Tujina

ZDA z dokazi o iraškem orožju?

Washington/New York/Bagdad, 06. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Ameriška administracija trdi, da ima trdne dokaze o tem, da v Iraku obstaja orožje za množično uničevanje, z njimi pa nameravajo seznaniti tudi inšpektorje ZN v Iraku.

Inšpektorji Združenih narodov za nadzor orožja v Iraku danes že drugi dan počivajo in tako spoštujejo ramadanski bajram, ki v muslimanskem svetu zaznamuje konec svetega postnega meseca.

Preučevanje iraškega poročila o orožju

Inšpektorji ZN se pripravljajo na sprejetje obsežnega poročila o vojaških programih in orožju, ki naj bi jim ga jutri izročile iraške oblasti. Inšpektorji predvidevajo, da bi za preučitev poročila potrebovali več tednov, vendar pa bo čas preučevanja odvisen od njegovega obsega.

Poročilo naj bi iz Bagdada "odpotovalo" v soboto z letalom ZN, se ustavilo v Larnaki na Cipru, kjer imajo ZN logistično oporišče za dejavnosti v Iraku, od tam pa s čezatlanstkim letom v New York.

O podrobnostih preučevanja iraškega poročila naj bi se s članicami Varnostnega sveta ZN posvetoval vodja Komisije inšpektorjev za nadzor orožja Hans Blix. Po navedbah Blixovega tiskovnega predstavnika Ewena Buchanana je v New Yorku 15 strokovnjakov, ki bodo iraško poročilo o morebitni kemični in biološki vojaški opremi in raketah primerjali s podatki Združenih narodov. Za zdaj še ni znano, ali bo iraška vlada poročilo oddala v arabskem ali angleškem jeziku, niti kakšen bo njegov obseg. "Ne vemo, koliko strani poročila bomo dobili," je še povedal Buchanan. Sicer bi lahko že sam prevod poročila trajal od nekaj dni do več tednov.

ZDA so medtem sporočile, da poročilo samo po sebi ne bo vplivalo na njihovo odločitev o morebitnem napadu.

Inšpektorji so v sredo med ogledom kompleksa Al-Mutana, ki je nekoč veljal za središče iraškega razvoja biološkega in kemičnega orožja, odkrili artilerijske granate z bojnim strupom iperit
Inšpektorji so v sredo med ogledom kompleksa Al-Mutana, ki je nekoč veljal za središče iraškega razvoja biološkega in kemičnega orožja, odkrili artilerijske granate z bojnim strupom iperit FOTO: Reuters

Ameriški predsednik George Bush je včeraj v Beli hiši ponovil, da se mora Irak razorožiti. "Upamo, da bo to storil, saj inšpektorji niso tam, da bi se igrali skrivalnice," je dejal Bush. Na vprašanje o tem, kakšne so možnosti, da bo vojna, je ameriški predsednik dejal: "O tem morate vprašati Sadama Huseina. On lahko izbira."

Ameriški obrambni sekretar Donald Rumsfeld pa je izjavil, da ZN, če želijo ohraniti svojo kredibilnost, Iraku ne smejo dovoliti, da bi ignoriral zadnjo resolucijo Varnostnega sveta. "ZN se bodo morali soočiti z realnostjo," je poudaril Rumsfeld.

V Pentagonu se pripravljajo na mobilizacijo

Truman je letalonosilka na jedrski pogon, ki ima na krovu 80 letal. Spremlja jo pet vojaških ladij, ki so opremljene z vodenimi raketami, dva rušilca in dve oskrbovalni ladji.

Ameriški obrambni viri so sporočili, da Pentagon pripravlja vpoklic 8.000 rezervistov. Medtem je iz oporišča v Norfolku v ameriški zvezni državi Virginia je proti Sredozemlju danes odplula ameriška letalonosilka Truman, ki bo zamenjala letalonosilko George Washington. Do začetka januarja bodo tako v Perzijskem zalivu ali v njegovi bližini kar štiri ameriške letalonosilke, ki bi lahko sodelovale v morebitni vojni proti Iraku.

Raziskava javnega mnenja Američanov o Iraku

61 odstotkov Američanov verjame, da bo predsednik George Bush v zvezi z Irakom sprejel pametne odločitve
61 odstotkov Američanov verjame, da bo predsednik George Bush v zvezi z Irakom sprejel pametne odločitve FOTO: Reuters

Osem od desetih Američanov pa meni, da ni verjetno, da bo iraški predsednik Sadam Husein sodeloval z inšpektorji ZN, več kot polovica pa je prepričanih, da bi ga morali za to kaznovati z ameriškim vojaškim posegom, je pokazala raziskava javnega mnenja instituta Harris, katere rezultate so objavili včeraj.

Vojna z Irakom bi lahko ZDA lahko stala med 99 milijardami in več kot 1,9 bilijona dolarjev, so v posebni študiji ugotovili raziskovalci iz ameriške Akademije za znanstvene raziskave. Kot so ugotovili raziskovalci, bi vojna proti Iraku zahtevala toliko kot celoten obrambni proračun za eno leto. Ameriška vlada je v lanskem proračunskem letu, ki se je izteklo 30. septembra, za obrambo porabila 2 bilijona dolarjev. Zgoraj omenjeni številki predvidevata 10 let ameriškega delovanja v Iraku.