Tujina

ZN: Nova opozorila Iranu

New York, 19. 09. 2006 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred začetkom splošne razprave GS ZN, ki se je udeležuje tudi zunanji minister Rupel, so ostro posvarili Iran.

Splošna razprava GS ZN se bo osredotočila na dogajanje na Bližnjem vzhodu.
Splošna razprava GS ZN se bo osredotočila na dogajanje na Bližnjem vzhodu. FOTO: Reuters
Ameriški predsednik George Bush in njegov francoski kolega Jacques Chirac sta neposredno pred začetkom zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku opozorila Iran, naj neha zavlačevati in naj takoj začne pogajanja o svojem jedrskem programu, sicer se bo moral soočiti s posledicami.

Chirac je sicer v ponedeljek izjavil, da se je mednarodna skupnost pripravljena odpovedati uvedbi sankcij proti Iranu oziroma zatekanju k Varnostnemu svetu ZN, če bo Iran začel pogajanja in prekinil bogatenje urana. Določanju roka do katerega bi moral Iran odgovoriti, nasprotuje, saj se zavzema za dialog.

Bush pa vztraja, da bi moral Iran najprej zaustaviti bogatenje urana, "nato pa bi za mizo sedle tudi ZDA".

Na sedežu Združenih narodov v New Yorku se je začela splošna razprava 61. Generalne skupščine ZN, ki bo trajala do 29. septembra, udeležujejo pa se je številni predsedniki držav in vlad ter ministri. Ključne teme razprav bodo razmere na kriznih žariščih, reforma ZN in izbira novega generalnega sekretarja svetovne organizacije, ob robu pa bodo potekala mnoga srečanja.

Splošna razprava poteka pod geslom "Globalno partnerstvo za razvoj" in vključuje predvsem pregled doseženega po lanskem svetovnem vrhu ob 5. obletnici sprejetja Deklaracije tisočletja. Na dnevnem redu je 150 točk, ki so razdeljene v devet glavnih vsebinskih sklopov: mednarodni mir in varnost, promocija gospodarske rasti in trajnostnega razvoja, razvoj Afrike, promocija človekovih pravic, usklajevanje humanitarne pomoči, promocija mednarodnega prava, razorožitev, boj proti kriminalu in terorizmu ter organizacijske in administrativne zadeve.

Splošne razprave se udeležujeta tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Javier Solana in evropska komisarka za zunanje odnose in evropsko sosedsko politiko Benita Ferrero-Waldner.

V ospredju formalnih in neformalnih razprav pa bodo razmere na Bližnjem vzhodu, v Iranu, Iraku ter Sudanu oziroma Darfurju, pa tudi razprava o naslednjem generalnem sekretarju ZN, saj se Kofiju Annanu 31. decembra izteka drugi mandat. Uradnih kandidatov je trenutno šest, saj se je nazadnje za kandidaturo odločila še predsednica Latvije Vaira Vike-Freiberga.

Zasedanje GS ZN je odprl generalni sekretar ZN Anan, za njim pa je delegate nagovoril še ameriški predsednik George Bush. Slednji bo zvečer s soprogo Lauro gostil tradicionalni sprejem za vodje delegacij v hotelu Waldorf Astoria. Med Bushevim bivanjem v New Yorku, ki je predviden do 20. septembra, so sicer napovedane tudi demonstracije.

V imenu Slovenije se bo razprave udeležil zunanji minister Dimitrij Rupel.
V imenu Slovenije se bo razprave udeležil zunanji minister Dimitrij Rupel. FOTO: Dare Čekeliš

Tudi Rupel o aktualnih problemih

Razprave se v imenu Slovenije udeležuje zunanji minister Dimitrij Rupel, ki ima danes izjemno pester urnik. Prisostvoval je delovnemu zajtrku zunanjih ministrov Evropske unije, kot vodja delegacije pa se je udeležil tudi kosila, ki ga prvi dan splošne razprave gosti generalni sekretar ZN Kofi Annan, in sprejema, ki ga tradicionalno pripravlja ameriški predsednik.

Rupel se je po zajtrku s kolegi iz EU srečal z zunanjim ministrom Libanona Favzijem Salukom in generalnim sekretarjem Arabske lige Amrom Muso in se mu zahvalil za pomoč in posredovanje v prizadevanjih za izpustitev
Toma Križnarja iz sudanskega zapora. Po navedbah slovenske delegacije se bo Rupel danes sešel še z iranskim kolegom Manušerjem Motakijem, vendar pa bo podrobnejša vsebina pogovorov ostala za zaprtimi vrati. Rupel naj bi se New Yorkusestal tudi s hrvaško kolegico Kolindo Grabar-Kitarović, s katero naj bi spregovoril o zadnjih zapletih v meddržavnih odnosih.

Spomnimo:

Zaradi pomankanja sredstev se zasedanja ne bo udeležil predsednik države Janez Drnovšek. Predsednik vlade Janez Janša je sicer dejal, da bi se Drnovšek srečanja lahko udeležil, saj bi našli sredstva za pot, obenem pa je izrazil prepričanje, da je poraba urada letos izjemno velika in da je predsednik države tokrat prvič prosil za dodatna sredstva. V uradu predsednika so Janševe izjave demantirali, Drnovšek pa se je odločil, da ne bo odpotoval v New York.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

esfflight
20. 09. 2006 07.25
Ja , a res nimamo bolj nesposobnega cloveka, da bi ga poslali v New York? Rupel se 15 let trudi, da ni nobenega rezultata in je minister za diplomacijo, in mesanje zraka...Oj, kam plovemo? Tam se bo srecal s hrvati. A nebi lahko srecanje naredili kje na Hawajih, da bi bla karta drazja, saj drzava vse placa tako ali tako. A smo res tako neumni, da imamo taksnega predstavnika? Za mlatenje prazne slame ne recem nic, je v redu, cim pa pride do cesar, kjer je treba nekaj odgovoriti ali pa se potegniti za naso dezelo, ne spravi besede iz sebe. Slucajno sem ga imel priliko srecati v Ameriki, bil je kot polit pes.....vremena Kranjcem bodo se zjasnila.............
tomazbodner
19. 09. 2006 12.15
mskerbenc: Ruplu dati letalsko karto preko Londona in mu na letaliscu po tem, ko odda prtljago, podariti steklenico vode... me zanima, koliko bi stalo resevanje iz Guantanama...
marjanka99
19. 09. 2006 12.03
Torej zaenkrat se mi še ni treba sramovati, saj itak nisem Slovakinja... Kaj lahko kaj naredimo, da bi bilo drugače? Jaz izrecno nasprotujem, da se moj denar troši na tak način. Kaj narediti?
Uporabnik113189
19. 09. 2006 10.55
Ja, upam da se mu ne bo zgodila spet kakšna nesreča, ko je tolk pri zavesti. Če že v slovenščini takšne kvasi, potem je v angleščini še bolj sumljiv. Bo pa imel priliko, da se zmen, da naše vojake spravjo iz Afganistana, tam jim bo talibanov v kratkem zmanjkalo. Zadnjič so jih pobili kar 500 v eni rundi.
Bartolomeus
19. 09. 2006 10.32
Rupel je vsaj kolikor toliko pri zavesti.
darja.zunko@amis.net
19. 09. 2006 10.12
Tudi mene kar skrbijo njegove izjave v zadnjih mesecih in upam, da nam ne bo storil še večje škode.
tomazbodner
19. 09. 2006 10.10
zorb: Ne podcenjuj heroja...
tomazbodner
19. 09. 2006 10.08
Evo, poslali smo najsposobnejsega zunanjega ministra v zgodovini samostojne drzave na zasedanje ZN... Vecina na zasedanju tako ne bo vedela, od kod je, zato se vecje skode tako nimamo bati... bolj Slovaki...
luzziano84@email.si
19. 09. 2006 09.29
Ne, naredil bo se vecjo.... Rupsi smotani!
jjjkkklll
19. 09. 2006 08.54
Rupel ne more narediti toliko škode Sloveniji, kot ji je že Drnovšek naredil.
s_slovenec@hotmail.com
19. 09. 2006 08.33
Porabil bo vsaj isto denarja, pa ša image Slovenije v svetu bo uničil.
esfflight
19. 09. 2006 08.18
Ali res nimamo koga drugega poslati v New York kot Rupla? To je clovek, ki kot kaca ce je treba zamenja kozo, barvo vendar od njegovega dela ni nobenega rezultata. S hrvati bi se lahko srecal tukaj, ne, da je moral zato v Ameriko. A se sploh kdo razmislja v tej dezeli, ali res gre vse po zlu? Mar ni nikogar, ki bi se vprasal kam plovemo? S taksno diplomacijo je cudno, da se sploh obstojamo. Ali res ni v Sloveniji ljudi, ki bi ga zamenjali in prenehali z neuspehom drzavne diplomacije do zunanjega sveta? ...vremena Kranjcem bodo se zjasnila.......
marjanka99
19. 09. 2006 08.11
Grozno. Rupla smo zamenjali za Drnovška? Bo Rupel porabil manj denarja? Bo bolje opravil delo od Drnovška? Katastrofa. Bojim se, da bo porabil celo dosti več denarja kot Drnovšek. Slovenci, nam je res vseeno kdo in zakaj troši naš denar?