnje. Navadni zdravniki pa droga.
gmajna
05. 08. 2024 12.39
-10
Samo BUALE so sposobne razbiti domovino, BUALE KOT SMO MI NA BALKANU, FEDERACIJA BI POSTALA KONFEDERACIJA , VSI BI BILI V EU IN BI BIL MIR, kaj smo dokazali svetu, da je TITO ZDRUŽIL 6 PLEMEN in jih organiziral v državo, BUŠANI SMO TO RAZBILI, kot opice porcelanasto vazo, 6 republik , šest svetovnih prostitutk brez veljave v svetovnem merilu, briga svet za trpljenje BALKANA, to je TITO VEČKRAT POVEDAL.
patogen
05. 08. 2024 12.55
+7
Delovna sila se giblje od nerazvitih krajev v kraje z industrijo in boljšim standardom. Ta proces se je začel množično v 70tih, ko so se napolnila slovenska industrijska mesta z delovno silo iz Juga. Ta proces bi se do danes verjetno že zaključil, s slovenščino kot eksotom, saj bi imeli ti priseljenci enak status in državljanstvo, kot Slovenci. V baltskih državah je naprimer do 50% Rusov. Enako bi bilo v Sloveniji, če bi juga obstala.
JohannDoe
05. 08. 2024 13.11
+6
@gmajna Vsakdo, ki mi govori o plemenih v 20. stoletju, bi ga poslal nazaj v šolo, da razjasni par pojmov. Mogoče imamo na Balkanu res štokavska plemena, ki se preigravajo že stoletja in zbirajo pod raznimi poglavarji po balkanskih "stepah", ločijo med sabo pa samo po tem, v katero cerkev kdo hodi. Slovensko "pleme" in Makedonsko (Bolgarsko) pa se nikoli nista našla v tej plamenici po svoji volji ali logiki. Čakavci in Kajkavci vmes pa prepuščeni na milost prevzgoji.
patogen
05. 08. 2024 13.14
+0
Drži Johann, s tem da je čakavica vrsta kajkavice z mehčanjem K v Č. majski hrošč Keber je naprimer tudi pri nas postal Čeber.
Yoshi3
05. 08. 2024 13.36
+3
S tem, da se vidva pogovarjata o narečjih, medtem ko je jezik srbski. Podobno je z narečji v SLO. Vse odvisno iz katere strani je pihal veter :).
patogen
05. 08. 2024 15.31
-1
Joši, Juga je poznala v resnici le štiri jezike. štokavski, kajkavski in bolgarski, pa albanski.
SenecaLucius
05. 08. 2024 15.57
+2
Tako lepo je bilo živeti pod pokojnim maršalom, da je že za časa njegove dosmrtne diktature na “začasno” delo v tujino odšlo 2 milijona “ srečnih” državljanov SFRJ,
Yoshi3
05. 08. 2024 17.14
-2
štokavski in kajkavski ne spadata pod kategorijo "jezika", ampak pod dialekta. Torej, srbski je standardizirana oblika, medtem ko preostali so dialekti, ki so se razvijali po svoje zaradi različnih zunanjih vplivov. Pustimo pa sedaj dejstvo, da se na novo izumlja hrvaški, bosanski, črnogorski in še ne vem kakšen jezik. Podobno kot se dogaja v Ukrajini, kjer se na novo izmišlja besede samo za doseganje čim višje diferencijacije od ruskega jezika in s tem umetne temelje državnosti ter nacije.
anatomija
05. 08. 2024 18.50
+3
Yoshi3 Pred dobrimi 200 leti je v Ljubljani potekala Sveta aliansa , ki se jo je udeležil tudi takratni Ruski car . Za Slovenski jezik je dejal , da ga spominja na popačeno Ruščino . Po vrnitvi v Rusijo , je v Slovenijo poslal nekaj Ruskih jezikoslovcev , ki so skupaj z Slovenskimi kolegi preučevali oba jezika . Za primerjavo pa so vzeli staroslovanske cerkvene zapise . In takrat so ugotovili , da je Slovenski jezik veliko bližji staroslovanščini kot Ruski jezik . V Ruskem jeziku je bilo vmešanih veliko Skandinavskih besed , kar pa ni čudno saj so s ena Ruskem ozemlju križalo Slovani in Vikingi , ki so po reki Volgi imeli svoje trgovske poti do Perzije , Indije in Arabskih držav . V Ukrajini pa je prevladal Slovanski jezik , ki so ga rusi 300 let uničevali in želeli Ukrajince Rustificirati
Yoshi3
06. 08. 2024 21.42
zmerni pesimist
05. 08. 2024 12.39
+4
In toliko od izgona srbov
patogen
05. 08. 2024 12.56
+5
Evakuacijo je zaukazala Republika krajina, ker je računala, da se bo v Bosni vojska združila z vojsko republike srbske ter jugoslovansko vojsko. Ta načrt je potem propadel.
Yoshi3
05. 08. 2024 13.39
+0
Zopet Patogenove nebuloze.: evakuacijo so ukazali Srbske vodje s podporo Unproforja, ker so vedeli kaj sledi. Ponovitev WW2 genocida nad SRB samo s to razliko, da se je vse skupaj dogajalo na krilih ZDA (NATA) in Vatikana.
patogen
05. 08. 2024 15.32
+0
Seveda nabijaš svoje. Na jutubu so posnetki vaje evakuacije precej pred olujo.
Yoshi3
05. 08. 2024 17.24
+1
Na youtubu imaš tudi posnetke, kjer trdijo, da je Nikola Tesla Hrvat, ki v resnici ni. Vseeno, če očitno laž nabijaš dovolj dolgo in daš njegovo podobo na kovanec bodo sčasoma vsi to nabijal kot ti praviš "po svoje".
traktor_95
05. 08. 2024 12.34
+1
Za osebo Yoshi, ponosnega srba. Kako hrvati so bili ustrašeni vedno. Ko je največji Turški sultan vseh časov umrl pri Sigetvarju...se je mučil s par tisoč hrvati in madžarskimi lokalnimi....vsi hrvati herojsko pobiti...Sultanov največji desna ruka je bil Srb. To je bilo veliko srbov in vlašin- turški sluge...Da ne govorim kako ste se bratili s Jelačičem, brez njega vojvodina verjetno nikoli ne bi postala del Srbije. Hrvatska koliko uničena od Osmanov...nikoli padla. Srbija padla in to za ene 400 let če smo točni in tudi drugi so morali da vas oslobajajo..No eto..pa se pokaže....
Yoshi3
05. 08. 2024 14.44
+4
Za osebo traktor_95 ponosnega U: Torej, slaviti bitko pri Sigetu je OK, medtem ko slaviti bitko na Kosovskem polju ni OK? Zakaj ne dodaš tudi podrobnosti, zakaj je ta bitka pri Sigetu bila težka za Osmane? Npr. da so bile tri trdnjave obkrožene z vodo, da je Sulejman vmes umrl in so bili tiho 48 dni, da so imeli težave zaradi logistike in splošne dostopnosti do trdnjav...Na odprtem ne bi zdržali niti dneva proti 100k Osmanov. Sultanov Mehmet Paša Sokolović je bil janičar, kot otrok ugrabljen s strani Osmanov in šolan za janičarja. Medtem ko so redno kradli otroke so ludi Srbi v Vojni Krajini branili AO in riti njihovih konjušarjev. Malce še razišči poreklo Nikole (pravo srbsko ime) in odkod prihaja (iz Krajine) pa bo vse jasno. Jelačić podmaršal vojske avstrijskega cesarstva (rojen v Petrovaradinu, Srbija) je sodeloval pri zatrtju madžarske revolucije in normalno, da so Srbi to podprli ter s tem dobili večjo avtonomijo, kar pa nima veze s kasnejšimi dogodki 1918 in 1920. Hrvaška niti ni mogla pasti, ker ni obstajala razen kot sluge ali AT, IT večinoma pa HU. Če greš gledat natančen zemljevid boš videl, da je Slavonija bila od 147 do 163 let pod kontrolo Otomanov, Kraina od 173 do 193 (otoki so bili itak italijanski) Področje Republike Srpske 350, FBiH 415, Sever Srbije 163-179, Centralna Srbija 330, Vzhodna Srbija 419, Južna Srbija 457-485, Makedonija 518 let. Tako, da si pokazal samo kako ste bili lepo konjušari AT, HU, IT. Brez Srbov ne obstajate sploh. Ko kradete Nikolo Teslo in pravite, da je Hrvat in če greš po teh pravilih je potem Momčilo Đujić tudi Hrvat :)
esteller
05. 08. 2024 12.23
-1
Pred kratkim je bil na RTV zelo dober dokumentarec o vojnah na Balkanu. Do sedaj sem vedno dojemala Olujo kot vojaško akcijo v kateri so Hrvati izgnali Srbe. Šele v dokumentarcu je pojasnjeno, da je to dogodke, ko so Američani naredili strategijo, oborožili Hrvate in vse rešili v nekaj dneh. Zato mi se poraja vprašanje - zakaj tega niso naredili z Bosno? Zakaj je bilo potrebno toliko krvi preliti? Sve u svemu - ni nič za slavit, na nobeni strani. Vse skupaj ena velika žalost.
traktor_95
05. 08. 2024 12.28
+5
Američani niso skoraj nič oboroževali Hrvate, zato je vojna trajala kot je. So nas pa Madžari, Nemci, tudi Srbi iz Vojvodine in podobno z osnovnimi JNA stvarmi. Tudi preko Slovenije. Amerika je bila na Strani Jugoslavije, šele kasneje se je obrnila, ko je videla, kaj v resnici Srbi delajo in da se bratijo z Rusi tudi.
SDS_je_poden
05. 08. 2024 12.29
+8
Bosna je čisto druga zgodba, kot je bila Hrvaška. Pri hrvatih je bilo jasno, da bo celotna njihova država v taki obliki, kot je danes, da Srbi ob meji z Bosno ne bodo dosegli svojega. Zato se je tudi odvila ta operacija. V Bosni pa so živeli in še živijo tri različne skupine. Hrvati, Srbi in muslimani. Komu pomagat? Komu dodelit kateri del države?
JohannDoe
05. 08. 2024 12.43
+8
Na Hrvaškem, resnici na ljubo, tudi strnjeno živijo Srbi. Približno enako časa in na enak način kot Hrvati v Istri. Vedno nekdo nekje nekomu stopi na žulj.
Yoshi3
06. 08. 2024 21.43
traktor_95: Kaj da niso oboroževali. A so potem SLO prodajali hruške in jabolka v Kočevskem gozdu? Ne prodajaj buč.
Posteni
05. 08. 2024 12.20
+10
Kako pomenljivo srbi se danes objokujejo svoje poraze in s prstom kazejo na vse ki so slabo poceli njim ( v blazji obliki jasno ) svojih nedel pa ne omenijo niti z besedo..da jih boli je pa jasno. Najprej smo jih nagnali iz slovenije , nato hr , in na konc se albanci , edin v bosni jim je ratalo ostat. Naj se vprasajo kaj je botrovalo temu ...
JohannDoe
05. 08. 2024 12.44
+1
Čemu bi omenjali nedelo? Če nič ne delaš in nič ne storiš, potem ni dosti za omenjat.
JohannDoe
05. 08. 2024 12.54
+2
Mogoče bi imeli več za povedat v rubriki zlo delo.
Posteni
05. 08. 2024 13.41
+0
Jah ne vem kaj bi napisali.. ker o drugih imajo dost za povedat
Burtonnn
05. 08. 2024 12.12
+10
Pred davnimi leti ko sem bil v jla sem se v kasarni družil s sosedi hrvati, edini jaz sem bil slovenec v četi. Vedno so nas obkrožali najmanj 4 srbi da bi prisluškovali kaj se pogavarjamo.
Yoshi3
05. 08. 2024 12.20
-6
Verjetno, ker ste oboji zaupanja vredni :) ahahah
Burtonnn
05. 08. 2024 12.47
+5
Absolutno, zato ste pa izgubili "sve ratove".
Yoshi3
05. 08. 2024 17.27
-1
Spet nabijanje kar nekam v tri krasne. Povej, katere vojne so bile izgubljene in da ni bil x-krat večji sovražnik na drugi strani?
HALAcR7
05. 08. 2024 12.10
+5
če bi hrvati naredili to srbom kar so srbi bosancem bi bilo 300tisoč mrtvih srbov,kdo je tukaj zločinec
franc1972slo
05. 08. 2024 12.17
+5
Če bi ti imel nickname HALAmessi bi imel rad Messija, tako pa imaš raje Ronalda.
Nightrider
05. 08. 2024 12.24
+4