Tujina

ZN se spominjajo Auschwitza

New York, 24. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Generalna skupščina ZN se je sešla na zasedanju, posvečenem 60. obletnici osvoboditve nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz.

V svojem govoru je Annan opomnil, da se grozote holokavsta ne bi smele nikoli več ponoviti (Foto: Reuters)
V svojem govoru je Annan opomnil, da se grozote holokavsta ne bi smele nikoli več ponoviti (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
'ZN ne smejo nikoli pozabiti, da so bili ustanovljeni kot odgovor na zlo nacizma in da so grozote holokavsta prispevale k določanju nalog organizacije,' je poudaril Annan.

Posebno zasedanje Generalne skupščine ZN, posvečeno 60. obletnici osvoboditve nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz, se je začelo z minuto molka, ki so ji sledili govori generalnega sekretarja ZN Kofija Annana in drugih gostov. Generalno skupščino so med drugim nagovorili Nobelov nagrajenec za mir Elie Weisel, ki je preživel holokavst, izraelski zunanji minister Silvan Šalom in vodja nemške diplomacije Joschka Fischer.

Annan je v svojem govoru svet pozval, naj pokaže spoštovanje do žrtev nacističnih taborišč smrti ter naj zdaj in v prihodnje zaščiti vse ogrožene in ranljive skupnosti. Da se grozote nacističnih taborišč ne bi nikoli več ponovile, "moramo biti pozorni na kakršnokoli ponovno oživljanje antisemitizma in moramo biti pripravljeni na nove oblike antisemitizma, ki se pojavljajo danes," je dodal. Annan je hkrati opozoril, da svetu na žalost ni uspelo preprečiti drugih genocidov, na primer v Kambodži, Ruandi in nekdanji Jugoslaviji, zato je mednarodno skupnost pozval k "budnosti" in "odgovornosti".

V nagovoru je omenil tudi tragedijo v sudanski pokrajini Darfur, kjer se po njegovih besedah dogajajo grozljive stvari. Povedal je, da naj bi ta teden dobil poročilo mednarodne komisije, ki je poskušala ugotoviti, ali se je v Darfurju zgodil genocid.

Spomin na 60. obletnico osvoboditve Auschwitza so obeležili tudi na sedežu ZN na Dunaju. Žrtvam nacističnega taborišča se je poklonilo kakih 200 diplomatov, ki so ob tej priložnosti mednarodno skupnost pozvali, naj ne dovoli, da bi se grozote holokavsta ponovile.

SORODNI ČLANKI