Tujina

Znani vsi kandidati

Zagreb, 19. 05. 2007 16.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Znani so kandidati za novega predsednika SDP, ki bo nasledil Ivico Račana.

Znani so kandidati za Račanovega naslednika.
Znani so kandidati za Račanovega naslednika. FOTO: Reuters

Kandidati za novega predsednika hrvaške Socialdemokratske stranke (SDP), ki ga bodo izbrali na izredni volilni konvenciji stranke 2. junija, so namestnica predsednika SDP Željka Antunović, član izvršnega odbora stranke Zoran Milanović, predsednik glavnega odbora SDP Tonino Picula in župan Zagreba Milan Bandić. Njihove kandidature je namreč danes na seji potrdil glavni odbor stranke, s čimer je seznam kandidatov postal uraden.

Od kandidature je danes odstopil podpredsednik SDP Zlatko Komadina, ki je po seji odbora novinarjem dejal, da bi "sodelovanje na volitvah zaradi sodelovanja samega" nepotrebno razpršilo glasove delegatov, ki bodo izbirali naslednika nedavno preminulega predsednika SDP Ivice Račana. "To je moj prispevek k enotnosti stranke, moči SDP in zmagi na parlamentarnih volitvah," je dejal Komadina.

Soočenje programov znotraj stranke

Imena uradnih kandidatov je po seji odbora sporočil glavni tajnik stranke Igor Dragovan, ki je hkrati dejal, da so na seji sprejeli odločitev, da bodo kandidati svoje programe soočili znotraj stranke in ne v javnosti. Kot glavni razlog za takšno odločitev je navedel, da je stališče vodstva stranke in njenih članov, da svojega predsednika izbirajo člani SDP, ki jim morajo biti omogočeni pogovori s kandidati.

Račana, nekdanjega hrvaškega premierja, ki je umrl 29. aprila za posledicami raka, bo nasledil kandidat, ki bo dobil več kot polovico glasov 1637 delegatov na izredni konvenciji.

Na vprašanje, ali so se kandidati na seji izrekli tudi o tem, ali bi moral biti naslednji predsednik SDP hkrati tudi kandidat za premierja na splošnih volitvah ali pa bi bilo potrebno ti dve funkciji ločiti, je Dragovan odgovoril, da je za uskladitev stališč o tem vprašanju še dovolj časa.

Poleg štirih kandidatov, ki jih je danes potrdil glavni odbor, lahko za predsednika kandidirajo tudi tisti, ki na dan konvencije vložijo kandidaturo s podpisi najmanj 50 delegatov. Če ne bo kandidata večine, se bosta dva kandidata z največjim številom glasov pomerila v drugem krogu. Če tudi v drugem krogu nihče ne bo dobil večine, bo SDP ponovil volitve čez 40 dni, na katerih ne bodo mogli nastopiti isti kandidati, je še pojasnil Dragovan.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.