Tujina

ZRJ kršila embargo

Beograd/Sarajevo/Washington, 23. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Jugoslovanska vlada je zaradi prodaje orožja Iraku odstavila direktorja državnega podjetja Jugoimport Jovana Čekovića in namestnika jugoslovanskega obrambnega ministra Ivana Đokića.

V Irak naj bi izvažali rezervne dele za vojaška letala sovjetske izdelave MiG-21
V Irak naj bi izvažali rezervne dele za vojaška letala sovjetske izdelave MiG-21 FOTO: Reuters

Vlada ZRJ ni neposredno priznala, da je državno podjetje Jugoimport kljub sankcijam ZN proti Iraku prodajalo vojaško opremo Bagdadu, vendar je včeraj zvečer kljub temu odstavila generala Đokića kot "objektivno odgovorno osebo na obrambnem ministrstvu za promet z orožjem in vojno opremo". Od pristojnih državnih organov je vlada ZRJ zahtevala, naj preiščejo poslovanje Jugoimporta, pa tudi drugih podjetij, ki trgujejo z orožjem. Od Jugoimporta pa je vlada še zahtevala, naj zapre predstavništvo v Bagdadu.

Srbski premier Zoran Đinđić je izjavil, da afera zaradi izvoza orožja iz ZRJ v Irak zelo škodi mednarodnemu ugledu države. Đinđić je odgovornost za afero posredno pripisal jugoslovanskemu predsedniku Vojislavu Koštunici. Kot je dejal, je afera v zvezi s podjetjem Jugoimport še en dokaz več, da se zakon o civilnem nadzoru jugoslovanske vojske, s katerim bi se moral ukvarjati predsednik ZRJ, ne izvaja.

Tudi vlada Republike srbske je danes priznala, da je letalski zavod Orao v Bijelini v Republiki srbski kršil embargo Varnostnega sveta ZN na prodajo orožja Iraku, zato je zahtevala preiskavo proti odgovornim v podjetju Orao, na generalštabu in v obrambnem ministrstvu Republike.

Blic: Sfor ima dokaze

V Iraku naj bi bili tudi jugoslovanski strokovnjaki, ki vgrajujejo vojaško opremo in učijo pripadnike iraške vojske, kako naj jo uporabljajo.

Blic je včerajšnji izdaji poročal, da so pripadniki sil Sfor v BiH med akcijo, ki so jo 12. oktobra izvedli v letalskem zavodu Orao v Bijeljini in v tovarni sladkorja Obarska, našli obsežno dokumentacijo, ki naj bi dokazovala, da je bila v Irak prek beograjskega podjetja Jugoimport izvožena večja količina vojaške opreme.

Glavni namestnik visokega mednarodnega predstavnika v BiH Donald Hays je včeraj potrdil poročanje dnevnika Blic. Kot je dejal, je Sfor zbral dokaze, da je podjetje Orao iz Republike srbske izvažalo vojaško opremo v Irak ob posredovanju Jugoimporta. Sfor je preiskavo v podjetju Orao izvedel potem, ko je ameriško veleposlaništvo v BiH septembra to podjetje obtožilo, da je v Irak izvažalo rezervne dele za vojaška letala sovjetske izdelave MiG-21.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA