Tujina

19- in 17-letnik na zabavi zapeljala v skupino ljudi: 'testna vožnja'

Dunaj, 17. 08. 2024 11.42 | Posodobljeno pred 30 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V sosednji Avstriji še naprej odmeva preiskava načrtovanja terorističnih napadov na koncertu ameriške zvezdnice Taylor Swift. In tako na dan prihajajo srhljive podrobnosti načrtov. Dvojica osumljencev naj bi malo pred načrtovanim napadom zapeljala skozi skupino ljudi. Šlo naj bi za "testno vožnjo".

Oboževalke Taylor Swift na Dunaju
Oboževalke Taylor Swift na Dunaju FOTO: AP

19-letnik, ki naj bi načrtoval napad na koncert Taylor Swift na dunajskem stadionu Ernst Happel, in njegov 17-letni pajdaš sta se na začetku meseca v gradiščanski občini Sigleß z avtomobilom odpravila na "testno vožnjo". To po poročanju krone.at izhaja iz poročila direktorata za državno varnost in obveščevalne dejavnosti (DSN).

Dvojica se je srečala v stanovanjski hiši v noči na 3. avgust. Naslednjo noč je 19-letnik na mamin avto namestil modro luč. Okoli 1.40 zjutraj sta se s hupo zapeljala skozi skupino obiskovalcev zabave na plaži Sless v kraju Sigleß.

V dogodku na srečo ni bil nihče poškodovan. Po navedbah urada za varstvo ustave je šlo za "testno vožnjo".

Razkritje je povzročilo šok v skupnosti, kjer je zabava potekala. Pripravili so jo namreč po petih letih premora, dogodek pa je praznoval 20. obletnico.

Poročilo DSN tudi kaže, da je bil 19-letni domnevni podpornik radikalne islamistične teroristične milice Islamska država pod nadzorom od 2. avgusta. Med hišno preiskavo na njegovem naslovu v Ternitzu so med drugim našli predmete za izdelavo min.

Njegov odvetnik je sicer zanikal, da bi nameraval sejati teror.