Tujina

ZDA zavrnile ustanovitev ICC

Washington, 05. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

ZDA bodo uradno zavrnile podpis ustanovne pogodbe Mednarodnega kazenskega sodišča in odstopile od dokumenta, ki so ga ZDA že podpisale v času administracije nekdanjega predsednika Billa Clintona. ZDA ne priznavajo pristojnosti ICC in se ne bodo podvrgle njegovim sodbam.

Bill Clinton
Bill Clinton FOTO: Reuters

Administracija ameriškega predsednika Georgea Busha je doslej večkrat javno zavrnila ratifikacijo kateregakoli dokumenta, s katerim bi bil ustanovljen ICC. Ocenjuje namreč, da bi takšno sodišče lahko škodovalo ZDA, ker bi bili ameriški vojaki in poveljniki v tujini podvrženi morebitnemu preganjanju. Podpis Rimskega statuta o ustanovitvi ICC je v zadnjem trenutku pred iztekom roka konec leta 2000 ukazal tedanji ameriški predsednik Bill Clinton. "Ocenjujemo, da je bil podpis pogodbe napaka," je za New York Times dejal neimenovani predstavnik Busheve administracije in dodal, da pogodbe ne bodo predložili senatu v ratifikacijo.

Mednarodno kazensko sodišče je postalo realnost, potem ko je 11. aprila na sedežu Združenih narodov v New Yorku še deset držav predalo ratifikacijske listine Rimskega statuta, s čimer se je število ratifikacij povzpelo čez potrebnih 60. Uradno bo Rimski statut, ki ga je leta 1998 v Rimu podpisalo 139 držav, sicer stopil v veljavo 1. julija letos, sodišče s sedežem v Haagu pa naj bi začelo delovati najkasneje v začetku leta 2003. Gre za prvo mednarodno sodišče, ki lahko sodi obtoženim vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocida.