Tujina

'Zgolj širil nacionalistično ideologijo'

Haag, 07. 11. 2007 12.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Razen tega, kar sem rekel ali zapisal, v omenjene zločine nisem vpleten," je pred haaškim sodiščem v svoj bran dejal Šešelj.

Pred haaškim mednarodnim sodiščem za vojne zložine na ozemlju nekdanje Jugoslavije se je drugič začel proces proti vodji srbskih radikalcev Vojislavu Šešlju. Šešlja obtožnica v 14 točkah bremeni sodelovanja pri skupinskih zločinih med vojno na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini. Sojenje se je začelo z uvodnim govorom tožilke Christine Dahl, ki je poudarila obtožbe, ki Šešlja bremenijo etničnega čiščenja na Hrvaškem in v BiH.

Protesti v podporo srbskemu radikalcu Vojislavu Šešlju
Protesti v podporo srbskemu radikalcu Vojislavu Šešlju FOTO: Reuters

Tožilka je dejala, da je Šešelj "znova in znova zahteval osvoboditev srbskega ozemlja, čeprav so na njem živeli tudi drugi narodi. S tem Šešlju ni uspelo ustvariti 'velike Srbije'. Je pa ustvaril 'manjšo Srbijo' in svetu pokazal, kaj je etnično čiščenje“. Dodala je še, da je jezik, ki ga je uporabljal pri svojih govorih, te napravil zločinske.

Vodja Srbske radikalne stranke Šešelj zanika vse obtožbe in vztraja, da bo tako kot pred njim Slobodan Milošević sam vodil svojo obrambo. "Obtožen sem hladnokrvnih zločinov, ki naj bi jih zagrešil preko mojih sovražnih govorov, ko sem širil svojo nacionalistično ideologijo, na katero sem zelo ponosen. Razen tega, kar sem rekel ali zapisal, v omenjene zločine nisem vpleten," je dejal na predhodnem zaslišanju v torek.

53-letni bosanski Srb, rojen v Sarajevu, je bil v 90. letih eden vodilnih srbskih politikov. Šešelj se je haaškemu sodišču predal februarja 2003. Odtlej je v priporu haaškega sodišča v Scheveningnu in je poleg nekdanjega jugoslovanskega predsednika Slobodana Miloševića eden redkih obtožencev, ki mu niso dovolili, da bi bil do začetka sojenja na prostosti. Prvo zaslišanje v okviru procesa je bilo konec novembra lani, zaradi Šešljeve gladovne stavke pa so postopek decembra lani prekinili in privolili v ponovitev začetka sojenja.

53-letni Šešelj je na sodišču deloval sproščeno. Sproti si je delal zapiske in se glasno smejal, ko je tožilstvo predvajalo posnetke, na katerih na čelu zbrane množice vzklika "Srbija! Srbija!". Oblečen je bil v modro obleko s črtasto kravato. Na sodišču je sedel v spremstvu dveh varnostnikov in med govorom Dahlove ni kazal nikakršnih čustev.

Kaj mu očita obtožnica?

Obtožnica Šešlja bremeni sodelovanja pri skupinskih zločinskih dejavnostih v obdobju med letoma 1991 in 1995, katerih namen je bila trajna razselitev nesrbskih prebivalcev z večjih območij na Hrvaškem in v BiH, ki bi bila nato priključena novi srbski državi, kot tudi z ozemlja Vojvodine. Obtožnica ga bremeni zločinov proti človečnosti - vključno s pregonom, umori, protizakonitim zapiranjem ljudi, mučenji in deportacijami - kot tudi kršitve zakonov in pravil vojskovanja.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WikiX
11. 11. 2010 23.38
Dejansko mu sodijo zaradi hujskaških govorov, ne zaradi neposredne vpletenosti v zločine, ki naj bi jih drugi povzročili pod vplivom tega domnevnega balkanskega Goebelsa. Ob tem se spomnim neposrednih pozivov na kri in orožje s strani hrvatov, zgodovinskih interpretacij Tuđmana, še preden je bil izstreljen prvi naboj, Izetbegovičevih islamsko osvobodilnih hanzer bataljonov in nenazadnje naših hujskačev, junaške Kacinove propagande in razlaganje Kocbekovih doktrin našega predsedstva, s podporo krščanske elite. Še dobro, da se je vojna končala, drugače ne bi vedeli, kdo je hujskal na orožje, kdo pa na obrambo naroda in domovine. Marsikaj še vedno ne dojamejo v Hagu, glede na arheološka izkopavanja, jim manjka vezni člen med človekom in zverjo. Nekaterim sodijo po vzoru Nurmberških procesov, vendar pri teh globalna obtožnica ni bila sporna, vsi so bili proti, nihče da jih oprostijo. Preživeli so le tisti, ki so pokazali s prstom, pomagali zbrati še več dokazov ter razjasniti vzroke za prikrita dejstva, le tem je resnica naklonila podaljšek življenja. Verjetno se bodo podobne stvari dogajale tudi danes, le da se bo obtožnica razširila še z drugimi tožbami, ob novih dejstvih in dokazih, ki bodo pojasnili realnost. Kosti še prihajajo na dan, le bela tehnika je nekoliko sperela, vendar to ni ovira za moderno znanost, da ne bi pojasnila fenomena kolektivne moderne morije na svojih tleh, bolje da smo v to prepričani.
tinna11
11. 11. 2010 23.05
BUDDA-TOČNO TAKO, NOBENEMU NISO NIČESAR DOKAZALI PA JE PREJ UMRL (MILOŠEVIĆ, BABIĆ,...) ZANIMIVO HRVATE SO HITRO OBSODILI, SRBOV PA NE ZAKAJ LE???? NIMAJO JIH ČESA OBSODITI, ILUZIJSKE OBTOŽNICE, KI TEMELJIJO NA IZKRIVLJANJU REALNE PODOBE MORIJ NA BALKANU!!!! HAAG NI VREDEN OKRAJNE PRISTOJNOSTI!!! KARKOLI SO SRBI BRANILI JE HUDODELSTVO IN ZLOČIN, SAMO TISTE POTUHNJENCE POGLEJTE, KALAMARDŽIJE, FILOZOFI TEŽKI!!!! VSE ZNAJO IZIGRAT IN RAZŠIRT SAMO, DA SE PRIKAŽEJO KOT ŽRTVE
budda
24. 11. 2007 03.18
brankob samo, če ga spustijo na prostost, potem lahko "zaprejo" haag. pol bo šele p***. tko da šešelja čaka dolgo obdobje v celici in potem "nenadna smrt"...
zemirster@gmail.com
23. 11. 2007 23.02
PunkDud3 ja se strinjam da je Seselj prispel v legendo takrat, ko se je izjasnil, da mu vsi v Hagu lahko popuse K...., na to sem se nasmejal, vendar *legenda* kot pravi pomen te besede, bo ostal samo v spominu srpskega nacionalno nastrojenega ljudstva, za vse ostale, ki vsaj malo imajo spostovanja do drugih ljudi, ne glede na veroizpovest ali nacijo, ljudi, ki gledajo objektivno na situacijo, za katero doktor sedi tam k je, Seselj ne bo taka kot ti mislis legenda, ampak bolj zival, se ti ne zdi, menda?
Uporabnik52335
11. 11. 2007 18.30
dr. Šešelj LEGENDA!
brankob@avtomatika.com
08. 11. 2007 17.22
ne rečem,d a je Šešelj nedolžen ampak tole sojenje in celoten postopek je pa med farso in debilizmom. Kaj hudiča mu lahko obesijo ? Sovražni govor ? In za to naj bi fasal par desetletij zapora ? In tudi če je tako, zakaj ne morejo pokazati kakih bolj "konkretnih" posnetkov ?
Poirot
08. 11. 2007 17.10
V Srebrenici naj živega zakopljejo,le tako bo zaužil svoje sadove!
Uroš S.
08. 11. 2007 13.51
Iz vojne Krajine smo bili pregnani, prezivela tretjina. Kar zadeva Seslja in njegove velike Srbije, naj ima v glavi svojo veliko Srbijo skupaj z crnogorci, makedonci. Oni niso pravi Srbi, nit niso nasi bratje. Dovolj je bila ena nedemokraticna Juga s klavcem Titom na vrhu. Vsakomur svoje in lep pozdrav. Zdruziti pa nikoli vec. Kar zadeva Dayton peace agreement. V federaciji Bih imajte muslimanski raj ce hocete, delajte pridno na nataliteti se naprej, to je vasa pravica, naj vam bo s srecom, ampak na nasi polovici bodo veljala krscanska druzbena pravila ali pa gremo dokoncno narazen. Enkrat ste nas nasilo zdruzili, mislim da imamo dovolj vsega tako eni kot drugi. RS dovolite da gre svojo pot, z muslimani ne zelimo vec ziveti.
Uroš S.
08. 11. 2007 13.28
V I. W.W je umrlo 1.5 M Srbov , v II. W.W 2 M Srbov, V Jasenovacu, Gradiski stari okoli 900.000. Srbi smo ustvarili in jo potem soustvarjali Bosno do danes, imamo status konstitutivnega naroda, svojo zemljo ki je sedaj zmanjsana na 49 % od prejsnjh 100%, Srbi smo bili na ozemlju Bosne v casu Ao 100% vecina!, se nekaj dekad nazaj smo bili se vedno absolutna vecina na ozemlju "Bosne". --------Medtem ko so albanci v Srbski pokrajini Kosovo konstituvna manjsina. Podobnost med RS in Srbsko pokrajino poseljeno z muslimansko manjsino vidi res samo zelo omejeno stevilo ljudi!
M.A.
08. 11. 2007 11.13
šešlj je krvoločna žival, ki žal samo SPOMINJA na človeško bitje...največja tragedija je ravno v tem, da prelita kri nedolžnih hrvatov, bosancev ali srbov ni rešila prav nič. Le poglejte, kako ga omejenci branijo...Kot, da se ni zgodilo nič. te tri ženske v ospredju slike bi morali za en dan poslati v "logor", kjer so ponoreli srbski paravojaki brutalno posiljevali in oplojevali nesrbske ženske, da bi jim rojevale srbe...me prav zanima,koliko bi še imele volje ali energije, da bi stale na nogah in ga branile...srčno upam, da bodo dobile,kar jim gre...Šešelja v določen del svoje anatomije.!sicer pa,what goes around,comes around,ladies!
anzi_mahackala
07. 11. 2007 20.15
Ma Šejo ji obraca ko bananu v tistem tribunalu..nimajo za burek..tako dolgo jih bo zezu v glavo, da ga bodo zastrupli kot pokojnega Milosevica, ker bodo izgubili upanje in zivce, ker so navadne zenske tisti sodniki :D Ne morejo se kosat z njim..to jim bo edina resitev..cez en mesec..naslove "Umrl dr. Vojislav Seselj naravne smrti" ..bla bla.. :) hvala Bogu, da je se ziv 3x potrkam na les..nej jih se zeza, da vidjo da ga ne morjo..
Dang
07. 11. 2007 17.43
Sloboda dr. Vojislavu Šešelju! Šeja jih totalo rastura! :D
robinud@volja.net
07. 11. 2007 17.17
Saj Hitler tudi nobenga ni ubil. "Samo rekel" je podrejenim, da to naredijo. (ki tudi niso, ampak so spet "le rekli" svojim podrejenim itd... nihče ni kriv ...)
anzi_mahackala
07. 11. 2007 15.40
Sloboda dr. Vojislavu Šešelju!