Tujina

Libijski uporniki za prekinitev ognja pod določenimi pogoji

London/Washington/Tripoli, 01. 04. 2011 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
88

Uporniki v Libiji so pripravljeni sprejeti prekinitev ognja pod pogojem, da sile voditelja Gadafija prenehajo napadati libijska mesta, a libijska vlada je njihove pogoje že zavrnila in dejala, da vojska libijskih mest ne bo zapustila.

Libijski uporniki se trudijo potisniti sile libijskega voditelja Moamerja Gadafija nazaj proti zahodu in znova zavzeti mesta, ki so jim jih režimske sile ta teden prevzele iz rok. Uporniki so minuli teden hitro napredovali proti Gadafijevemu rojstnemu mestu Sirta, potem ko so med drugim zavzeli strateško pomembna mesta Bin Džavad, Ras Lanuf in Brego. Gadafijeve sile pa so v minulih dneh upornike uspele potisniti nazaj proti vzhodu.

Libija
Libija FOTO: Reuters

Gadafijeve sile napredujejo proti centru Misrate

Gadafijeve sile med raketiranjem s tanki napredujejo proti centru Misrate. V središču mesta po navedbah upornikov Gadafijevi možje napadajo domove in trgovine.

Misrata je zadnje oporišče upornikov v zahodni Libiji, a po tednih obstreljevanja in obkolitve uporniki kljub zračnim napadom koalicijskih sil polagoma izgubljajo nadzor nad mestom.

Po današnjem silovitem obstreljevanju je predstavnik upornikov v Misrati, imenovan Sami, dejal, da je ''mesto neprepoznavno'', uničenje v njem pa ''nepopisno''. Navedb upornikov iz Misrate ni mogoče preveriti, ker uradni Tripoli tujim novinarjem ne dopušča vstopa v mesto.

Spopadi tudi v Bregi

Spopadi potekajo tudi v okolici mesta Brega, ki leži 800 kilometrov vzhodno od Tripolija. Uporniki so že v četrtek prišli do mesta Brega, pomembnega naftnega pristanišča, in se začeli spopadati z Gadafijevimi silami, a so jih te s silovitim obstreljevanjem potisnile nazaj.

Podporniki Gadafija
Podporniki Gadafija FOTO: Reuters

Libijski zdravnik iz Brege je za BBC povedal, da je v zračnem napadu mednarodnih sil umrlo sedem civilistov, večinoma otrok, bombardiranje v sredo pa je ranilo 25 ljudi. Zdravnik je dejal, da je interveniral v vasi 15 kilometrov iz Brege, kjer je izstrelek koalicije zadel vojaški konvoj Gadafijevih sil.

Prikolico tovornjaka, napolnjeno s strelivom, je po njegovih navedbah razneslo v trenutku, ko se je nahajala med dvema hišama, v katerih so življenje izgubili otroci in mladi, stari med 12 in 20 let.

Uporniki pripravljeni sprejeti prekinitev ognja pod pogoji

Uporniki v Libiji so pripravljeni sprejeti prekinitev ognja pod pogojem, da sile voditelja Gadafija prenehajo napadati libijska mesta, je po srečanju s posebnim odposlancem ZN za Libijo Abdulom Ilahom Hatibom dejal vodja libijskega nacionalnega sveta Mustafa Abdul Džalil.

"Na prekinitev ognja bomo pristali pod pogojem, da naši bratje v zahodnih mestih dobijo pravico do svobodnega izražanja in da se sile, ki napadajo mesta, umaknejo," je Džalil dejal novinarjem po srečanju s posebnim odposlancem ZN v Libiji Hatibom v Bengaziju.

Libija
Libija FOTO: Reuters

Hatib, ki je Bengazi obiskal v okviru prizadevanj za politično rešitev krize v Libiji, je pojasnil, da se je o morebitni prekinitvi ognja med uporniki in Gadafiju zvestimi silami pogovarjal z voditelji upornikov. "Naš glavni cilj je doseči prekinitev ognja, ki bo trajala," je povedal za arabsko televizijo Al Jazeera.

Džalil je ob tem danes dejal, da se morajo režimske sile umakniti iz vseh mest. Končni cilj upornikov pa je po njegovih besedah odstranitev Gadafija z oblasti. "Naš cilj je osvoboditi in spostaviti suverenost v celotni Libiji s prestolnico v Tripoliju," je še dejal.

Libijska vlada je že zavrnila pogoje upornikov za prekinitev ognja in sporočila, da vojska ne bo zapustila libijskih mest.

Kdo vse bo še zapustil Gadafija?

Potem ko je Musa Kusa zatočišče poiskal v Veliki Britaniji, je britanski minister za obrambo William Hague pozval krog mož okoli Gadafija, naj sledijo zgledu Kuse. ''Gadafi se mora spraševati, kdo bo naslednji, ki ga bo zapustil,'' je dejal.

Nekaj časa so Gadafiju veleposlaniki in politiki obračali hrbet kot za stavo. Ali prebeg Muse Kuse (na fotografiji) in libijskega veleposlanika pri Združenih narodih Alija Trekija potrjujeta ta trend?
Nekaj časa so Gadafiju veleposlaniki in politiki obračali hrbet kot za stavo. Ali prebeg Muse Kuse (na fotografiji) in libijskega veleposlanika pri Združenih narodih Alija Trekija potrjujeta ta trend? FOTO: Reuters

Kmalu zatem je Ali Adusalam Treki, ki naj bi prevzel mesto libijskega veleposlanika pri Združenih narodih, zavrnil nastop službe ter obsodil ''prelivanje krvi'' v Libiji.

Uporniki so bili previdni in zadržani do vsakršnega morebitnega poskusa, da bi si Musa Kusa izpogajal imuniteto. Pravijo, da morajo tako Gadafi kot tudi njegovi sodelavci odgovarjati za svoja dejanja.

Medtem ko se britanske oblasti nadejajo, da bo Kusa preiskovalcem priskrbel dragocene vojaške in diplomatske informacije, si Škoti od njega želijo, da osvetli teroristični napad na potniško letalo, ki je strmoglavilo na škotski Lockerbie.

Vseeno pa je prebeg Muse Kuse vzdignil moralo upornikom, ki so se ta teden po ofenzivi Gadafijevih sil umikali iz mest, ki so jih zasedli po začetku zračnih napadov mednarodnih sil. ''Vidimo znamenja razpada Gadafijevega režima,'' je v Bengaziju dejal tiskovni predstavnik upornikov Mustafa Geriani.

Za evakuacijo zmanjkuje denarja

Mladi Gadafijevi podporniki
Mladi Gadafijevi podporniki FOTO: Reuters

Libijo medtem še vedno želi zapustiti veliko tujcev. A Mednarodna organizacija za migracije (IOM) je danes opozorila, da ji za njihove evakuacije zmanjkuje denarja. "Denar za operacije IOM je pošel. Prisiljeni smo bili drastično zmanjšati število ljudi, ki jih lahko na dan evakuiramo, s 6000 na absolutni minimum," je sporočila tiskovna predstavnica Jemini Pandya in pojasnila, da lahko na dan izvedejo le še 20 evakuacij.

IOM za nadaljevanje operacij nujno potrebuje 160 milijonov ameriških dolarjev. S temi sredstvi bi lahko v njihove države vrnili 75.000 ljudi. Samo na libijski meji s Tunizijo in Egiptom je ostalo 12.000 migrantov, je dejala Pandya.

EU odobrila humanitarno vojaško misijo za Libijo

Evropska unija je danes odobrila vzpostavitev vojaške misije v podporo humanitarnim dejavnostim v Libiji. Njena glavna naloga bo pomoč pri evakuaciji ljudi iz te severnoafriške države, če bodo za to zaprosili Združeni narodi, so sporočili iz Bruslja.

Kot so sporočili iz Sveta EU, bo misija, imenovana Eufor Libija, zagotavljala podporo resolucijam Varnostnega sveta ZN, ki pozivajo k zaščiti libijskih civilistov. Prispevala bo k varni evakuaciji razseljenih oseb in nudila podporo humanitarnim organizacijam na terenu.

Proračun misije je 7,9 milijona evrov, vodil jo bo italijanski kontraadmiral Claudio Gaudiosi, njen sedež pa bo v Rimu. Delovati bo začela, ko bo Svet EU potrdil njen načrt delovanja, v dogajanje v Libiji pa bo posegla le na zahtevo Urada ZN za koordiniranje humanitarnih zadev. Mandat misije je štiri mesece z možnostjo podaljšanja.

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ca6e
02. 04. 2011 10.23
Kaj ste špa pričakovali * Ko je preveč brezposelnih, si sami poiščejo šiht ki ga znajo najbolje upravljati in to že od rosjtva!!!! Vprašajte se eno, zakaj muslimani tako množično bežijo iz svojega sveta?!? Ali delajo invazijo pod taaktirko islama, kar glih ne verjamem, ali pa jim ni tako lepo kot nekatire kle na tem forumu učijo v džamijah!!! Ponavadi greš na lepše ne na slabše!!!
HLAPCI.HLAPCI
02. 04. 2011 00.05
Živimo v svetu v katerem se z nami na veliko manipulira in kjer se ohranja nek level strahu. Tako lahko režirajo svojo igro
BogatunLOL
01. 04. 2011 23.39
Martian 01.04.2011, 18:29 -2 BogatunLOL in recimo DA SEM BIL TAM! ---- si bil tam ja.....preko google maps.... glede na tvoje poste,je zate že uspeh če prideš do hladilnika,ki sta ga mami in ati nafilala.. HA HA, ZMIRAJ PRIDEŠ NA OSEBNO NOTO ŽALJENJA? Lahko te pošljem po cigarete.... Drugače pa dnevno preberem ali vsaj preletim 40 tiskanih in spletnih medijev. Tako da sem več kot dobro obveščen. Predvsem pa ne enostransko.
povemvsem
01. 04. 2011 22.25
A zdaj ko so ti teroristi (s svojimi pomočniki iz zahoda) naredili celo štalo in so se ušteli, bi pa nehali?JOK,zdaj jih je treba totalno onesposobiti,da jim nikoli več ne pride kaj takega na misel.Krivi so za sleherno smrt v zadnjih 2 mesecih,in to na obeh straneh.
MERDE-AVE-MERDE
01. 04. 2011 22.18
11xwer11201.04.2011, 22:17 0 realnews01.04.2011, 19:40 0 da ne govorimo o njihovi prav tako "sveže pečeni" naftni družbi !!!! In sveže pečeni BANKI
MERDE-AVE-MERDE
01. 04. 2011 22.17
realnews01.04.2011, 19:40 0 da ne govorimo o njihovi prav tako "sveže pečeni" naftni družbi !!!! In sveže pečeni nafti
Jožajoža
01. 04. 2011 21.51
Martian01.04.2011, 15:13 ti si ŽIV dokaz,kako uspešna je komunistična propaganda še se spomniš,da je JJ najprej razorožil TO, orožje prodal na jug in začel neko vojno, ki ni imela sovražnika. sovražnike je videl takrat, in vidi jih danes .
istria2love
01. 04. 2011 20.44
istria2love
01. 04. 2011 20.43
HHAHAHA Kako so smešni podporniki in verniki demokratičnega zahoda ! Ko je Gedafi na začetku konflikta ponujal dialog so se smejali in velili ali ezil ali sojenje ! Ja to so bile uporniške teroristične zahodne komande !! NO , ZAHOD POD PRETVEZO HUMANITARNE KATASTROFE IN ZAŠČITE LIBISKIH ODPADNIKOV ZAČENJA NOVI KONFLIKT , ZA TISTE KATERI ŠE NE VEJO VOJNE V HUMANITARNE NAMENE NE OBSTAJAJO !!! OBSTAJAJO VOJNE ZA NAFTO,DENAR ITD ITD
janez6b
01. 04. 2011 20.04
Sej zate ni noben vir, ki govori tisto kar ti nikakor ne želiš slišat, ni dober, vedno najdeš en banalen razlog zakaj mu ne gre zaupat. Drgač ni bil to kr en župnik ampak visok predstavnik cerkve, predvsem ima on interes lagati po tvoje:) In on je zbral več prič, ki so videle zadevo. Pao zadevi je poročal Reuters, tisti, kijim ponavadi vse verjamete, ker kar preveri, pri koliko člankih o Libiji tukaj gor ni zraven tegale: STA/Reuters / T.V./N.S. malo jih boš našel. Ampak istim, ki člankom ki pravijo da je Gadafi poklal ogromno ljudi verjameš, tistim, ki pa govorijo drugače pa ne , pa čeprav gre za poročanje enega in istega Reutersa. PA lp
Martian
01. 04. 2011 19.50
janez6b a to je tist,k en župnik pravi....???ki sicer ni ničesar vidu na lastne oči,pa še točn ni vedel kje naj bi se ta pokol zgodil...enkrat je reku tko,drugič pa drgač.... tle v teh vojni je z mrtvimi cela štala...oboji vpijejo kolk je mrtvih,trupel pa sam ene par..
realnews
01. 04. 2011 19.40
da ne govorimo o njihovi prav tako "sveže pečeni" naftni družbi !!!!
janez6b
01. 04. 2011 19.40
Pop tv zakaj ne pišete o poboju 40 civilistov v TRipoliju s strani zaveznikov. Če že vse skopirate od Reutersa, dajte še to, kot vem ni današnja novica, ali lahko objavite šele z nekaj dnevno zamudo:) NAJ VESOLJNA SLOVENIJA VIDI KAKO ZDA REŠUJEJO, oz ZAVEZNIKI, CIVILISTE: kar 40 na enkrat so jih rešili bodočega trpljenja v zahodni DEMOKRACIJI:)
realnews
01. 04. 2011 19.39
saj jih razumem , kako naj jim laufa banka ,ki so jo prejšni teden ustanovili , če pa neprestano menja naslov??
Martian
01. 04. 2011 19.10
njoka argumentiranje??to da je od začetka te vojne vsak dan na netu...če bi bil med vsaj en dan v Libiji,on ne bi mogel biti tle na portalu...ker tm že ene par tednov nimajo povezav.. a je dovolj dobro argumentirano??
njoka
01. 04. 2011 18.57
Martian 01.04.2011, 18:29 0 BogatunLOL in recimo DA SEM BIL TAM! ---- si bil tam ja.....preko google maps.... glede na tvoje poste,je zate že uspeh če prideš do hladilnika,ki sta ga mami in ati nafilala.. loool...lej ga, lej ga:) A se ti ne zdi, da žališ malo!? Ker če me spomin ne vara, si nekomu prej očital žaljenje kot posledico pomanjkanja argumentov!? Aja, kako kaj argumentiranje?:)
Adrianos
01. 04. 2011 18.39
Mi gre že krepko na bruhanje vsiljevanje "demokracije" naduvane USA in njenih satelitov s kolonialnimi težnjami. Za Darfur pa še prdnil niso.
Martian
01. 04. 2011 18.29
BogatunLOL in recimo DA SEM BIL TAM! ---- si bil tam ja.....preko google maps.... glede na tvoje poste,je zate že uspeh če prideš do hladilnika,ki sta ga mami in ati nafilala..
BogatunLOL
01. 04. 2011 18.07
Tako je, tole je popolnoma logičen predlog upornikov. Ker so v defenzivi, praktično razbiti, potrebujejo predah. V tem času pričakujejo nove pošiljke orožja, pritok plačancev, ki jih sicer tako vneto pripisujejo drugi strani in še izdatnejšo pomoč zahoda.
tinetone
01. 04. 2011 17.20
čakajo nove pošiljke rožja? nekaj specialcev ter agentovi CIE?