Tujina

Zoellick na čelu Svetovne banke

Washington, 25. 06. 2007 19.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
2

24-članski svet guvernerjev je za novega predsednika Svetovne banke potrdil Roberta Zoellicka.

Po neformalnem dogovoru predsednika Svetovne banke imenuje predsednik ZDA.

24-članski svet guvernerjev je soglasno potrdil nekdanjega trgovinskega predstavnika ZDA in nekdanjega namestnika državne sekretarke Roberta Zoellicka za novega predsednika Svetovne banke. Na funkcijo bo nastopil s 1. julijem, ko bo začel svoj petletni mandat.

Zoellicka so guvernerji enotno podprili.
Zoellicka so guvernerji enotno podprili. FOTO: Reuters

Zoellick bo na mestu predsednika Svetovne banke nasledil Paula Walfowitza, ki je moral s tega mesta odstopiti zaradi škandala z nameščanjem svoje sopotnice na boljše delo z višjo plačo.

Svet guvernerjev je v izjavil po glasovanju zapisal, da Zoellick predstavlja človeka z vodstvenimi sposobnostmi, v preteklem delu pa je dokazal tudi, da se znajde v reševanju mednarodnih problemov.

Veliko dela

Zoellick je še pred izvolitvijo dejal, da je njegova prioriteta zgladitev nesoglasij med delničarji in osebjem banke ter ponovna vzpostavitev kredibilnosti banke, ki jo je omajal škandal Wolfowitza.

Dejal je tudi, da se bo osredotočil na najrevnejše države v Afriki, jasnejšo vlogo Svetovne banke pa hoče doseči tudi v državah, kot so Kitajska, Indija in Brazilija, kjer se kljub hitri gospodarski rasti še naprej soočajo z visoko stopnjo revščine.

Po škandalu z nameščanjem svoje partnerice je večina od 10.000 uslužbencev Svetovne banke zahtevala odstop Wolfowitza.
Po škandalu z nameščanjem svoje partnerice je večina od 10.000 uslužbencev Svetovne banke zahtevala odstop Wolfowitza. FOTO: Reuters

Zoellick je sicer zadnje tedne preživel na poti po Afriki, Evropi, Latinski Ameriki in Aziji, kjer se je pogovarjal o prihodnjih petih letih delovanja Svetovne banke. Zoellick je izvršnemu odboru pretekli teden sicer obljubil, da bo banka pod njegovim vodstvom neodvisna od Bele hiše, kljub vsemu pa ga čaka veliko izzivov.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

malipandit@email.si
26. 06. 2007 01.52
seveda se bo ukvarjal z afriko, kako je se bolj ozet
vox populis
25. 06. 2007 22.17
-1
Na zahodu nič novega!Žida je zamenjal - žid!