Tujina

Želel je žaliti Busha

Washington, 02. 11. 2006 08.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kerry, ki ni ravno vešč z besedami, se je opravičil zaradi žalitve vojakov v Iraku, ''čeprav tega ni storil''.

Ameriški senator iz Massachusettsa John Kerry se je po hudem pritisku iz lastne stranke opravičil za žalitev ameriških vojakov v Iraku, čeprav je prepričan, da tega ni storil, ampak je hotel žaliti predsednika Georgea Busha. Kerry si je s tem verjetno za vedno zapravil možnost za novo predsedniško kandidaturo, vendar pa je morda rešil možnosti svoje stranke, da na volitvah 7. novembra dobi večino vsaj v enem od domov kongresa.

Kerry se je opravičil vojakom v Iraku. Žalitve so bile namenjene Bushu.
Kerry se je opravičil vojakom v Iraku. Žalitve so bile namenjene Bushu. FOTO: Reuters

Demokratski predsedniški kandidat leta 2004 Kerry je pred študenti v Kaliforniji zbijal šale na račun Busha, ki se ni odlikoval kot priden študent in dejal, da je izobrazba zelo pomembna. "Če prizadevno študiraš in delaš domače naloge in si prizadevaš, da boš pameten, ti bo šlo dobro. Če nisi pameten in si intelektualno len, potem obtičiš v Iraku," je dejal Kerry.

Njegovi predstavniki so kasneje razlagali, da je mislil reči "potem zaradi tebe obtičimo v Iraku". Republikanci so njegovo izjavo pograbili in na senatorja zlili valove ogorčenja, češ da se norčuje iz ameriških vojakov, da niso dovolj šolani in so zato v Iraku.

Besedni spodrsljaji

Kerry je najprej sklical novinarsko konferenco in napadel Busha ter vse, ki sprevračajo njegove besede, vendar je bilo že prepozno. V sredo zjutraj se je skušal najprej rešiti na televiziji, vendar je medtem tudi od vojakov v Iraku prejel pisma, ki so bila namenoma napačno črkovana. Med demokrati je bila kritična predvsem senatorka Hillary Clinton, ki je dejala, da so bile njegove izjave neprimerne in da nihče noče ponovitve leta 2004.

Kerry se je takrat kot predsedniški kandidat pokopal z nekaj besednimi spodrsljaji in slabim odgovorom na napade republikancev. Clintonova se je s svojo kritiko znebila protikandidata v letu 2008, Kerryja pa so kritizirali tudi drugi demokrati. Kerry je poslušal nasvet strankarskih kolegov in se z opravičilom politično pokopal, v želji da zadeva odide z naslovnic časopisov in ne odvrača pozornosti od vprašanj, s katerimi želijo demokrati zmagati na volitvah.

Bela hiša je opravičilo senatorja označila za dobrodošlo, vendar prepozno, Bush in podpredsednik ZDA Dick Cheney pa sta v sredo ponavljale obtožbe, da je žalil vojake. Med redkimi, ki so se javno postavili na stran Kerryja, je bil predsednik demokratske stranke Howard Dean, ki je dejal, da se je Kerry zagovoril, vendar pa je potrebno pogledati Busheve izjave, da zmaga demokratov na volitvah pomeni zmago teroristov. Dean si je ob tem prislužil nov napad republikanske stranke, ki je sporočila, da podpira Kerryjeve kritike vojakov.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

shemish
02. 11. 2006 11.13
Ah ne, v bistvu je Kerry povedal resnico in ni potrebe po opravicevanju, pametni so dojeli "salo". Temu se rece Draft, torej ce nisi predstavnik visoke druzbe ali pa ne studiras, te bo ministrstvo vpoklicalo na drzavljansko dolznost, ki je pac v tem primeru vojna v Iraku oz. postanes Naftni vojak. Neizobrazeni in predvsem tisti brez zaposliteve vidijo v tem edino moznost da pridejo do ali zakljucka solanja, denarja, .... seveda ce prezivis.
malipandit@email.si
02. 11. 2006 10.40
Saj to je kerry storil zanalasc, saj itak drzi z bushem, vse skupaj pa je igra pred volilci, saj si bodo republikanci na ta nacin povrnili izgubljene volice in bo potrebno dosti manj poneverjati na dan volitev.
trstenjak
02. 11. 2006 10.07
V bistvu je res. Izbražen človek in uspešen Američan verjetno nima pametnega razloga, da bi silil v Irak. Bognedaj, da bi tam ostal dlje časa.