Tujina

Znana imena samomorilcev

London, 12. 06. 2006 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Eden od treh zapornikov v Guantanamu na Kubi, ki je naredil samomor, bi bil v kratkem na prostosti.

V Guantanamu je zaprtih prek 450 domnevnih teroristov
V Guantanamu je zaprtih prek 450 domnevnih teroristov FOTO: Reuters
Generalni sekretar Združenih narodov Kofi Anan je ponovno pozval ZDA naj zaprejo svoje vojaško oporišče Guanatanamo na Kubi, potem ko so tam v soboto trije ujetniki storili samomor. V Guantanamu se dogajajo resne kršitve človekovih pravic, ZN pa opozarjajo tudi, da so številni zaporniki že več let zaprti brez obtožnice, s čimer ZDA krši mednarodno pravo.

Ameriški odvetnik Mark Denbeaux, ki zastopa nekatere od tujih zapornikov v zloglasnem ameriškem oporišču Guantanamo na Kubi je za britansko televizijo BBC povedal, da bil eden od treh ujetnikov, ki so v soboto naredili samomor, na seznamu 141 zapornikov, ki jih bodo kmalu izpustili.

Kot je dejal, zapornik o tem ni bil obveščen, ker se ameriške oblasti še niso odločile, v katero državo naj bi ga poslale.

Kot je znano so v soboto zjutraj, kmalu po polnoči trije zaporniki v Guantanamu naredili samomor, tako da so se obesili z rjuhami in kosi oblek. Gre za dva državljana Savdske Arabije, Manija Šamana Turkija al Habardija al Utajbija in Jasarja Talala al Zahranija, ter državljana Jemna, Alija Abdulaha Ahmeda, so danes sporočili iz Pentagona.

V zloglasnem zaporu, kjer so ujetniki zaprti brez obtožnice, je bilo doslej že več poskusov samomorov
V zloglasnem zaporu, kjer so ujetniki zaprti brez obtožnice, je bilo doslej že več poskusov samomorov FOTO: Reuters
V Guantanamu je trenutno zaprtih 460 ljudi, od začetka delovanja taborišča za ujetnike januarja 2002 pa je šlo skozi njega 759 ljudi, od katerih jih je bilo 300 izpuščenih ali premeščenih drugam.

Pojasnili so tudi, da so enemu od umrlih zapornikov odobrili premestitev v drugo državo, ki pa je ministrstvo podrobneje ni navedlo. Drug jetnik je bil vpleten v upor v afganistanskem zaporu Mazar-e-Šarif leta 2001, pri čemer je umrl agent ameriške obveščevalne agencije CIA, medtem ko naj bi bil tretji jetnik, ki je storil samomor, povezan z mednarodno teroristično mrežo Al Kaida.

Novica je pretresla vrh ameriške administracije, ki je zaradi spornega zapora, v katerem je brez obtožnice zaprtih prek 450 oseb, tarča novih kritik. Barbara Olshansky iz Centra za ustavne pravice, ki zastopa 300 ujetnikov Guantanama, je prepričana, da so se ljudje ubili zaradi obupa, ker nikoli ne bodo doživeli pravice.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.