Tujina

Zemunski klan pomagal prijeti Miloševića

Beograd/Sofija, 19. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Podpredsednik srbske vlade je sporočil, da sta Dušan Spasojević-Šiptar in Mile Luković-Kum, dva od voditeljev t.i. zemunskega klana, pomagala aretirati Slobodana Miloševića. Bolgarske oblasti pa bodo aretirale Milorada Lukovića-Legijo, vodjo zemunskega klana, če se izkaže, da se nahaja v Bolgariji.

Ubita voditelja zemunskega klana sta sodelovala pri aretaciji nekdanjega jugoslovanskega predsednika Miloševića
Ubita voditelja zemunskega klana sta sodelovala pri aretaciji nekdanjega jugoslovanskega predsednika Miloševića FOTO: Reuters

Podpredsednik srbske vlade Nebojša Čović je povedal, da sta Dušan Spasojević-Šiptar in Mile Luković-Kum, ki ju je srbska policija marca ubila med poskusom aretacije, spomladi 2001 sodelovala pri aretaciji nekdanjega jugoslovanskega predsednika Slobodana Miloševića. Čović je tudi priznal, da se je nekajkrat srečal z nekdanjim poveljnikom sicer že razpuščene enote za posebne operacije (JSO) Miloradom Lukovićem-Legijo, ki je na vrhu seznama 45 osumljencev za umor srbskega premiera Zorana Đinđića in eden od desetih oseb s tega seznama, ki so še vedno na prostosti.

Kot je še pojasnil Čović, je Legijo nekajkrat videl na jugu Srbije, kjer je bil v sestavi enot JSO, nekajkrat na sedežu srbske vlade, nekajkrat pa tudi med dvodnevnim poskusom aretacije Miloševića konec marca 2001. Tedaj je med osebami, ki so poskušale vdreti v Miloševićevo rezidenco, videl tudi sedaj že pokojna voditelja zemunskega klana, Šiptarja in Kuma.

Bolgarija pripravljena aretirati Legijo

Namestnik bolgarskega notranjega ministra Rumen Stoilov je izjavil, da bo Milorad Luković-Legija, če se res skriva na ozemlju Bolgarije in če bo bolgarska policija o tem tudi uradno obveščena, aretiran. Gre za prvi uradni odziv Bolgarije na pisanje beograjskega časnika Kurir, da je Legija po atentatu na nekdanjega srbskega premiera Zorana Đinđića odšel v Bolgarijo, kjer je dobil nove dokumente in kjer uživa zaščito tamkajšnjega organiziranega kriminala.

Bolgari so sporočili, da bodo Legijo aretirali
Bolgari so sporočili, da bodo Legijo aretirali FOTO: Reuters

Srbsko ministrstvo za notranje zadeve je 29. aprila poslalo okrožnemu javnemu tožilcu v Beogradu kazensko ovadbo zoper 45 pripadnikov in sodelavcev kriminalne združbe iz Zemuna (t.i. zemunski klan) zaradi suma, da so vpleteni v Đinđićev umor in druga kazniva dejanja. Đinđić je bil ubit 12. marca pred poslopjem srbske vlade, vršilka dolžnosti predsednika Srbije Nataša Mičić pa je na predlog vlade še isti dan uvedla izredne razmere na območju celotne republike, ki so bile ukinjene šele po več kot mesecu dni.

Srbska policija je že takoj po atentatu za to dejanje obtožila zemunski klan in razpisala tiralice za 23 njenih vodilnih članov.

Miloševič poziva k ustavitvi pregona njegove družine

Podpredsednik Jugoslovanske levice (JUL) Goran Matić je dejal, da je nekdanji jugoslovanski predsednik Slobodan Milošević iz Haaga pozval, naj se "ustavi pregon". Proti njegovi soprogi Mirjani Marković je srbska policija razpisala tiralico zaradi sodelovanja v aferi nezakonitega podeljevanja stanovanj. Mediji navajajo, da se nahaja v Rusiji, kamor je odpotovala konec februarja, dva tedna pred umorom srbskega premiera Zorana Đinđića.

Slobodan Milošević
Slobodan Milošević FOTO: Reuters

"Milošević mi je v telefonskem pogovoru zatrdil, da bi v Srbijo sprejel soprogo nekdanjega predsednika Hrvaške Franje Tuđmana, če bi bila ogrožena prav tako kot soprogo nekdanjega predsednika BiH Alije Izetbegovića," je še dejal Matić.