Tujina

ZN v Darfurju?

New York, 30. 08. 2006 09.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Osnutek resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov poziva k namestitvi sil ZN v Darfurju.

Veleposlanik ZDA pri ZN John Bolton pričakuje, da bodo o resoluciji glasovali že v četrtek
Veleposlanik ZDA pri ZN John Bolton pričakuje, da bodo o resoluciji glasovali že v četrtek FOTO: Reuters

Velika Britanija je v Varnostnem svetu ZN predstavila spremenjen osnutek resolucije, v katerem poziva k namestitvi sil ZN v sudanski pokrajini Darfur ob soglasju vlade v Kartumu. O resoluciji naj bi VS ZN glasoval v četrtek, razprava pa naj bi se začela že danes. S tem ko resolucija izrecno poudarja, da bi bile mirovne sile ZN nameščene "na osnovi odobritve (sudanske) vlade", sta skušali Velika Britanija in ZDA, ki sta resolucijo oblikovali, omehčati Kartum, ki prihod močne misije ZN v nemirno pokrajino odločno zavrača.

Enako kot prejšnja različica resolucije, ki je bila predstavljena 17. avgusta, tudi novo besedilo poziva k namestitvi 17.000 pripadnikov sil ZN, ki bodo prevzeli naloge od misije Afriške unije (AU), ki ni bila sposobna preprečiti pobijanje, posiljevanje in notranje razseljevanje civilistov v Darfurju. Čeprav je Kartum povsem jasno povedal, da predaji nalog ohranjanja miru z AU na ZN nasprotuje, britanski in ameriški diplomati menijo, da tega ni več mogoče preprečiti. "Še vedno si prizadevamo, da bi glasovanje potekalo v četrtek. Mislim, da je to izvedljivo," je povedal ameriški veleposlanik pri ZN John Bolton.

Osnutek resolucije predvideva okrepitev obstoječe 12.237-članske misije ZN v Sudanu (UNMIS) na 17.300 vojakov in okoli 3300 civilnih policistov, ki bodo nadzorovali uresničevanje mirovnega sporazuma za Darfur, delovali v tamponskih conah in begunskih taboriščih ter sodelovali s sudanskimi oblastmi pri obnovi uničenih institucij. Misija bi delovala pod 7. poglavjem Ustanovne listine ZN, ki daje pravico do vojaške akcije ob morebitnih grožnjah mednarodnemu miru in varnosti, tako da bi njen mandat vključeval uporabo vseh sredstev, potrebnih za zaščito uslužbencev ZN, humanitarnih delavcev in civilistov v Darfurju.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.