Tujina

Zgodovinska zmaga Busha

Washington, 03. 11. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

George Bush je uradno razglasil zmago na predsedniških volitvah v ZDA. Kot je dejal, gre za 'zgodovinsko zmago.'

George Bush je 14. ameriški predsednik, ki je osvojil drugi zaporedni mandat v Beli hiši (Foto: Reuters)
George Bush je 14. ameriški predsednik, ki je osvojil drugi zaporedni mandat v Beli hiši (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Za Busha, dobil naj bi 274 elektorskih glasov, je po neuradnih podatkih glasovalo okoli 3,5 milijona več Američanov kot za Kerryja, ki je dobil 252 elektorskih glasov.

Volitve za 44. ameriškega predsednika so končane. Čeprav vsi glasovi volivcev še niso prešteti, je demokratski kandidat John Kerry pozno popoldne poklical v Belo hišo in Georgeu Bushu čestital za zmago. Bush je Kerryja po telefonu označil kot "trdega in častnega nasprotnika," ki je lahko ponosen na kampanjo, ki jo je vodil, Kerry pa je predsednika v kratkem pogovoru opozoril na nujno potrebo po enotnosti države. Bela hiša je sicer že zgodaj popoldne razglasila Bushevo zmago.

John Kerry je po telefonu čestital Georgeu Bushu, nato pa se je v Bostonu zahvalil svojim privržencem (Foto: Reuters)
John Kerry je po telefonu čestital Georgeu Bushu, nato pa se je v Bostonu zahvalil svojim privržencem (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
George Bush se je rodil 6. julija 1946 v New Havenu v ameriški zvezni državi Connecticut. Leta 1968 je na univerzi Yale diplomiral iz zgodovine. Vojsko je med leti 1968 in 1973 služil kot pilot vojaškega letala F-102 v teksaški nacionalni gardi in se tako izognil vojni v Vietnamu. Na Harvardu je leta 1975 magistriral iz ekonomije. Leta 1977 se poročil z Lauro Welch, nekdanjo profesorico in knjižničarko. Leta 1981 sta se jima rodili dvojčici Barbara in Jenna.

Demokratski kandidat za ameriškega predsednika je zvečer pred več tisoč privrženci v Bostonu dejal, da se sedaj lahko začne "obdobje zdravljenja" razprtij, ki so nastale v času volilne tekme. Priznal je tudi, da mu še neprešteti glasovi v ameriški zvezni državi Ohio ne bi mogli prinesti zmage. "Ne bi obupal, če bi še bila možnost, da volilno bitko dobim," je poudaril Kerry in se globoko zahvalil vsem privržencem in volivcem za njihovo podporo. V tekmi za štiriletno bivanje v Beli hiši so bili namreč letos odločilni glasovi v zvezni državi Ohio, kjer sta se Bush in Kerry borila za 20 elektorskih glasov.

Bush pa je izrazil hvaležnost volivcem zaradi zaupanja, ki so mu ga izkazali, in obljubil, da bo vladal v imenu vseh Američanov. Ob tem je pozval k spravi in poudaril, da je pred ZDA velika prihodnost, za to pa potrebuje široko podporo. "Potreboval bom vašo pomoč, da naredim to državo močno in boljšo. Storil bom vse, da si vašo podporo tudi zaslužim," pa je dejal Kerryjevim privržencem. Bush je še zatrdil, da se bodo ameriški vojaki, ki so v Iraku, vrnili v ZDA, ko bo njihova misija končana.

Volivci Georgea Busha so navdušeni... (Foto: Reuters)
Volivci Georgea Busha so navdušeni... (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Bush je zagotovo zmagal v 28 zveznih državah Alabama, Aljaska, Arizona, Arkansas, Kolorado, Florida, Georgia, Idaho, Indiana, Kansas, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, Severna Karolina, Severna Dakota, Oklahoma, Južna Karolina, Južna Dakota, Tennessee, Teksas, Utah, Virginia, Zahodna Virginia in Wyoming.

... volivci Johna Kerryja pa nimajo razloga za slavje (Foto: Reuters)
... volivci Johna Kerryja pa nimajo razloga za slavje (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Georgeu Bushu je pripadel drugi predsedniški mandat
Georgeu Bushu je pripadel drugi predsedniški mandat FOTO: Reuters

Kerry pa je zmago dosegel v 19 zveznih državah Kalifornija, Connecticut, Delaware, Havaji, Illinois, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, New Hampshire, New Jersey, New York, Oregon, Pensilvanija, Rhode Island, Vermont, Washington, Wisconsin in Maine ter v okrožju Kolumbija.

Bush prejema čestitke

Generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan je ameriškemu narodu čestital za "učinkovit prikaz demokracije," ki se je pokazala z visoko volilno udeležbo. Predsedujoči Evropski uniji, nizozemski premier Jan Peter Balkenende, je v čestitki Bushu poudaril moč vezi, ki združujejo EU in ZDA. Bushu je za izvolitev čestital tudi predsednik Evropske komisije Romano Prodi, ki je dejal, da bo Evropa še naprej "delala za okrepitev prijateljskih vezi in sodelovanja z ZDA."

Hkrati s predsedniškimi volitvami so v ZDA potekale tudi volitve za celoten zvezni predstavniški dom in tretjino senata, kjer so republikanski uspeli zadržati večino. V 100-članskem senatu bodo republikanci imeli 53 sedežev, tudi na podlagi presenetljivega poraza dosedanjega vodje demokratske manjšine v senatu Toma Daschela.

Svetovalec izraelskega premiera Ariela Šarona je dejal, da je vnovična izvolitev Busha zmaga za "neizprosno vojno proti terorizmu." Busheva zmaga je zmaga "ameriškega ljudstva, ki je izbrala demokracijo, upanje in neizprosen boj proti terorizmu. Še večja zmaga pa je to za ljudi na Bližnjem vzhodu, saj to pomeni še štiri leta predsednika, ki je odločen, da ljudem v tej zapuščeni regiji prinese žarek upanja, svobodo in demokracijo.".

Britanski premier Tony Blair je Bushu čestital za ponovno izvolitev na mesto ameriškega predsednika in izrazil željo po sodelovanju z njim na področju boja proti terorizmu in pri oživitvi bližnjevzhodnega mirovnega procesa. Bushu je čestital tudi španski premier Jose Luis Rodriguez Zapatero, ki je izpostavil željo po "učinkovitem in konstruktivnem sodelovanju" z ZDA. Nemški kancler Gerhard Schröder je napovedal, da bo Nemčija nadaljevala dobre odnose z ZDA. Romunski predsednik Ion Iliescu pa je dejal, da bi Busheva izvolitev pomenila nadaljevanje dobrih odnosov med ZDA in Romunijo.

V Beli hiši bo še naprej prebivala družina Bush (Foto: Reuters)
V Beli hiši bo še naprej prebivala družina Bush (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Odzivi iz Slovenije

Slovenski predsednik Janez Drnovšek je poslal čestitko novoizvoljenemu ameriškemu predsedniku, v kateri je Bushu zaželel veliko uspeha pri opravljanju odgovorne funkcije ter izrazil globoko prepričanje, da se bodo prijateljski odnosi med državama nadalje krepili tudi v času Bushevega drugega predsedniškega mandata.

Po besedah zunanjega ministra Iva Vajgla Slovenija po volitvah v ZDA ne pričakuje velikih sprememb niti v ameriški politiki do Slovenije niti v ameriški zunanji politiki nasploh. Tudi prvak SDS Janez Janša ne pričakuje večjih sprememb. Tudi če bi zmagal demokratski kandidat Kerry, ne bi prišlo do nobenih večjih sprememb, kar se tiče položaja Slovenije in odnosov med Slovenijo in ZDA, je še dejal Janša.

SORODNI ČLANKI