Tujina

Zmaga ljudske stranke

Dunaj, 24. 11. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zmagovalka predčasnih volitev v Avstriji je Ljudska stranka (ÖVP) kanclerja Wolfanga Schüssla, ki je osvojila 42,3 odstotkov glasov. Na drugo mesto so se uvrstili socialdemokrati (SPÖ) s 37,1 odstotki glasov, tretje mesto so zasedli svobodnjaki (FPÖ), ki so dobili 10,2 odstotka, za Zelene pa je glasovalo 9,0 odstotka volivcev.

Gre za začasne uradne rezultate predčasnih volitev, ki jih je predstavil notranji minister Ernst Strasser. Volitev se je udeležilo 80,4 odstotka od okoli 5,9 milijona volilnih upravičencev. Dokončni izidi volitev bodo znani ko bodo preštete glasovnice iz tujine, to naj bi bilo 2. decembra.

Rekordna zmaga ÖVP kanclerja Wolfganga Schüssla

ÖVP je kot prvouvrščena dobila 79 poslanskih sedežev v 183-članskem parlamentu, SPÖ 69, FPÖ 19, Zeleni pa 16 sedežev. Na zvezni ravni sta se za poslanske sedeže potegovali še dve stranki, Liberalni forum (LIF) in komunistična stranka (KPÖ), ki pa jima ni uspelo prestopiti štiriodstotnega parlamentarnega praga.

Ljudska stranka je z izzidom dosegla največji porast števila glasov neki stranki v Avstriji po drugi svetovni vojni (leta 1999 so dobili 26,9 odstotkov), ÖVP pa se je s tretjega mesta, ki ga je zasedla leta 1999, tudi prvič po letu 1966 ponovno uvrstila na prvo mesto. SPÖ je pridobila slabe štiri odstotke glasov (leta 1999 33,2).

Na drugi strani so svobodnjaki utrpeli rekordno izgubo glasov v primerjavi z letom 1999, ko so zabeležili 26,9 odstotka glasov. Gre za največjo izgubo volilne podpore v povojni Avstriji. Za Zelene je leta 1999 glasovalo 7,4 odstotka volivcev.

Rezultat predčasnih volitev v Avstriji je za mnoge presenečenje
Rezultat predčasnih volitev v Avstriji je za mnoge presenečenje FOTO: Reuters

Urad avstrijskega predsednika je medtem sporočil, da se bo avstrijski predsednik Thomas Klestil v ponedeljek sestal s predsedniki vseh štirih strank, ki jim je na današnjih volitvah uspel preboj v parlament.

Javnomnenjske raziskave pred volitvami so sicer napovedovale, da si bosta SPÖ in ÖVP stali bok ob boku, nihče pa ni napovedal tolikšnega uspeha ÖVP.

Kakšna bo nova koalicija?

Veliki zmagovalec volitev je kancler Wolfgang Schüssel
Veliki zmagovalec volitev je kancler Wolfgang Schüssel FOTO: Reuters

Za zdaj ni znano, kakšna bo nova vladajoča avstrijska koalicija. Z uspehom, ki ga je dosegla ÖVP bi lahko Schuessel obdržal kanclerski položaj, mora pa si poiskati koalicijskega partnerja. Ali je na sodelovanje pripravljena FPÖ koroškega deželnega glavarja Jörga Haiderja, je po mnenju agencije dpa vprašljivo. Haider je namreč doslej kategorično zavračal nadaljevanje črno-modre koalicije, katere padec so zaradi spora znotraj lastnih vrst septembra zakrivili svobodnjaki. Po Haiderjevem mnenju pa je padec vlade povzročil prav vodja ÖVP.

Kljub temu avstrijska tiskovna agencija največ možnosti daje prav črno-modri koaliciji. Med drugim se je namreč za nadaljevanje sodelovanja z ÖVP izrekel predsednik FPÖ Herbert Haupt, čeprav naj bi se moral o tem po njegovih besedah dogovoriti vrh stranke. Avstrijski opazovalci možnost tradicionalne velike koalicije med SPÖ in ÖVP prej kot ne izključujejo. Medosebno ozračje med Schüsslom in vodjo SPÖ Alfredom Gusenabuerjem je namreč po številnih osebnih napadih "zastrupljeno", meni dpa. Gusenbauer je pred volitvami obenem obljubil, da bo odšel v opozicijo, če njegova stranka ne bo zmagala, po poročanju avstrijske agencije pa naj bi se tudi takoj po volitvah obrnila v opozicijsko smer, kjer je bila tudi doslej.

Podpora Haiderjevi FPÖ je upadla
Podpora Haiderjevi FPÖ je upadla FOTO: Reuters

Nemška tiskovna agencije je sicer tudi menila, da bi lahko ÖVP oblikovala manjšinsko vlado, pri čemer pa bi moral Schuessel kljub triumfu živeti v negotovih političnih razmerjih, saj bi lahko tako SPÖ kot FPÖ poskušali storiti vse, da povzročijo njegov padec.

Kmetijski minister in podpredsednik ÖVP Wilhelm Molterer je sicer napovedal, da bo njegova stranka koalicijske pogovore vodila z vsemi tremi ostalimi strankami. Glede uspeha svoje stranke je Molterer tudi dejal, da je sedaj potrebno ostati z obema nogama trdno na tleh.