Tujina

ZDA v akcijo brez ZN?

New York/Bagdad/Madrid, 29. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški predsednik George Bush namerava Varnostni svet ZN prisiliti v glasovanje o prihodnosti Iraka, če do naslednjega tedna ne bo znatnega napredka v smeri ostrejših inšpekcij iraškega orožja.

“Sporočilo iz ZDA je sledeče. Če ZN nima volje ali poguma za razorožitev Sadama Huseina, in če se Sadam ne razoroži, bodo ZDA zavoljo miru in svobode vodile koalicijo, ki ga bo razorožila,“ je dejal ameriški predsednik.

Bela hiša je sicer danes zagotovila, da ameriški predsednik George Bush Združenim narodom ni postavil ultimata v zvezi z resolucijo o Iraku, čeprav je ameriški časnik Washington Post pred tem poročal, da namerava predsednik Bush Varnostni svet ZN prisiliti v glasovanje o prihodnosti Iraka, če do naslednjega tedna ne bo znatnega napredka v smeri ostrejših inšpekcij iraškega orožja.

Ameriška administracija naj bi se namreč odločila za postavitev ultimata, da bi tako dosegla kompromis med članicami VS ZN o resoluciji, ki bi od iraškega predsednika Sadama Huseina zahtevala razorožitev, v nasprotnem primeru pa bi mu zagrozila z morebitno vojaško operacijo, je še poročal časnik.

Še brez razpleta glede resolucije

Zadnji ameriški predlog resolucije o Iraku zagotavlja inšpektorjem široka pooblastila, Iraku pa namenja opozorilo o “resnih posledicah” če se Irak ne ukloni. Prav tako bi se v tem primeru avtomatsko razumelo, da Irak “materialno krši” odločitve ZN. Rusija in Francija predlogu, ki bi po avtomatizmu dopuščal vojaški napad na Irak, še vedno odločno nasprotujeta, saj sta mnenja, da mora biti možnost uporabe sile zadnji izhod.

Vodja mednarodnih inšpektorjev Hans Blix in vodja mednarodne agencije za jedrsko energijo Mohamed el Baradej (Foto: Reuters)
Vodja mednarodnih inšpektorjev Hans Blix in vodja mednarodne agencije za jedrsko energijo Mohamed el Baradej (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Vodja inšpektorjev ZN za nadzor orožja v Iraku Hans Blix in vodja mednarodne agencije za nadzor jedrske energije Mohamad el Baradej sta se po srečanju s članicami Varnostnega sveta ZN izrekla za ostrejšo resolucijo o Iraku. Irak se mora zavedati, da nesodelovanje z inšpektorji ne bo ostalo brez posledic, o njih pa bo odločal izključno Varnostni svet, sta včeraj poudarila Blix in el Baradej. Pri tem se sicer nista opredelila do ameriškega predloga resolucije, ki Iraku grozi z iraškim napadom, če ta ne bo izpolnjeval njihovih zahtev.

Irak: Inšpektorje naj spremljajo novinarji

Iraški podpredsednik je sporočil, da bodo poleg inšpektorjev v državo povabili tudi novinarje
Iraški podpredsednik je sporočil, da bodo poleg inšpektorjev v državo povabili tudi novinarje FOTO: Reuters

Iraške oblasti so mnenja, da bi morali inšpektorje za razorožitev spremljati neodvisni novinarji. Bagdad ne verjame v odkritost ZDA, ne zaupajo pa tudi inšpektorjem. “Amerika noče vrnitve inšpektorjev. Skušajo izsiliti resolucijo z odločno vsebino, ki bi jo Irak moral zavrniti, s čimer bi ZDA dobile razlog za agresijo proti Iraku,” je za nek iraški časnik dejal podpredsednik države Taha Yassin Ramadan. “Ne bomo dopustili, da bi bili inšpektorji edini vir informacij, saj jim ne zaupamo,” je še dodal Ramadan.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA