Tujina

Žrtve otroci in ženske

Teheran, 12. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Po seriji petih eksplozij, ki so odjeknile v Iranu, je umrlo najmanj osem ljudi, 75 pa je ranjenih.

Pripadniki varnostnih sil na mestu, kjer je odjeknila eksplozija
Pripadniki varnostnih sil na mestu, kjer je odjeknila eksplozija FOTO: Reuters

V bombnih napadih v iranskem mestu Ahvaz, glavnem mestu pokrajine Huzestan, je bilo ubitih najmanj osem ljudi, ranjenih pa 75. Med ubitimi so ženske in otroci, ranjenih pa je osem policistov.

Namestnik guvernerja province za varnostne zadeve Gholamreza Shariati je povedal, da so storilci z bombnimi napadi zagotovo želeli zmanjšati udeležbo na petkovih predsedniških volitvah. Strokovnjaki so po prvih eksplozijah skušali onesposobiti eno od bomb, kar pa jim ni uspelo.

Pokalo kot po tekočem traku

Po besedah predstavnika notranjega ministrstva je najprej eksplodiral avtomobil bomba pred sedežem guvernerja province, drugo razstrelivo je eksplodiralo pred poslopjem urada za gradnjo stanovanj. Tretja bomba je eksplodirala pred stavbo državne televizije, medtem ko so jo skušali onesposobiti, četrta pa je eksplodirala pred stanovanjsko hišo. Popoldne je ekslodirala še ena bomba, ki je bila skrita v zabojniku za smeti. Umrla je najmanj ena oseba, tri pa so ranjene.

Iran za napade obtožil skrajneže, ki jih podpirajo ZDA

Preko meje v Iraku deluje tudi največja iranska oborožena opozicijska skupina Mudžahedini ljudstva.


Iran je za bombne napade obtožil teroriste in arabske skrajneže, ki jih v sosednjem Iraku ščitijo ameriške čete. Vodja varnostne službe Ali Agha Mohamadi je dejal, da je odgovornost za prevzela arabska separatistična skupina.

"Teroristi iz Ahvaza so se v Iran vtihotapili iz regije Basra v severnem Iraku," je dejal Mohamadi. "Te teroriste so urili pod okriljem Američanov v Iraku," je dodal. "Pozivamo Američane in Britance naj obsodijo take napade in predajo teroriste iz Iraka. Žal do zdaj niso rekli še ničesar," je izjavil Mohamadi.