Golf

Trening na ledu

Bled, 17. 02. 2012 21.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Besedilo in foto: Mirko Kunšič
Komentarji
0

Golf je v osnovi šport, ki je doma na zelenicah. Toda Miha Studen je pokazal, da je pozimi tudi blejsko jezero lahko primerna površina za trening...

»Da bi blejsko jezero tako na hitro in v celoti zamrznilo, se je nazadnje zgodilo pred 27 leti,« se spominja zaledenitve Vasja, oče Mihe Studna, ki je od lani tudi uradno učitelj golfa.
Nekdanji vrhunski tekmovalec in dolgoletni član golf reprezentance GZS je pred leti, kot turnirski igralec šel na kvalifikacijske turnirje za igranje golfa v tretji evropski golf ligi.

Odigral je nekaj turnirjev ALPS toura in kvalifikacije za European golf turnir na igrišču Fontane pri Dunaju. Nato se je odločil, da po pripravništvu v društvu PGA SLO, postane član in začne z učenjem golfa.

V GK Bled trenira skupino mladih in jih oborožuje z nakopičenim golfskim znanjem. Te dni je bil Miha tudi na zaledenelem blejskem jezeru. Ni veliko priložnosti, da bi na trdnem ledu videvali, ob sprehajalcih in drsalcih tudi igralce golfa. A v zgodovino blejskega, dolgo časa edinega golf kluba, se je prvi zimski golf turnir že zapisal.

»Bilo je pozimi leta 1985, ko nas je blizu trideset odšlo s palicami na zamrznjeno jezero. Led je tako kot zdaj, prekrivala tanka snežna odeja. Določili smo igrišče in zelenice naredili tako, da smo odstranili sneg in izdolbli manjšo luknjo. Nato smo čez leta organizirali še en turnir,« se spominja Mirko Vovk, ki je bil zmagovalec leta 1985.


Pred leti se je skupina zanesenjakov GK Eagle odločila, da se preskusi, kdo bo dlje udaril žogico z obale in z ledu. Pridružila sta se jim tudi Janez Grilc in Daniel Kraljič, ki je takrat najdlje udaril žogico. A je bilo ledu bistveno manj, kot ga je letos.
»Tudi današnji preskus, udarjanje žogic z ledu, je zanimiv. A za kakšen bolj resen trening, ali tekmovanje, bi si morali izbrati igralci golfa poiskati del jezera, kjer ne bi bilo sprehajalcev. Sneg, ki zdaj prekriva led, je odličen za zaustavljanje žogic,« doda Miha Studen med zimskim treningom na zaledenelem blejskem jezeru.