Tujina

ZN pred potrditvijo reforme

New York, 15. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Svetovni voditelji na vrhunskem zasedanju Združenih narodov razpravljajo o reformi organizacije.

Anan je včeraj pozval, naj v celoti uresničijo reforme ZN
Anan je včeraj pozval, naj v celoti uresničijo reforme ZN FOTO: Reuters

Do petka se bodo pogovarjali o napredku pri uresničevanju zavez iz Deklaracije tisočletja, sprejete leta 2000. Potrdili naj bi tudi dokument o najkorenitejši reformi ZN doslej, ki naj bi organizacijo pripravila na izzive 21. stoletja. 

Med več kot 170 udeleženci je tudi slovenski predsednik Janez Drnovšek, ki bo imel drevi na vrhu govor, in zunanji minister Dimitrij Rupel

Za Rupla dokument  "določeno razočaranje"

Rupel je v sredo med drugim podpisal mednarodno konvencijo o zatiranju jedrskega terorizma, v pogovoru z novinarji pa je sklepni dokument, ki naj bi ga voditelji držav članic ZN sprejeli v petek, označil kot "določeno razočaranje".

Dokument je bil potrjen šele v torek po dveh tednih intenzivnih dodatnih pogajanj in šele dan po "podaljšku" 59. Generalne skupščine, zaradi česar se je 60. zasedanje GS začelo dan kasneje, kot je bilo napovedano. Po Ruplovih besedah je dokument bolj splošen, kot je pričakoval, zaradi česar tudi zanj predstavlja določeno razočaranje. 

Poleg pomanjkanja definicije terorizma je v dokumentu pomanjkljivo tudi preveč splošno in šibko priporočilo o Svetu za človekove pravice. "V teh ključnih strateških točkah imamo opraviti z neko omahljivostjo, ki je posledica tega, da so v ZN države, ki imajo različna stališča," je dejal Rupel. 

Presplošen osnutek

Ruski predsednik Vladimir Putin je poudaril, da je skupno mednarodno delovanje najboljše orožje v boju proti terorizmu, ki ga je označil za "ideološkega naslednika nacizma".

Podobno so razočaranje nad "preveč splošnim" osnutkom dokumenta so izrazili tudi drugi svetovni voditelji. Generalni sekretar ZN Kofi Annan, ki je verjetno najbolj razočaran zaradi nepopolnega uspeha reform, je sicer dejal, da je bil narejen dober uvodni korak. Skupaj z nekaterimi drugimi govorniki pa je ZDA poslal sporočilo, da tudi najmočnejše države ne morejo same uspeti v gradnji miru, držav, demokracije ali odgovarjanja na naravne nesreče. 

Kofi Anan
Kofi Anan FOTO: Reuters

Resolucija proti vzpodbujanju terorizma 

Ob tem največjem srečanju voditeljev v zgodovini je potekalo tudi več spremljevalnih dogodkov, med njimi seja Varnostnega sveta ZN, na kateri so potrdili resolucijo proti vzpodbujanju terorizma. 

Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch je v opozorila, da bi lahko resolucija o boju proti terorizmu, ki jo je v sredo sprejel Varnostni svet Združenih narodov odprla pot za vladno zatiranje nepriljubljenih političnih ali verskih nazorov. 

Bush poskrbel za presenečenja 

Ameriški predsednik George Bush je v sredo v svojem govoru spet poskrbel za nekaj presenečenj. Tokrat so bila sicer ta za razliko od leta 2002, ko je ZN zagrozil z nepomembnostjo, če se mu ne pridružijo v pohodu na Irak, prijetna. 

Vzporedno z vrhom v New Yorku poteka niz drugih dogodkov, povezanih z delom ZN in agencij. Nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton bo tako priredil konferenco, na katerih bodo govorili o globalnih težavah.

Potem ko je ameriški veleposlanik v ZN John Bolton pred dvema tednoma skušal izbrisati omembo razvoja in boja proti revščini iz reformnega dokumenta, je Bush v sredo posebej omenil predanost konsenzu iz Monterreyja iz leta 2002, ko se je svet dogovoril, da bodo revne države postale odgovornejše, bogate pa bodo dale več pomoči. 

Svetovni voditelji na srečanju ZN v New Yorku
Svetovni voditelji na srečanju ZN v New Yorku FOTO: Reuters

Bush je prav tako presenetil s ponudbo, da bodo ZDA odpravile vse carinske ovire in kmetijske subvencije, ki ovirajo razvoj revnih držav, če bodo to storile tudi druge države. Presenetljivo je bilo tudi to, da je omenil povezavo med terorizmom in revščino. 

Talabani prosi za pomoč proti "silam teme" 

Iraški predsednik Džalal Talabani je na vrhu svetovne voditelje pozval, naj pomagajo premagati teroristične "sile teme", ki poskušajo destabilizirati Irak. Govoril je tudi o "obupani potrebi" iraškega ljudstva po mednarodni pomoči.

Šaron: poteza je na strani Palestincev

Izraelski premier Ariel Šaron je v govoru pred skupščino ZN povedal, da je po izralskem umiku z območja Gaze na strani Palestincev, da dokažejo, da želijo mir. Kot je še dejal, imajo Palestinci pravico do lastne države in da je bil namen izraelskega umika pomiritev. Palestince je pozval, naj "prenehajo s terorjem" in "kulturo sovraštva".

Razprava o Iranu

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ob robu vrha ZN ponovil nasprotovanje Moskve predaji vprašanja iranskega jedrskega programa Varnostnemu svetu ZN. Za slednje si prizadevajo predvsem ZDA, je ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice priznala, da je podpora držav morebitnim sankcijam ZN proti Iranu še nezadostna.

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Mohamed El Baradej je pozval ZDA, naj dajo Iranu še zadnjo priložnost, da zaustavi svoje jedrske dejavnosti, preden zahtevajo takojšnje ukrepanje VS ZN. Riceova se na ta poziv še ni uradno odzvala, je pa v pogovoru za ameriško televizijo Fox priznala, da je mednarodna podpora morebitnim sankcijam proti Iranu še nezadostna, da bi lahko na sestanku sveta guvernerjev IAEA prihodnji teden zbrali dovolj glasov za predajo iranskega dosjeja VS ZN. 

SORODNI ČLANKI