Tujina

Zimbabve izključili iz Commonwealtha

Harare, 19. 03. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Trije voditelji iz držav Commonwealtha - Avstralije, Nigerije in Južnoafriške republike so danes zaradi nedemokratičnih volitev za predsednika države za čas enega leta izključili Zimbabve iz britanske skupnosti narodov.

Mugabe ni več voditelj članice Commonwealtha
Mugabe ni več voditelj članice Commonwealtha FOTO: Reuters

Commonwealth je izključil Zimbabve zaradi politično motiviranega nasilja po predsedniških volitvah v tej državi s strani Mugabejevega režima. Organizacija Commonwealth je naložila avstralskemu premieru Johnu Howardu in predsednikoma Nigerije in Južnoafriške republike, naj odločijo o vzpostavitvi sankcij proti Mugabejevemu režimu. Howard je dejal, da se v Commonwealthu zavedajo obupne ekonomske situacije v kateri se je znašel Zimbabve, ter pozval svetovno skupnost naj obubožani državi pomaga.

Švica pa je uvedla svoje sankcije in tako zamrznila finančna sredstva ki jih imajo predstavniki zimbabvejske vlade v švicarskih bankah.

Zimbabvejska opozicija pozdravlja izključitev

Zimbabvejsko opozicijsko gibanje za demokratične spremembe, ki je s svojim predstavnikom izgubilo predsedniške volitve prejšnji teden, je zadovoljno zaradi izključitve Zimbabveja iz britanske skupnosti narodov. Opozicija smatra izključitev za znak svetovne skupnosti, da bo vztrajala pri vzpostavitvi demokracije na vseh koncih sveta.

Minister za informiranje Jonathan Moyo je na državni televiziji izjavil, da je izključitvi botrovalo enostransko poročilo mednarodnih opazovalcev, ki so spremljali predsedniške volitve. Zahodne vlade so obsodile nesvobodne in nepoštene volitve, precej afriških držav pa je izid volitev priznalo.