Tujina

Zgladila spor

Hannover, 04. 03. 2008 09.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francoski predsednik in nemška kanclerka sta zgladila spor zaradi Sredozemske unije.

Voditelja Nemčije in Francije nista povedala podrobnosti o tem, kakšna naj bi bila Unija za Sredozemlje. Kot je pojasnil Sarkozy, namreč ne želi obiti trenutnega slovenskega predsedstva Unije.
Voditelja Nemčije in Francije nista povedala podrobnosti o tem, kakšna naj bi bila Unija za Sredozemlje. Kot je pojasnil Sarkozy, namreč ne želi obiti trenutnega slovenskega predsedstva Unije. FOTO: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Nicolas Sarkozy sta na srečanju v Hannovru zgladila spor okoli Sredozemske unije. Kot sta povedala po štiriurnem srečanju, sta dosegla kompromis o oblikovanju Unije za Sredozemlje, ki ne bo izključevala nikogar. "Dosegli smo kompromis o Uniji za Sredozemlje, ki je želja obeh strani in ki ne bo izključevala nikogar," je dejal Sarkozy. "Strinjamo se, da mora biti to projekt EU," je dodala Merklova.

Nemčija je bila v zadnjih mesecih zelo kritična do predloga francoskega predsednika o oblikovanju Sredozemske unije, ki bi vključevala le sredozemske članice EU. Po mnenju kanclerke Merklove bi lahko namreč takšna unija razdelila EU. Odnosi med Berlinom in Parizom so se zaradi tega, pa tudi nekaterih drugih Sarkozyjevih predlogov, ohladili, preloženo – uradno zaradi prezasedenosti francoske strani – je bilo celo za ponedeljek napovedano srečanje obeh vlad.

Na srečanju naj bi Sarkozy in Merklova zbližala tudi stališča glede predloga Bruslja za zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida iz avtomobilov. Nemčija je doslej nasprotovala predlogu za zmanjšanje izpustov glede na težo vozil, ki bi zlasti prizadel nemško avtomobilsko industrijo, ki proizvaja največ težkih in za okolje bolj škodljivih vozil. Francoski proizvajalci po drugi strani izdelujejo več manjših vozil. Glede lastniškega ločevanja podjetij, ki proizvajajo elektriko, ter lastnikov omrežij, za kar se zavzema Bruselj, pa sta državnika ponovila, da temu nasprotujeta.

Po srečanju sta voditelja zatrjevala, da imata Francija in Nemčija kljub nekaterih razlikam v stališčih "skupno odgovornost". "Če se Nemčija in Francija ne strinjata, je v Evropi težko najti skupne rešitve," je dejala Merklova. Sarkozy pa je dejal, da bi rad, da bi bilo francosko predsedstvo EU v drugi polovici tega leta "ne le uspeh Francije ali Francije in Nemčije, temveč uspeh celotne Evrope". Zlasti v nemškem tisku je namreč mogoče zaslediti kritike, da želi francoski predsednik predsedovanje EU izkoristiti predvsem za uveljavitev želja Francije.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.