Tujina

Žužul ostaja minister

Zagreb, 07. 11. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik hrvaške vlade Ivo Sanader naj bi danes potrdil, da bo Miomir Žužul tudi v bodoče opravljal delo hrvaškega zunanjega ministra.

Hrvaški zunanji minister Miomir Žužul naqj bi ostal na svojem položaju (Foto: Reuters)
Hrvaški zunanji minister Miomir Žužul naqj bi ostal na svojem položaju (Foto: Reuters) FOTO: Dare Čekeliš

"Afera Žužul" je bila pretekli teden v središču zanimanja hrvaške javnosti, glavno vprašanje ob tem pa je bilo, ali bo hrvaški zunanji minister tudi po obtožbah o navzkrižju interesov in korupciji, ostal na svojem ministrskem stolčku.

"Jasno je,da Miomir Žužul ostaja zunanji minister. Kot predsedniku vlade in Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ) pa mi je v interesu popolna resnica glede te zadeve, zato naj se razišče vsaka podrobnost," je povedal Ivo Sanader. Dodal je še, da ne sme biti dvojnih kriterijev ter da bo iskal popolno resnico tudi o primerih nekaterih voditeljev prejšnje vlade in nekdanjih članov parlamenta.

Sanader tudi vztraja, da je potrebno najti resnico o prejšnji vladi (Foto: Dare Čekeliš)
Sanader tudi vztraja, da je potrebno najti resnico o prejšnji vladi (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

Kot je še povedal Sanader, pri preiskavah o delu članov nekdanje vlade ne gre za alibi sedanje vlade, saj želijo le resnico, tako kot v primeru sedanjega ministra Žužula. Potrebno je najti resnico tudi o prejšnji vladi, kjer se je po Sanaderjevih besedah dogajalo marsikaj.

Potem, ko se je v začetku tedna pojavila novica o vpletenosti ministra Žužula in njegove žene oziroma njunega družinskega podjetja v korupcijsko afero, so hrvaške opozicijske stranke od premiera zahtevale, naj odstavi ministra Žužula. Najavile so tudi, da nameravajo v ponedeljek v parlamentu uradno zahtevati glasovanje o nezaupnici Žužulu. Žužulu očitajo navzkrižje interesov zaradi podjetja Imostroj, ki mu je vlada odpisala dolg, ki ga ima do države. Imostroj je v lasti podjetja, ki je posloval z Žužulovim družinskim podjetjem MTS, ki ga vodi Tatjana Žužul.

Današnja izdaja reškega časopisa Novi list bo hrvaško državno tožilstvo na zahtevo samega Žužula in po sledeh novinarskega pisanja preiskalo sporna poslovanja. Da državno tožilstvo vodi preiskavo in preverja trditve medijev o domnevnih nezakonitostih Miomira Žužula v primeru podjetja Imostroj, je potrdil tudi glavni državni tožilec Mladen Bajič.

Hrvaški zunanji minister že od začetka afere zanika obstoj navzkrižja interesov.

SORODNI ČLANKI