Tujina

Že 300 mrtvih

Nairobi/New York, 01. 01. 2008 10.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
4

Kenijo še naprej pretresajo izgredi in medetnični spopadi. Združeni narodi pozivajo k miru, opazovalci EU kritični do izvedbe volitev.

Kenijo so tudi minulo noč pretresali izgredi in medetnični spopadi, ki v državi divjajo že vse od četrtkovih predsedniških volitev, na katerih je vnovič zmagal dosedanji predsednik Mwai Kibaki. Po minuli noči so v državi odkrili novih 66 trupel, s čimer se je število žrtev od volitev povzpelo na več kot 250.

Po minuli noči so v državi odkrili novih 66 trupel, s čimer se je število žrtev od volitev povzpelo na več kot 250
Po minuli noči so v državi odkrili novih 66 trupel, s čimer se je število žrtev od volitev povzpelo na več kot 250 FOTO: Reuters

Samo v mrtvašnice v tretje največje kenijsko mesto Kisumi so v noči na torek pripeljali 48 trupel, med njimi trupla treh otrok, je povedal bolnišnični vir. Zaradi novega nasilja so oblasti v Kisumiju danes od 6. do 18. ure po lokalnem času uvedle policijsko uro, policija pa je dobila navodilo, da strelja na vsakogar, ki je ne bo spoštoval. Kisumi velja za utrdbo opozicijskega voditelja Raile Odinge, ki zavrača rezultate volitev.

Vsaj 30 mrtvih v cerkvi

O novih žrtvah poročajo iz zahodne Kenije, kjer je v požaru v neki cerkvi umrlo vsaj 30 ljudi, nekatere priče pa poročajo, da je žrtev še več. 200 ljudi, predvsem mladih, se je pred nasiljem na ulici zateklo v cerkev. Tam so se najprej spopadli z varnostniki, potem pa je v notranjosti izbruhnil požar.

Nemiri v Keniji
Nemiri v Keniji FOTO: Reuters

O smrtnih žrtvah nočnega nasilja so poročali tudi iz drugih mest po državi. Gre za najhujše poulične izgrede po poskusu spodletelega državnega udara v Keniji leta 1982.

Etnični spopadi so v Keniji pogosti, še posebej v času volitev. Najhuje doslej je bilo v incidentih leta 1992, ko je v spopadih umrlo okoli 1500 ljudi. Pet let kasneje je bilo 200 oseb ubitih v letoviškem kraju Mombasa.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je v ponedeljek zaradi žrtev nasilja v Keniji izrazil obžalovanje. Ob tem je prebivalstvo pozval k miru, varnostne sile pa k zadržanosti, so sporočili iz njegovega urada. Ban se je obrnil tudi na politične stranke in voditelje in jih pozval, naj razhajanja rešijo po mirni poti z dialogom ter obstoječimi zakonskimi določili in procedurami.

Organizacija za varstvo človekovih pravic Amnesty International je medtem v ponedeljek pozvala k neodvisni preiskavi pobojev civilistov v izgredih, ki so izbruhnili po volitvah.

Opazovalci EU kritični do volitev

Privrženci Raile Odinge opoziciji očitajo neligitimnost volitev, nepravilnosti so opazili tudi opazovalci EU
Privrženci Raile Odinge opoziciji očitajo neligitimnost volitev, nepravilnosti so opazili tudi opazovalci EU FOTO: Reuters

Opazovalci Evropske unije, ki so spremljali četrtkove predsedniške volitve v Keniji, so sporočili, da te niso zadovoljile mednarodnih demokratičnih standardov. "Volitve v Keniji niso zadovoljile ključnih mednarodnih in regionalnih standardov za demokratične volitve," so v izjavi zapisali opazovalci EU in pozvali k nepristranski preiskavi rezultatov volitev, ki so zmago ponovno prinesli predsedniku Mwaiju Kibakiju.

"Menimo, da je ključno, da se opravi nepristranska preiskava o natančnosti rezultatov predsedniških volitev in da se objavi rezultate iz vseh volišč, da bi bilo možno izvesti neodvisen pregled. Kenijska volilna komisija mora v preiskavi ravnati transparentno," je povedal glavni opazovalec EU Alexander Graf Lambsdorff.

Po besedah Lambsdorffa je bil nekaterim opazovalcem EU onemogočen dostop do središča štetja glasov v Nairobiju, nekatere pa so spodili stran od nekaterih volišč. Ekipa opazovalcev je ugotovila tudi neskladje med številom glasov, oddanih na voliščih, in tistim, ki ga je volilni odbor razglasil v Nairobiju.

Slovensko predsedstvo EU poziva h končanju nasilja

Slovensko predsedstvo Evropske unije je danes obsodilo nasilje v Keniji. Predsedstvo EU je ob tem vse vpletene strani pozvalo k nadaljevanju dialoga in uporabi zakonitih sredstev, da bi našli rešitev v skladu z demokratičnimi standardi.

Predsedstvo EU je tudi izrazilo sožalje zaradi smrtnih žrtev, ki jih je nasilje zahtevalo v minulih dneh. Ob tem je obsodilo vsa nasilna dejanja in vpletene strani pozvalo k zadržanosti.

Slovensko predsedstvo EU je po zaskrbljenosti, ki so jo nad potekom volitev zaradi domnevnih nepravilnosti izrazili opazovalci EU, tudi izrazilo pričakovanje, da bodo politični voditelji v Keniji storili vse, da bi našli rešitev, ki bi bila v korist kenijskemu ljudstvu.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xzamiel@hotmail.com
02. 01. 2008 01.29
Lukabercic: Sicer ne bom oporekal tvojemu mišljenju ala, da bo verjetno vse isto ali skoraj isto, takšen je pač svet in zaenkrat tudi vse tako kaže itd.. ampak vseeno... Včasih se mi zdi, da so najbolj "nevarni" tisti posamezniki, ki se sprijaznijo s trenutnim potekom sveta, življenja itd. Eh ja.
janezgorenc@email.si
01. 01. 2008 17.10
Kisumi? Privrženci Raile odinge očitajo opoziciji? Pa dajte no, vsaj na Wikipedijo poglejte, kdo je kdo in kako se imenuje kako mesto, preden pišete ta skrupucala, lepo prosim!
Golcar
01. 01. 2008 12.08
to je vsakdan v svetu... sj ne mors pomagat.... 2010 bo isto kokr je pa dle ... ce ne se hujs
avava
01. 01. 2008 11.06
ja res lep začetek leta 2008 ko se nekateri opijajo,drogirajo izvajajo orgije takšne in drugačne.. in delajo budale od sebe in okolice se po svetu pobijajo,posiljuje otroke ,žene nosečnice ... res lep začetek leta kaj bo šele leta 2010 ki bo kaj kmalu potrkalo na vrata vseh nas!!!!!!!!!STRAH!!