Tujina

Zmaga Janukovičeve stranke

Kijev, 01. 10. 2007 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
14

Za Janukovičevo stranko je glasovalo 32 odstotkov volivcev, za blok Timošenkove pa nekaj desetink odstotne točke manj.

Viktor Janukovič.
Viktor Janukovič. FOTO: Reuters

Pri preštevanju glasov po nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah v Ukrajini je prišlo do preobrata. Medtem ko je bil po dobrih 40 odstotkih preštetih glasov v vodstvu opozicijski Blok Julije Timošenko, je po slabih 80 odstotkih preštetih glasovnic vodstvo prevzela Stranka regij premiera Viktorja Janukoviča. Kljub temu pa se t. i. oranžni koaliciji še vedno obeta absolutna večina sedežev v parlamentu.

Po navedbah osrednje volilne komisije je za Janukovičevo stranko po dosedanjih podatkih glasovalo dobrih 32 odstotkov volivcev, za blok Timošenkove pa le nekaj desetink odstotne točke manj. Skupaj imata t. i. oranžni zaveznici - Blok Julije Timošenko in stranka Naša Ukrajina predsednika države Viktorja Juščenka - sicer zaenkrat v verhovni radi še vedno absolutno večino, ki pa je vedno manjša.

Še vedno pa velja, da je prag za vstop v parlament uspelo preseči tudi trem manjšim strankam - komunistom, Litvinovemu bloku nekdanjega predsednika parlamenta Volodimirja Litvina in socialistom.


Timošenkova bila prepričana v zmago


Timošenkova je po zaprtju volišč izrazila prepričanje, da bosta njena stranka in Juščenkova Naša Ukrajina dobili dovolj glasov, da bosta lahko vlado sestavili brez tretje stranke. "Počakali bomo na konec štetja glasov in nato bomo sestavili demokratično koalicijo," je dejala Timošenkova.

"Mi zmoremo in bomo oblikovali večino brez pomoči kogarkoli drugega," je dodala. Če bodo začasni izidi obveljali, bi se to dejansko lahko zgodilo, saj bi imeli stranki v 450-članski verhovni radi 230 sedežev. Na volitve je odšlo več kot 60 odstotkov volilnih upravičencev.

EU upa na reforme

Evropska komisija pričakuje, da bo v Ukrajini po nedeljskih parlamentarnih volitvah več reform. "Upamo, da bodo rezultate teh volitev čimprej uresničili v praksi, da bomo lahko sodelovali s stabilno vlado in bodo lahko sledile reforme," je danes v Bruslju dejala predstavnica Evropske komisije. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Javier Solana pa je ukrajinske politične voditelje pozval k hitremu oblikovanju nove, stabilne vlade in nadaljevanju reform.

Oblikovanje stabilne vlade in nadaljevanje reform bi pomenila tudi pozitiven signal za ostale države v regiji, je v današnjem sporočilu za javnost zapisal Solana. Napovedal je, da bo unija še naprej podpirala Ukrajino na poti reform in si prizadevala za poglobitev odnosov med Brusljem in Kijevom, ki pa bodo odvisni tudi od kakovosti demokracije in reform v Ukrajini. Bruselj sicer pozdravlja nedeljsko visoko volilno udeležbo, saj ta po mnenju Evropske komisije dokazuje, da prebivalci uporabljajo svoje demokratične pravice in bodo nadaljevali pot reform.

Nedeljske volitve v Ukrajini je spremljalo 140 parlamentarcev in 570 začasnih opazovalcev iz Urada Ovse za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR), Parlamentarne skupščine Ovse, Parlamentarne skupščine Sveta Evrope, Evropskega parlamenta in Parlamentarne skupščine zveze Nato.

Volitve v skladu z pravili


Mednarodna skupina opazovalcev pod vodstvom Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je medtem sporočila, da so bile nedeljske volitve v Ukrajini večinoma v skladu z mednarodnimi obveznostmi in standardi, ki veljajo za demokratične volitve. Kot so v skupnem sporočilu za javnost zapisali mednarodni opazovalci, so imeli volivci na voljo izbiro med različnimi kandidati in strankami.

Spoštovana je bila osnovna svoboščina združevanja in izražanja. Vendar pa so zadnje spremembe volilnega zakona, ki so bile sprejete kot del kompromisa za končanje politične krize, negativno vplivale na volilni proces.

Medtem pa je predsednik Juščenko zahteval preiskavo sumljivih zamud, s katerimi prihajajo rezultati glasovanja z volišč na proruskem vzhodu in jugu Ukrajine, ki je tradicionalno bolj naklonjen Janukoviču. "Zaskrbljen sem zaradi zamud pri štetju glasov v vzhodnih in južnih regijah Ukrajine," je v televizijskem nagovoru dejal predsednik in dodal, da daje pravosodnim organom ukaz, naj nemudoma sprožijo preiskavo o okoliščinah zamud.

47-milijonsko Ukrajino je spomladi pretresala najhujša notranjepolitična kriza po oranžni revoluciji leta 2004, ki je izbruhnila v začetku aprila, ko je predsednik Juščenko razpustil parlament in razpisal predčasne volitve, večina v verhovni radi, zvesta premieru Janukoviču, pa se je temu uprla. Po več tednih protestov in napetosti, ki so državo pripeljali na rob državljanske vojne, sta se predsednik in premier vendarle dogovorila za razpis predčasnih volitev.

SORODNI ČLANKI

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivanz
01. 10. 2007 20.19
bravo janukovič! timošenkova gre lahko lezti rit v rit švabom, magari z enosmerno vozovnico tja!
DarthRevan
01. 10. 2007 12.04
Smo si že bolj na jasnem. Vendar pa ne vem kaj naj bi vse skupaj imelo zvezo z volitvami pri nas v letu 2004? Mislim, saj VEM da nekatere zelo srbijo prsti in želijo spet modrovat o komunističnih svinjah, ampak...dajte no...
Felix2
01. 10. 2007 12.01
Aha.... rezultati vzporednih volitev in anket so bistveno drugačni od uradnih!! A ni blo nekaj podobnega pri nas pred parlamentarnimi volitvami 2004? Se motim? Bo zdej dobr?
kromos
01. 10. 2007 11.59
Ta ženska je stara 47 let!
DarthRevan
01. 10. 2007 11.54
Se mi je zdelo, ma nisem bil ziher...v Rusiji pa so ta glas menda ukinili.
Pygmalion
01. 10. 2007 11.47
Mimogrede, tudi v Ukraini imas "Glas proti vsem". Pa se mi to zdi cisto v redu. Tako da tisti, ki ne podpirajo nobene stranke, lahko gredo na volitve. V sloveniji lahko samo unicis svojo glasovnico in prides pod "neveljavne", skupaj s tistimi, ki glasovnice ne znajo izpolniti.
DarthRevan
01. 10. 2007 11.19
Pygmalion, v bistvu lahko, v izredno majhnem odstotku primerov. Naključni vzorci lahko v ekstremnih primerih sproducirajo marsikaj :) Ampak ja, v veliki večini primerov pa je tako kot praviš ti.
Pygmalion
01. 10. 2007 11.17
Vzpredne volitve so zelo pomembne. Pred stirimi leti so uspele dokazati, da je bila Janukoviceva zmaga vkradena in so volitve ponovili. Odstopanje med vzporednimi volitvami in dejanskimi rezultati ne sme presegati par procentov.
DarthRevan
01. 10. 2007 11.10
Prvič slišim za vzporedne ankete. Vzporedne volitve, OK, ja, ampak te so itak samo ene. V vseh anketah prej je pa itak velik delež neodločenih, ki na koncu odločijo volitve. Na volitvah pač nihče ne more obkrožit "ne vem"; razen če je kaj takega kot je bil do nedavnega v rusiji, "Glas proti vsem".
Ciril Jazbec
01. 10. 2007 11.03
DarthRevan
01. 10. 2007 10.58
"Vzporednih anket"? WTF is that?
Felix2
01. 10. 2007 10.54
Aha.... rezultati vzporednih anket in volitev so bistveno drugačni od uradnih!! A ni blo nekaj podobnega pri nas pred parlamentarnimi volitvami 2004? Se motim?
generalpostmail@hotmail.com
01. 10. 2007 10.45
@zabrezveze: LOL, ti pa imaš čuden okus... po moje bi bila bolj primerna za kakšno grozljivko :)
DarthRevan
01. 10. 2007 10.36
Hja, mislim da bo spet cel hudič v Ukrajini. Še posebej če se rezultat spet obrne.