Tujina

ZN predstavil načrt za Ciper

Nikozija, 11. 11. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Kofi Annan je pripravil mirovni načrt za rešitev ciprskega vprašanja, ki predvideva oblikovanje nove države.

Kofi Annan
Kofi Annan FOTO: Reuters

Načrt so predstavniki ZN že izročili ciprskemu predsedniku Glafkosu Kleridesu v Nikoziji in svetovalcu vodje ciprskih Turkov Raufa Danktaša v New Yorku. Vsebina dokumenta doslej ni uradno znana, po pričakovanjih ZN pa naj bi se obe strani, ciprski Turki in ciprski Grki, v prihodnjih dneh nanjo odzvali. O načrtu bo na današnjem neuradnem srečanju razpravljal tudi Varnostni svet ZN.

Načrt predvideva oblikovanje nove države

Načrt naj bi na več kot 150 straneh predlagal oblikovanje nove države, vpletenima stranema pa dajal možnost izbire med belgijskim in švicarskim modelom federacije. Annan stranema ni pustil veliko prostora za pogajanja, predlog pa naj bi bil zasnovan na načelu "vzemi ali pusti". Če bosta načrt sprejeli, bi bila lahko nova država razglašena po odobritvi obeh narodnih skupnosti na referendumu marca prihodnje leto.

Sedaj enodomen ciprski parlament bi bil po načrtu ZN dvodomen. V zgornjem domu bi imeli obe skupnosti enako število poslancev, v spodnjem pa bi bilo grških poslancev dvakrat več. Odločitve bi sprejemali z navadno večino v obeh domovih. Uvedli bi dvojno državljanstvo, prvenstveno bi bilo državljanstvo skupne države, za njim pa državljanstvo ene od dveh federalnih enot. V mednarodnih organih bi Ciper predstavljali, po rotirajočem sistemu, predstavniki ene od obeh narodnih skupnosti.