Tujina

Zimbabve stavka

Harare, 20. 03. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poziv zimbabvejskih trgovinskih sindikatov na splošno tridnevno stavko v državi je naletel na mešane odzive. Stavka je bila sprožena zaradi nadlegovanja delavcev, ki podpirajo opozicijsko stranko Gibanje za demokratične spremembe.

Stavka, ki jo je policija označila za nezakonito, je prvi preizkus podpore javnosti opozicijskemu gibanju po predsedniških volitvah. Poziv k splošni stavki je prišel le en dan po enoletni izključitvi Zimbabveja iz britanske skupnosti narodov – Commonwealth, zaradi nepravilnosti pri izvedbi predsedniških volitev. V glavnem mestu Harare so danes nekateri predeli mirni, v drugih pa življenje teče kot ponavadi. Nekaj tovarn je zaprtih, precej trgovin pa je kljub pozivu k stavki odprtih. Nek prodajalec meni: "Če bi šlo za stavko zaradi višjih plač, bi jo ljudje množično podprli. Tako pa je vse politično. Volitve so končane in ljudje bi radi prenovili narod in nadaljevali z izboljšanjem kakovosti življenja."

Policija je posvarila zimbabvejski kongres trgovinskih sindikatov, da je protest nelegalen, ter da so mobilizirali oficirje po vsej državi. Predstavnik policije je pojasnil, da gre za politično motivirano stavko, ki naj bi povzročila upor proti demokratično izvoljenemu vodstvu predsednika Mugabeja.

Morgan Tsvangirai zahteva ponovitev predsedniških volitev
Morgan Tsvangirai zahteva ponovitev predsedniških volitev FOTO: Reuters

Voditelj opozicijske stranke Gibanje za demokratične spremembe, ter tekmec Mugabeja na predsedniških volitvah, Morgan Tsvangirai, je prepričan da stavka odraža jezo in nezaupanje ljudi. Hkrati je ponovno pozdravil odločitev Commonwealtha, da začasno izključi Zimbabve iz skupnosti, ter zavrnil možnost oblikovanja skupne "vlade narodne enotnosti". Tsvangirai zahteva ponovitev volitev pod nadzorom predstavnikov Commonwealtha ali Združenih narodov.

SORODNI ČLANKI