Tujina

Znova neuspešna mirovna pogajanja

Abuja, 15. 09. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Mirovna pogajanja med sudansko vlado in uporniki o ureditvi razmer v pokrajini Darfur so po treh tednih propadla.

Obenem so se vpletene strani - sudanska vlada, Gibanje za osvoboditev Sudana in Gibanje za pravičnost in enakopravnost - dogovorile, da bodo upoštevale predlog Afriške unije, naj počakajo vsaj tri tedne, preden se bodo pogajanja nadaljevala.

Pogajalci še niso našli skupnega jezika o ureditvi razmer v pokrajini Darfur (Foto: Reuters)
Pogajalci še niso našli skupnega jezika o ureditvi razmer v pokrajini Darfur (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Sogovorniki so se v ponedeljek skušali predvsem dogovoriti o podpisu sporazuma, s katerim bi omogočili prihod humanitarne pomoči za kakih 1,2 milijona beguncev iz Darfurja. Kljub prizadevanjem nigerijskega predsednika Oluseguna Obasanje Gibanje za pravičnost in enakopravnost ni privolilo v podpis. Kot je še dodal Lissan, se bo sicer Gibanje za osvoboditev Sudana danes ločeno pogajalo o tem, ali bo podpisalo sporazum o humanitarni pomoči.

Sudanska vlada si bo prizadevala za nadaljevanje pogajanj (Foto: Reuters)
Sudanska vlada si bo prizadevala za nadaljevanje pogajanj (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Pogajalec sudanske vlade Majzub al Kalifa Ahmad je zatrdil, da si bo sudanska vlada kljub neuspehu v Abuji še naprej prizadevala, da bi pogajanja nadaljevala kasneje. Po njegovih besedah si bo Kartum še naprej prizadeval za izboljšanje humanitarnega položaja v Darfurju, med drugim za razorožitev provladne arabske milice džandžavid.

Afriška unija je pogovore v Abuji sklicala 23. avgusta, potem ko so se okrepile grožnje mednarodne skupnosti s sankcijami proti Sudanu. Toda pogajanja niso prinesla uspehov. Sporni sta zlasti razorožitev džandžavidov in nadzor uporniških skupin.