Tujina

Zdravnika pregledala Bobetka

Zagreb, 15. 01. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nizozemska zdravnika sta po naročilu haaškega sodišča v kliničnem centru Dubrava v Zagrebu pregledala upokojenega generala Janka Bobetka, ki je obtožen zločinov proti človeštvu med operacijo Medački žep leta 1993.

Janko Bobetko se zdravi v kliničnem centru Dubrava
Janko Bobetko se zdravi v kliničnem centru Dubrava FOTO: Reuters

Kot je na novinarski konferenci po pregledu pojasnil Bobetkov osebni zdravnik Mijo Bergovec, sta si zdravnika specialista, internist in kardiolog, najprej ogledala dokumentacijo o poteku bolezni in pomembnejše zdravstvene izvide, nato pa sta v navzočnosti šestih hrvaških zdravnikov pregledala še nekdanjega generala, ki je sicer na zdravljenju v kliničnem centru Dubrava. Dodal je, da so pri bolniku, ki je privolil v pregled, opravili tudi ultrazvok srca. Nizozemska strokovnjaka po pregledu nista želela dajati izjav.

Zdravnika sta v Zagreb dopotovala v torek, takoj po pregledu pa naj bi se znova vrnila v Haag. Poročilo o zdravstvenem stanju Bobetka naj bi strokovnjaka pripravila po vrnitvi iz Hrvaške, haaško sodišče pa ga bo poslalo tudi hrvaški vladi.

Hrvaška je, potem ko so generala Bobetka zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja sredi novembra lani odpeljali v bolnišnico, haaško sodišče 28. novembra lani obvestila, da ne more izvršiti njegovega naloga za aretacijo Bobetka na podlagi obtožnice, v kateri tega nekdanjega načelnika generalštaba hrvaške vojske Haag obtožuje vojnih zločinov v Medačkem žepu leta 1993.