Tujina

Že prek 2000 žrtev potresa

Alžir, 25. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V potresu, ki je v sredo prizadel Alžirijo, je po zadnjih podatkih umrlo 2162 ljudi, ranjenih pa jih je 8965. Številni tuji reševalci so zaradi zmede, ki vlada na prizadetem območju, prenehali z reševanjem.

Visoke temperature večajo možnost epidemij
Visoke temperature večajo možnost epidemij FOTO: Reuters

Največ žrtev je potres zahteval v okrožju Boumerdes, kakih 50 kilometrov vzhodno od prestolnice Alžir, kjer je umrlo 1273 ljudi, medtem ko je v Alžiru umrlo 878 ljudi.

Skupine razjarjenih prebivalcev prizadetih sosesk so napadle konvoj alžirskega predsednika Abdelaziza Bouteflike, ko si je ta prišel ogledati prizorišče potresa. Oblastem zamerijo predvsem dopuščanje nizkih gradbenih standardov pri gradnji stavb z javnim denarjem. Moti pa jih tudi počasnost iskanja preživelih in nepreskrbljenost z začasnimi bivališči za prizadete prebivalce.

Tudi veliko mednarodnih reševalcev, ki so v zadnjih dneh pomagali iskati preživele, je razočaranih zaradi nekoordiniranosti alžirskih oblasti, ki otežujejo iskanje preživelih. Tako naj bi se britanski reševalci že odpravljali domov.

Mednarodni rdeči križ je že zaprosil pomoč v zdravilih, hrani in odejah v znesku 1,5 milijona dolarjev, Unicef pa je že dostavil šotore in nujno opremo za 120 tisoč ljudi.

Alžirijo je sicer sinoči streslo več šibkejših sunkov in en močnejši popotresni sunek, ki je dosegel moč 4,1 stopnje po Richterjevi lestvici, je sporočil alžirski center za astronomske, astrofizične in geofizične raziskave. Žarišče sunka je bil v bližini mesta Thenia, ki leži okoli 70 kilometrov vzhodno od Alžira.

Incident na zahodu države

Kakih dvesto kilometrov od alžirske prestolnice je prišlo do uboja 8 ljudi. Oblasti navadno odgovornost za take incidente pripisujejo Oboroženi islamski skupini, v zadnjem času pa Salafistični skupini za pridigo in boj.

SORODNI ČLANKI