Tujina

Hunta spet blokira nujno pomoč

Yangon, 08. 05. 2008 09.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mednarodna skupnost je ogorčena nad vojaško hunto, ki onemogoča dostavo humanitarne pomoči v Mjanmar.

V Mjanmaru je sicer danes pristalo prvo letalo Združenih narodov s humanitarno pomočjo. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik organizacije Svetovni program za hrano (WFP) Paul Risley, je čartersko letalo pristalo v Yangonu. Predstavniki ZN so morali kar dva dni prepričevati vojaško hunto, naj dovoli prihod pomoči.

Razmere v Mjanmaru so katastrofalne.
Razmere v Mjanmaru so katastrofalne. FOTO: Reuters

Po Risleyjevih besedah je italijansko zunanje ministrstvo organiziralo polet. Letalo s prepotrebno humanitarno pomočjo, vključno z zdravili, energijskimi ploščicami in ostalim, pa je priletelo iz italijanskega mesta Brindisi.

Poročila o številu žrtev so vedno bolj grozljiva. Medtem ko uradne ocene še vedno navajajo, da je tropski ciklon Nargis na jugozahodu Mjanmara zahteval najmanj 22.500 življenj, je odpravnica poslov na ameriškem veleposlaništvu v Yangonu Shari Villarosa dejala, da bi zaradi pomanjkanja pitne vode in hrane ter slabih higienskih razmer število mrtvih lahko preseglo 100.000. "Razmere so vse bolj grozljive, obstaja resna nevarnost izbruha epidemij," je še povedala.

Unicefovo akcijo nujne pomoči v Mjanmaru lahko podprete s plačilom položnice na TR Unicefa Slovenija 0208 5001 7741 956, sklic: 8880007232843; z SMS donacijo, s ključno besedo „UNICEF“ na 1919 ali z e-donacijo na spletni naslov www.unicef.si.

Francoska tiskovna agencija AFP, ki navaja predstavnika lokalnih vojaških oblasti, pa je danes poročala, da bi lahko bilo mrtvih 80.000. Po uradnih podatkih ob najmanj 22.500 mrtvih pogrešajo še najmanj 41.000 ljudi.

Združeni narodi so danes sporočili, da je pet dni po udaru ciklona na prizadetem območju ob ustju reke Iravadi še vedno 5000 kvadratnih kilometrov pod vodo, več milijonov ljudi pa potrebuje pomoč.

Ciklon je celotne vasi dobesedno zbrisal z obličja sveta. Redke človekoljubne organizacije v državi pa medtem poročajo, da obubožani prebivalci zaradi pomanjkanja hrane in vode ropajo trgovine na opustošenih območjih.

Kako pomagati?

Medtem je slovensko predsedstvo Evropske unije sporočilo, da je prebivalcem, ki jih je prizadel ciklon, pripravljeno nuditi nujno človekoljubno pomoč. EU bo po sklepu Evropske komisije za nujno pomoč žrtvam ciklona v Mjanmaru namenila dva milijona evrov.


KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.