Tujina

Zimbabve se bo odločal

Harare, 08. 03. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dan pred volitvami za novega predsednika države se pojavlja strah zaradi morebitne volilne prevare s strani sedanjega predsednika Roberta Mugabeja.

Robert Mugabe: Zimbabve ima vene iz jekla!
Robert Mugabe: Zimbabve ima vene iz jekla! FOTO: Reuters

Zimbabve je sicer v hudi ekonomski in socialni krizi, za katero Mugabe krivi predvsem vlado Velike Britanije, ki naj bi ob pomoči v državi živečih belcev in nasprotne politične opcije, želela državo ponovno kolonizirati. Predsedniške volitve v soboto in nedeljo bodo prvi resnejši poskus zamenjave Mugabejeve vladavine odkar je leta 1980 povedel državo v neodisnost. Rivalskemu kandidatu, vodji opozicijskega Gibanja za demokratične spremembe, Morganu Tsvangiraiju bi to lahko uspelo predvsem zaradi krize, v kateri se je znašla država. Državo namreč že dve leti pestijo kronično pomanjkanje hrane, več kot 60-odstotna brezposelnost, inflacija pa je presegla 100-odstotno raven. Po podatkih Združenih narodov potrebuje že pol milijona prebivalcev humanitarno pomoč. Nacionalno gospodarstvo je povsem v razsulu, državna blagajna pa na pol prazna.

Morgan Tsvangirai: Mugabe uničuje državo!
Morgan Tsvangirai: Mugabe uničuje državo! FOTO: Reuters

Predvolilna kampanja v Zimbabveju je bila krvava, saj je terjala številne smrtne žrtve, mnoge pa so pretepli in mučili. Tsvangiraija so tako oblasti obtožile veleizdaje, zaradi česar je zagrožena smrtna kazen. Očitali so mu zaroto, s katero naj bi načrtoval umor predsednika države Mugabeja, oblasti pa so se pri tem sklicevale na očitno zmontiran film. Vojaški vrh v državi je nedavno javno izjavil, da ne bo podprl kandidata, ki izdaja dediščino revolucije.

Dan pred odprtjem volišč je Mugabeju zvesto vrhovno sodišče v Harareju razsodilo v prid vladnemu pozivu, da prepove voliti državljanom z dvojnim državljanstvom, s čimer želi onemogočiti predvsem belce v državi in temnopolte delavce iz sosednjih držav. Generalni sekretar ZN Kofi Annan je prebivalce dan pred začetkom volitev pozval, naj odidejo na volišča, obenem pa zahteval poštene volitve in spoštovanje volilnih izidov.