Tujina

ZN: Humanitarna katastrofa v Sudanu

New York/Kartum, 03. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
B.M./Reuters
Komentarji
0

Varnostni svet ZN je sprte strani na zahodu Sudana pozval h končanju spopadov, zaradi katerih je bilo doslej pregnanih okrog 750 000 ljudi.

Namestnik generalnega sekretarja, pristojen za humanitarne zadeve, Jan Egeland je povedal, da gre za eno od najhujših in najbolj zanemarjenih humanitarnih kriz v svetu. Po podatkih ZN so spopadi že povzročili pregon okrog 750 000 ljudi, ki so si zatočišče poiskali v sosednjem Čadu.

Sudanski begunci na meji s Čadom: Humanitarna kriza daleč od interesa svetovne javnosti (Foto:Reuters)
Sudanski begunci na meji s Čadom: Humanitarna kriza daleč od interesa svetovne javnosti (Foto:Reuters) FOTO: Reuters
Sudanske oblasti so islamističnega opozicijskega politika Hasana Turabija danes obtožile zarote in protidržavnega delovanja. Turabija so aretirali skupaj z drugimi politiki in vojaškimi častniki, češ da naj bi pripravljal državni udar proti predsedniku države Omarju el Baširju. Prav tako so zapečatili prostore opozicijske stranke Ljudski kongres. Turabi je bil kot fundamentalistični vladni ideolog sprva politični zaveznik Baširja, saj mu je s pučem leta 1989 pomagal priti na oblast.

Samo v marcu je bilo ubitih 212 civilistov. "Priča smo sistematičnemu razseljevanju celih regij." Po mnenju varnostnega sveta ne gre za etnocid, temveč za "etnično čiščenje", saj naj bi napadalci ljudi predvsem preganjali, ne pa tudi brezpogojno ubijali. Zaradi trajajočega nasilja in ovir, ki jih humanitarnim organizacijam postavlja sudanska vlada, je mogoče z najnujnejšo pomočjo doseči le tretjino oskrbe potrebnih beguncev.

Sudanski veleposlanik pri ZN Elfatih Mohamed Erwa je podatke o številu beguncev označil za "pretirane". Resolucija varnostnega sveta naj bi prispevala k napredku pri pogovorih o premirju, je dejal Erwa. Predstavnik ameriške administracije Adam Ereli pa je sudansko vlado pozval, naj preneha podpirati paradržavne milice in omogoči prihod tujih opazovalcev.

V provinci Darfur so se februarja 2003 prebivalci uprli sudanski vojski in njihovim paravojaškim pristašem. Pri upornikih gre povečini za islamske Afričane, medtem ko sudansko vlado predstavljajo predvsem islamski Arabci. Za poboje civilistov so odgovorne paravojaške milice, sudanska vlada pa jih podpira, da bi na ta način pregnala nearabske prebivalce, trdijo izvedenci za človekove pravice.