Tujina

Ženska vlada

Pariz, 18. 05. 2007 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
6

Novoimenovani francoski premier Francois Fillon je predstavil novo vlado, v kateri bo skoraj polovica žensk.

NOvi francoski premier Francois Fillon
NOvi francoski premier Francois Fillon FOTO: Reuters

Zunanje ministrstvo bo vodil socialist Bernard Kouchner, nekdanji vodja misije ZN na Kosovu (UNMIK) in ustanovitelj človekoljubne organizacije Zdravniki brez meja, sicer pa eden najbolj priljubljenih politikov v Franciji.

Nekdanji francoski premier Alain Juppe je prevzel vodenje ministrstva za okolje, trajnostni razvoj, energijo in promet, nekdanji minister za delo Jean-Louis Borloo pa je postal minister za gospodarstvo, finance in zaposlovanje, katerega poglavitna naloga bo izpeljava načrtovanih gospodarskih reform novega predsednika Nicolasa Sarkozyja.

Osem ministrov in sedem ministric

Michele Alliot-Marie, ki je že vodila obrambno ministrstvo, je prevzela ministrstvo za notranje zadeve, tiskovna predstavnica novega predsednika Nicolasa Sarkozyja med predvolilno kampanjo Rachida Dati pa bo vodila ministrstvo za pravosodje.

Michele Alliot-Marie je prevzela ministrstvo za notranje zadeve
Michele Alliot-Marie je prevzela ministrstvo za notranje zadeve FOTO: Reuters

Ministrstvo za kmetijstvo bo prevzela nekdanja ministrica za trgovino Christine Lagarde, ministrstvo za kulturo Christine Albanel, ministrstvo za zdravje in šport Roselyne Bachelot, obrambno ministrstvo Herve Morin, ministrstvo za visoko šolstvo pa Valerie Pecresse.

Manjša vlada

Vlada bo sicer imela le 15 ministrstev, za razliko od prejšnje, ki jih je imela 30. Na ta način želi Sarkozy zmanjšati stroške in narediti francosko vlado bolj učinkovito.

Fillonova vlada bo Sarkozyjevo Unijo za ljudsko gibanje popeljala na parlamentarne volitve 10. in 17. junija, na katerih si bo prizadevala za pridobitev potrebne večine v parlamentu, potrebne za izpeljavo radikalnih reform, ki jih je napovedal Sarkozy.

Tiskovna predstavnica Sarkozyja med volilno kampanjo bo vodila ministrstvo za pravosodje
Tiskovna predstavnica Sarkozyja med volilno kampanjo bo vodila ministrstvo za pravosodje FOTO: Reuters

Po rezultatih zadnjih javnomnenjskih raziskav na prihajajočih volitvah bo slavila brez težav, večina danes imenovanih ministrov pa bi tako na položaju lahko ostala tudi po volitvah.


KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Joško82
18. 05. 2007 21.06
Kam pa bi mogu it?
kriss714@amis.net
18. 05. 2007 21.04
Mogoče, sprašujem te kam gre potem tak individuum v tvoji statistiki. Zastopiš? Ne?
Joško82
18. 05. 2007 19.50
tomi, ministrstev je 15. 8 moških ministrov in 7 žensk. Kaj ti tu ni všeč? Čista računica, ker pač ne moreš imeti 7,5 moških in 7,5 ženskih ministrov oz. ministric. Ti si oseba, ki poskuša ustvarjati konflikte. To ni dobro.
super_man
18. 05. 2007 19.38
Če bi jaz izbiral vlado, bi tud notri dal same ženske =) Luštne se razume ;) Še prej bi mel pa "avdicijo" :)
kriss714@amis.net
18. 05. 2007 18.57
Zvito. Na ta način bo on izpadel najpametnejši. Pa še lušno pravosodno ministrico bo imel. Bogve kako so zgledali njeni politični argumenti.
tomi.passion@gmail.com
18. 05. 2007 11.11
Hmmm. Če je SKORAJ polovica žensk, pomeni, da je večina moških. Torej je naslov ŽENSKA vlada še en v nizu feminističnega lažnega napihovanja.