Tujina

'Zmaga Kosova'

Priština/Washington, 18. 11. 2007 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
30

Tači se je razglasil za zmagovalca volitev na Kosovu. Obljublja, da bo delal v dobrobit vseh prebivalcev.

Vodja Demokratske stranke Kosova (PDK) Hašim Tači se je danes razglasil za zmagovalca kosovskih parlamentarnih volitvah, ki so potekale v soboto. Po neuradnih podatkih je PDK, ki se zavzema za hitrejše osamosvajanje Kosova, prejela 35 odstotkov glasov volivcev.

Po neuradnih podatkih je Tačijeva PDK, ki se zavzema za hitrejše osamosvajanje, prejela 35 odstotkov glasov volivcev
Po neuradnih podatkih je Tačijeva PDK, ki se zavzema za hitrejše osamosvajanje, prejela 35 odstotkov glasov volivcev FOTO: Reuters
Opazovalna misija Sveta Evrope je ocenila, da so bile sobotne parlamentarne volitve na Kosovu v skladu z mednarodnimi standardi, hkrati pa izrazila zaskrbljenost zaradi nizke volilne udeležbe. "Volitve so bile na splošno izvedene v skladu z načeli Sveta Evrope in tudi v skladu z mednarodnimi in evropskimi standardi za demokratične volitve, če upoštevamo zapoznel razpis volitev.''

"Zahvaljujem se vsem, ki so pripomogli k naši zmagi in zmagi Kosova," je povedal Tači in dodal, da so prebivalci Kosova "poslali svetu sporočilo, da smo demokratična država, ki se je pripravljena pridružiti evropski družini". Najpomembnejše sporočilo pa je po njegovih besedah bilo, da je Kosovo pripravljeno za neodvisnost.

"Moja vlada bo naslov za reševanje vseh problemov te družbe. Z mojim poslanstvom začenjam danes," je še povedal 39-letni Tači, nekdanji vodja krila Osvobodilne vojske Kosova (OVK). Obenem obljublja, da bo kot predsednik vlade delal v dobrobit vseh prebivalcev.

Solana: Hitro oblikovati novo vlado

Visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana je danes v Bruslju pozval kosovske stranke in vodje, da po sobotnih parlamentarnih volitvah hitro oblikujejo vlado, in zahteval, da pogajalska ekipa kosovskih Albancev konstruktivno sodeluje v zaključni etapi pogovorov o statusu Kosova. Poleg tega je poudaril, da mora pogajalska ekipa Prištine podpreti pobude trojke kontaktne skupine za Kosovo, poroča beograjska tiskovna Beta.

"Posebno mi je žal zaradi neudeležbe skupnosti kosovskih Srbov na volitvah in poziva Beograda k bojkotu" sobotnih volitev na Kosovu, je še dejal Solana. Dodal je, da je sodelovanje vseh skupnosti v političnem procesu ključnega pomena za demokratično in večetnično Kosovo.

Na volitve na Kosovu so se danes odzvali tudi v Rusiji. "Zmaga PDK pomeni radikalizacijo prizadevanj po neodvisnosti regije," je v Moskvi dejal predsednik odbora za zunanje zadeve ruske dume Konstantin Kozačjov. Hkrati je podvomil v legitimnost zmage zaradi bojkota volitev Srbov na Kosovu in nizke volilne udeležbe.


Slaba volilna udeležba

Po podatkih, ki jih je zbrala neodvisna skupina opazovalcev Demokracija na delu (Democracy In Action), se je na drugo mesto uvrstila vladajoča Demokratska zveza Kosova (LDK) predsednika Kosova Fatmirja Sejdiuja s 22 odstotki glasov. Volilna udeležba naj bi bila le 40- do 45-odstotna.

Na tretje mesto se je uvrstila Nova kosovska zveza z 12 odstotki glasov. Četrto in peto mesto si delita Zveza za prihodnost Kosova Ramuša Haradinaja in Demokratična zveza Dardanije z desetimi odstotki, Reformistična stranka ORA pa je dobila le štiri odstotke glasov.

Omenjena skupina, ki jo sestavljajo predstavniki 10 nevladnih organizacij in ki sodeluje pri uradnem štetju, zagotavlja, da je natančnost podatkov po preštetih 70 odstotkov glasovnic plus ali minus en odstotek. Prvi uradni rezultati volitev naj bi bili znani prihodnji teden.

Usodni 10. december

Tači pravi, da je Kosovo pripravljeno za neodvisnost
Tači pravi, da je Kosovo pripravljeno za neodvisnost FOTO: Reuters

Do parlamentarnih in lokalnih volitev na Kosovu je sicer prišlo slab mesec pred predvidenim koncem pogajanj o prihodnjem statusu Kosova, kjer dogovora med Prištino in Beogradom še ni na obzorju. Pogajanja se morajo namreč končati do 10. decembra. V primeru neuspeha pogajanj so voditelji kosovskih Albancev po 10. decembru napovedali enostransko razglasitev neodvisnosti.

ZDA razočarane nad srbskim bojkotom

ZDA so že v soboto pozdravile miren potek volitev na Kosovu, obenem pa so kritizirale srbski bojkot volitev. Kosovski Srbi, ki nasprotujejo neodvisnosti Kosova, so namreč volitve za 120 sedežev v skupščini na poziv Beograda množično bojkotirali.

"ZDA globoko obžalujejo odločitev kosovskih Srbov, podprto s strani srbske vlade, da se ne udeležijo teh volitev," je v izjavi zapisal predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Sean McCormack. ZDA ostajajo zavezane k zagotavljanju "pravic in varnosti" vsem kosovskim etničnim skupnostim ter pozivajo vse k polnemu sodelovanju v kosovskem političnem življenju.

Sosednja Albanija pa je dejala, da so sobotne volitve pomaknile Kosovo za korak bližje k neodvisnosti, in pozvala Evropo, da prizna "ireverzibilno dejstvo: rojstvo nove evropske države Kosovo". Okoli 90 odstotkov prebivalstva na Kosovu je albanskega.

Beograd opozoril na nepravilnosti

Uradni Beograd je organizatorjem volitev očital vrsto nepravilnosti. Srbski predstavniki so opozorili, da je Haradinajeva kandidatura sporna, saj ga bremeni haaška obtožnica. Predsednik Srbije Boris Tadić je dejal, da je "nesprejemljivo, da lahko na volitvah sodelujejo obtoženci haaškega sodišča".

"Ali si lahko predstavljate, da bi v Srbiji na volitvah sodelovali državljani, ki jih obtožuje haaško sodišče?" je komentiral kandidate na volitvah.

Haaško sodišče je Haradinajevi kandidaturi ostro nasprotovalo. Posvarili so, da bi udeležba nekdanjega kosovskega premierja na parlamentarnih volitvah v pokrajini prestrašila priče v procesu, ki v Haagu teče proti njemu. Misija ZN na Kosovu se je nato odločila, da Haradinaj lahko sodeluje na volitvah.

Haaška obtožnica Haradinaja bremeni pregona in prisilnega premeščanja ljudi, umorov, posilstev, okrutnega ravnanja, uničevanja premoženja in protizakonitega zapiranja ljudi. Omenjene zločine naj bi izvedel v obdobju od 1. marca do 30. septembra 1998 na območju kosovskih naselij Dečani, Peč, Djakovica, Istok in Klina nad srbskim prebivalstvom ter Albanci in Romi, ki so jih imeli za kolaboracioniste in niso podpirali OVK, katere član je bil Haradinaj.

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sukurma.zeljko@siol.net
22. 11. 2007 21.15
če bo kosovo samostojno,je vojna neizogibna-makedonija ,sandžak,bosna.Na žalost je tako.To je interes največje velesile na svetu,ki si mora ustvariti rejon za nemoteno dostavo opojnih substanc iz afganistana in podobnih držav,pa prodajo orožja in podobno.Ampak upam,da se bojo šiptarji nekega dne množično naselil v deželo sanj in tam zahtevali svoje pravice,pa me zanima kako jih bojo tretiral.Slabo se nam piše.
?oban
19. 11. 2007 16.46
šiptarija, klošarija, ekstremisti i mafija pljujem na sve vas zajedno sa ortacima Albanija je sranje pa želite i srpsko, bit ce vas sve manje kad krenemo.....
saladin@email.si
19. 11. 2007 12.03
@proletariat...vojne nebo v nobenem primeru...kosovo pa bo samostojno...nismo več v 90tih ko so srbi imeli JLA...Leglo mafije je tudi v BG, kdo je pa ubil Đinđiča, sami ste ga...zato ta izgovor teroristi sem ter tja ne pali več...Moj argument: demokracija in večina zmaga danes na kosovu jutri pa kje drugje...če se že deli nemorte srbi imeti več ozemlja kot vas je po številu.
proletariat@email.si
19. 11. 2007 10.40
@Saladin, kolkokrat naj ti se recem ne vmesuj se tam kjer nic ne ves. Albanci so leglo teroristov in ce se kosovo osamosvoji bo vojna spet nastala v celem balkanu - se v bosni in makedoniji. Kaj je zdaj tvoj argument zakaj bi se kosovo moralo osamosvojit?
saladin@email.si
19. 11. 2007 08.33
@lutka82 ... tebe bi js vrgu na vlak pa za Beograd. Pa tam ostani.
nintendo64@email.si
19. 11. 2007 03.14
Zdaj Kosovo, potem Makedonija, nato še Črna Gora. Miloševič ni nikoli dojel, da se da Veliko Srbijo doseči samo z veliko rodnostjo :)
kromos
19. 11. 2007 00.21
Vic star 20 let a še vedno aktualen : Vprašanje :Kaj bi bilo, če bi se bolhe in uši svetile kot kresničke? Odgovor: Priština bi bila Las Vegas!
david.jokic@email.si
19. 11. 2007 00.09
theta pametna si. Slovenci ste rasno čisti...haha. Pol pa pride "slovenc" po mesečno na železniško pa prodajalka ne ve kaj je ime kaj pa priimek zaradi q-jev ü-jev ö-jev... Če se misli osamosvojit Kosmet se mora tut Republika Srpska, pa da vidmo kak bo Evropi všeč večinsko muslimanska država (Bosna) v srcu Evrope. Može Tači samo da se busa, najeb..e oni od Rusa!
Addis Fazlija
18. 11. 2007 23.13
krejt kosova uqk
Addis Fazlija
18. 11. 2007 23.11
gapoon ti si ze nas, se pravi musliman ::) lol
saladin@email.si
18. 11. 2007 23.08
@gapoon in @lutka82 ... samo pppŠŠŠt
kromos
18. 11. 2007 21.57
Če bodo dali Kosovu neodvisnost, pol pa imamo res sranje v Evropi. Dobili bomo že drugo narko-mafijsko državo (prva Črna gora). Pri Kosovu bo še problem terorizem. Tu govorimo o nekih idealih, na Kosovem pa ves čas delujejo vsaj tri oborožene teroristične skupine (npr. divizija AKAŠ), ki pobija predvsem svoje. Kje imajo politiki glavo se te dni sprašujem.
Uroš S.
18. 11. 2007 21.29
Je prvoborec ze povedal, se opravicujem
Uroš S.
18. 11. 2007 21.26
Se dobro da imajo Albanijo da jih bo ohranjala pri zivljenju. Boli me, hkrati pa jih imam PUN K. Lastovka-late 82 ali 81 velikokosovske demonstracije, Obcina Bujanovac razpise ref. in sprejme odlocitev da se bo prikljucila Kosovu, sledila obcina Presevo, Medveđe. Tako da ni tocno to kar pravite da je idiot Milosevic povzrocil zeljo albancev po veliki albaniji.
brankob@avtomatika.com
18. 11. 2007 20.48
lastovka: Problemi z Albanci na Kosovu so bili že dolgo preden jim je Milošević vzel avtonomijo. In tudi ta avtonomija ni imela nič z njihovim končnim ciljem- odcepitvijo in samostojnostjo, po izgonu ali uboju vseh nealbancev seveda. Ameri rabijo Kosovo kot figurao na šahovnici z Rusi, EU bi predvsem rada imela mir tam pa na štihne kdorkoli kogarkoli, Rusi ( in še kdo) pa imajo tam interese ravno zrcalno nasprotne ameriškim. V celi zgodbi ne nastopajo ne Albanci ne Srbi niti v drobnem tekstu...
slivov knedl
18. 11. 2007 20.37
Prvo Borec:No,dobr.Sam ni blo take frke,je "Stari" zadevo poštimal za kr nekej časa. Sicer pa zadeve ne podpiram,samo Srbi naj ne jokajo,da so ovce,vsi ostali pa volkovi,madona.
Prvo Bore
18. 11. 2007 19.05
lastovka3 leto 81 ne pozabi
saladin@email.si
18. 11. 2007 18.56
@kanal...možno...ampak tu neki je še Sanđak...:=)
kanal@email.si
18. 11. 2007 17.06
Kaj se lahko zgodi ko bo Kosovo rešen problem? Verjetno neodvisno Vojvodino!
slivov knedl
18. 11. 2007 15.35
V Jugi je bilo Kosovo avtonomno in ni bilo zahtev po lastni državi.Meki jebać alias Milo-šević jim jo je vzel in stem meko pojebal še vse Srbe.Njemu naj se zahvalijo, so ga podpiral.Velik % njih njegove in Šešljeve velikosrbske ideje še sedaj.Koštunica je pa tud en velik nacionalist. Zdej jim je pa cel svet kriv.Govna so sral,govna naj pojejo.