Tujina

ZDA strožje za tuje študente

New York, 11. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

ZDA uvajajo nov sistem nadziranja tujih študentov, saj so trije teroristi, ki so sodelovali v napadu 11. septembra, vstopili v državo s študentskimi vizami. Po novem bo postopek za pridobitev študentskih vizumov bo bolj zapleten.

Pravosodni minister ZDA John Ashcroft
Pravosodni minister ZDA John Ashcroft FOTO: Reuters

Ameriška služba za priseljevanja in naturalizacijo (INS) je doslej hranjenje podatkov o tujih študentih prepuščala šolam, saj v ZDA vsako leto študira okoli milijon tujih študentov. Po novem bodo morali po zagotovilih ameriškega pravosodnega ministra John Ashcroft tisti, ki bodo želeli študirati v ZDA in bodo dobili zeleno luč izobraževalne ustanove, izpolniti poseben obrazec in plačati 95 dolarjev za stroške. Obrazec in denar bodo poslali šoli, ki bo morala podatke vnesti v računalnik, študentu pa poslati račun s katerim se bo podal na ameriški diplomatsko predstavništvo zaprosit za vizum. Če bo vizum dobil, bo konzulat vnesel podatke o tem v računalnik, s katerim bo povezana tudi INS. Ko bo študent vstopil v ZDA, bo INS lahko takoj obvestila šolo, da ga lahko pričakuje v naslednjih 30 dneh. Študenti so imeli doslej šest mesecev časa, da se javijo na šoli, kjer naj bi študirali, po novem pa mora šola v roku 24 ur obvestiti INS, če je študent zamudil 30-dnevni rok.

Nov sistem bo preko interneta povezal INS, diplomatska predstavništva in predvidoma 74.000 izobraževalnih ustanov, ki lahko v ZDA sprejemajo tuje študente. Predstavnikom šol se načrt Pravosodnega ministrstva zdi preobsežen in opozarjajo, da ne bodo imele ne časa ne sredstev, da ga izpeljejo do roka. Po Ashcroftovih besedah morajo vse šole, ki si želijo še naprej izobraževati tuje študente, do 30. januarja prihodnje leto vzpostaviti omenjeni sistem. Sistem naj bi deloma deloval že od julija letos. INS naj bi že več let prosila za denar za podoben sistem, vendar ga kongres ni odobril, po 11. septembru pa se mudi. Šole bodo morale med drugim sproti obveščati INS, če je študent vpisan v vsak semester posebej in če obiskuje predavanja. Tuji študenti so lahko prej začeli študij in v tem času čakali na odobritev vizuma, zdaj pa je najprej potreben vizum in šele nato možen študij.