Tujina

Že tri tedne v zaporu brez obtožnice

Washington/London, 23. 06. 2010 11.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Gre za 22-letnega ameriškega vojaka, ki naj bi posnetek krvave ameriške akcije v Iraku, v kateri so ubili neoborožene civiliste in dva novinarja, posredoval spletni strani Wikileaks.

Predstavniki spletne strani Wikileaks, ki je objavila posnetek ameriške akcije v Iraku, v kateri so vojaki streljali na neoborožene civiliste in pri tem ubili 12 ljudi, tudi dva zaposlena tiskovne agencije Reuters, neuspešno poskušajo vzpostaviti stik z ameriško administracijo, poroča britanska spletna stran BBC. Ameriške oblasti so namreč prijele in v priporu zadržujejo vojaka Bradleyja Manninga, ki mu očitajo, da je prav on posredoval posnetke omenjeni spletni strani. Manning je v zaporu že tri tedne, opozoriti pa je treba, da zoper njega niso spisali še nikakršne obtožnice.

Ustanovitelj in urednik spletne strani Wikileaks Julian Assange je za BBC dejal, da predstavniki ameriških oblasti še niso stopili v stik z njim. Prav tako so angažirali odvetnika, ki je vzpostavil stik z ameriško administracijo, toda predstavniki ameriškega zunanjega in obrambnega ministrstva ne kažejo zanimanja za pogovor z Wikileaksom. Assange pa opozarja, da je pomembno, da je njihova stran izrazila pripravljenost na pogovor. Dodal pa je, da se niso pripravljeni pogovarjati o morebitnem razkritju njihovega vira.

Kdo je Manning in zakaj so ga prijeli?

Bradley Manning naj bi bil komaj 22-letni vojak, ki je delal kot analitik v obveščevalni službi ameriške vojske. Konec maja naj bi preko spleta navezal stike z nekdanjim hekerjem Adrianom Lamom. Prav njemu naj bi razkril, da je posnetek akcije ameriške vojske posredoval predstavnikom Wikileaksa, ki so nočna mora vsake oblasti, še posebej ameriške. Manning naj bi se "hvalil“, da je spletni strani posredoval tudi številne zaupne dokumente, med njimi je kar 260.000 zaupnih diplomatskih dopisov.

In nekdanji zloglasni heker se je odločil, da bo Manninga prijavil oblastem, saj je ocenil, da ogroža nacionalno varnost ZDA. Lamo naj bi preiskovalcem posredoval številne dokaze za svoje trditve. Ameriški predstavniki oblasti so javnosti potrdili aretacijo, dodali pa so, da so zasegli tudi računalnik, ki ga je Manning uporabljal na misiji v Iraku.

'Ni dokazov'

Predstavniki Wikileaksa zatrjujejo, da nimajo podatkov o osebi, ki jim je posredovala posnetek spornega delovanja ameriške vojske v Iraku leta 2007.

Po Manningovi aretaciji pa se je na spletu pojavila novica, da ameriški Pentagon mrzlično išče Juliana Assanga, ki se je v ponedeljek pojavil v prostorih Evropskega parlamenta, saj je sodeloval na seminarju na temo svoboda govora. Takrat je tudi opozoril na nevarnosti, ki bi jih sprožila ameriška akcija zoper Wikileaks. Assange je dejal, da so kontaktirali kar tri odvetnike, ki so jih prosili, naj zastopajo Manninga. Ali se je kdo na njihove pozive odzval, ni znano.

Assange je poudaril, da so pridobili tudi posnetek ameriške akcije v Afganistanu leta 2009, v kateri so umrli številni civilisti. Tu pa je izrazil malce več zaskrbljenosti, kako se bodo ameriške oblasti odzvale v primeru te objave. Razložil pa je, da njihova skupina deluje zelo previdno in ščiti svoje sodelavce.

Sicer pa se je ameriška vojska za dogodek iz leta 2007 opravičila že takoj ob njegovi objavi na spletni strani Wikileaks. Major Shawn Turner je takrat poudaril, da je raziskava takoj po incidentu pokazala, da ameriške sile niso vedele, da naj bi bili v bližini sodelavci Reutersa. Menili so, da so se spopadli z uporniki. "Obžalujemo smrt nedolžnih ljudi, toda dogodek smo natančno preiskali in nihče ni poskušal nič zakriti,“ je večkrat dejal Turner. Ko so streljali na vozilo, v katerem so bili otroci, pa naj bi vojaki menili, da so v njem uporniki, ki poskušajo pomagati svojim vojakom. Ta razlaga je skrajno nenavadna in nesmiselna, saj je na posnetku razločno slišati, ko ameriški vojak reče: "Njihova napaka je, da v bitko pošiljajo svoje otroke,“ je dejal nekdo v helikopterju. V napadu sta bila ranjena dva otroka.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MERDE-AVE-MERDE
24. 06. 2010 09.19
Hvala za - Wikileaks !
WikiX
23. 06. 2010 18.48
V bistvu je šlo za dva posnetka, v prvem razstrelijo civiliste, malo kasneje pa helikopter pošlje par Hellfire raket, če se ne motim, v neko hišo sredi mesta, kjer naj bi se skrivali uporniku. Ta del je se mi je zdel bolj zanimiv, ko hodijo mimo po ulici civilisti in ko na koncu izstrelijo še tretjo raketo v porušeno hišo. Brez besed. Meni se zdi poteza wikileaks zelo liberalna, zato bi iskal vir izven ZDA, pri njihovih prijateljih, ki se ne morejo kar sprijazniti z neko policijsko, vojaško cenzuro, s katero bi radi ukrivili realnost vojne. Ena uradna verzija vojne za odrasle otroke pred TV in druga resnična slika, katero smejo spoznati le "odrasli" izbranci, ki odločajo o življenju ter usodi s kliki miške? Nastajata dve realnosti ter zgodovini, ena na komercialnih, državnih TV in druga na internetu. Predvsem pa upam, da mučenik ne bo končal med podobnimi "žrtvami" vojne, v Guantanamu in se bo vendarle našel dovolj pogumen odvetnik, ki mu bo pomgal. Še posebej, če je dobro preružil disk, s posebnimi, vsem dostopnimi algoritmi za brisanje sledov, da bi imel še Cuck Norris težave priti do njih ;)
ironmaiden@siol.net
23. 06. 2010 18.31
Ok niso bili neoboroženi. Pri njih so našli nekaj kalašnikov. Ameriški piloti pa so zamenjali kamere za RPG-je. Res je da je potem bila morda narejena napaka ker so streljali na kombi, ki je skušal pomagati ranjencem, toda tudi ameriški piloti niso čarovniki ki bi lahko vse vedeli.
rageinblack
23. 06. 2010 17.41
Prav je da te stvari pridejo na dan, tip je čist opo nedolžnem zaprt. Najboljše da bomo vsi delali kar nam paše, pol pa prikrivali napake, ki uničijo življenja ljudi, najprej žrtvam pol pa še njihovim svojcem... Katastrofa, dol z vojno za zmeraj!!
jenihvetes
23. 06. 2010 17.24
AMERIKA, USMILI SE SLOVENIJE, SAJ NE VEMO, KAJ DELAMO!!!
carpathian
23. 06. 2010 14.27
kje so tehnokrat, zahod.west in ostali? bi malo pokomentirali ameriško borbo za svobodo...
erikon
23. 06. 2010 13.54
Zanima me kakšne metode prepričevanja uporabljajo na njem......barabe !!!
erikon
23. 06. 2010 13.53
Demokracija po Ameriško na delu.......
tinetone
23. 06. 2010 13.46
"...Bradley Manning NAJ BI BIL komaj 22-letni vojak..." lahko pa je moj 78 letni nepokretni sosed...
Srbenda
23. 06. 2010 13.28
Pancho57
23. 06. 2010 13.26
Zato pa Rockefeller pravi, da je Internet največja napaka. Ne more skrit resnice
jenihvetes
23. 06. 2010 13.07
NIČ NE MOREMO PROTI AMERIKI, KONEC JE, PODREDITI SE MORAMO NOVEMU SVETOVNEMU REDU, DRUGE NI. ŽIVELA AMERIKA!!!
MERDE-AVE-MERDE
23. 06. 2010 12.56
vse te vojake v zapor !! plus - amerika naj preneha s okupacijo -
krivulja
23. 06. 2010 12.07
Nič ne more ljudi ustaviti,da ne bi spoznali resnico kdo vleče za nos ves svet. Vse umazanije raznih političnih in kapitalističnioh barab se bodo razkrile.Nič se ne bo dalo več skriti.Tehnologije,ki so jih''' barabe upravljavske''' ustvarile,da bi kontrolirale svet bodo njih same razkrile v njihovem neetičnem početju.
ninja.subversion
23. 06. 2010 12.06
WIKILEAKS je objavila več razkritij kod pa recimo new work times v vseh svojih letih delovanja !! in ravno zato jih establišment smatra kod " domačo teroristično grožnjo " resnica in prosti pretok informacij !! za tem stoji WIKILEAKS !