Tujina

Zlorabil položaj?

Washington, 18. 10. 2008 10.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Direktor Mednarodnega denarnega sklada je pod drobnogledom preiskovalcev. Očitajo mu afero s podrejeno uslužbenko.

Proti generalnemu direktorju Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominiqueu Strauss-Kahnu je bila sprožena preiskava o domnevni zlorabi položaja. Preiskovalci so se osredotočili na Strauss-Kahnov domnevno intimen odnos do podrejene Piroske Nagy, po rodu Madžarke, ki je bila zaposlena kot višja uslužbenka v afriškem oddelku IMF.

Dominique Strauss-Kahn
Dominique Strauss-Kahn FOTO: Reuters

Odnos naj bi se med Strauss-Kahnom in Nagyjevo poglobil na januarski evropski konferenci IMF. Elektronsko pošto, ki sta si jo izmenjavala Strauss-Kahn in Nagyjeva, pa je odkril mož Nagyjeve Mario Blejer, ki je bil v preteklosti prav tako zaposlen v IMF.

Preiskovalci trenutno ugotavljajo, ali je Strauss-Kahn zaradi domnevno intimnega odnosa s podrejeno tej dajal dodatne službene ugodnosti ali je bila, nasprotno, v bolj degradiranem položaju. Zlorabo položaja generalnega direktorja je Strauss-Kahn zanikal in obenem poudaril, da bo sodeloval v preiskavi, ki naj bi se zaključila konec tega meseca.

Nagyjeva je avgusta zapustila IMF in se kot ekonomistka zaposlila v Evropski banki za obnovo in razvoj v Londonu.

Podoben škandal se je zgodil pred dobrim letom dni, ko je predsednik Svetovne banke Paul Wolfowitz zaradi afere s podrejeno odstopil. Wolfowitz je še pred prihodom na čelo finančne ustanove svoji ljubici, uslužbenki banke, priskrbel višjo plačo in povišanje.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fantodfare
18. 10. 2008 11.41
Pa kva če se dol mal dajeta. Med službenim časom. A je zato kriza na Madžarskem? Sm prvi???