Tujina

Žrtve nalivov in plazov

Džakarta, 25. 12. 2006 14.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V močnih nalivih je v Indoneziji umrlo najmanj 80 ljudi. Najhuje je v pokrajini Aceh.

Najhuje je v Acehu in na Severni Sumatri
Najhuje je v Acehu in na Severni Sumatri FOTO: Reuters

Hudi nalivi, ki so v preteklih dneh zajeli Indonezijo, so povzročili poplave in sprožili številne zemeljske plazove, v katerih je umrlo najmanj 80 ljudi. Okoli 100 tisoč prebivalcev pa je moralo zapustiti domove in zatočišče poiskati na višje ležečih krajih.

Najhuje je v provinci Aceh na Sumatri, kjer si še vedno niso opomogli po uničevalnih cunamijih pred natančno dvema letoma. Našteli so 42 žrtev, vendar se bo število najverjetneje še povečalo, saj mnogih oddaljenih krajev še niso dosegli. Po oceni oblasti je domove zapustilo 42 tisoč ljudi.

V sosednji provinci Severna Sumatra je v poplavah umrlo sedemnajst ljudi, 50 tisoč pa jih je zaradi naraslih voda zbežalo od doma. Še 21 žrtev so zahtevali zemeljski plazovi.

Za hudo opustošenje niso krivi samo nalivi, so tudi posledica prekomernega izsekavanja gozdov, opozarjajo oblasti. Na prizadeta območja so že poslale pomoč, ki pa tja prihaja le počasi. Voda se namreč počasi umika in za seboj pušča težko prehodno blato. V Džakarti ob tem dodajajo, da imajo dovolj zalog hrane, zdravil in šotorov za pomoč obupanim prebivalcem.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.