Tujina

ZDA sprožila preiskavo zoper BP

New Orleans, 02. 06. 2010 08.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Generalni direktor BP Hayward je zanikal, da bi obstajali dokazi, da so pod vodo veliki naftni madeži. Župan ene izmed občin v Louisiani pa predlaga, da bi Haywarda potunkali pod vodo, ga potegnili ven in vprašali, kaj ima po obrazu.

Pravosodni minister ZDA Eric Holder je včeraj dejal, da so odprli kazensko in civilno odškodninsko preiskavo nesreče naftne ploščadi britanske družbe BP v Mehiškem zalivu. Holder podrobnosti o preiskavi ni razkril. Dejal je le, da bodo podrobno preiskali dejanja vseh vpletenih in izjemno ostro ukrepali, če bodo našli dokaze o nezakonitem obnašanju.

Od nafte umazana roka
Od nafte umazana roka FOTO: Reuters

Najava preiskave je povzročila nov padec vrednosti delnic družbe BP. V Londonu so se te namreč pocenile za 15 odstotkov na okoli 6,13 dolarja za delnico, kar je najnižja vrednost v letu dni in za tretjino nižja kot pred nesrečo. V nič je šlo že okoli 63 milijard dolarjev. BP je doslej za neuspešno mašenje luknje na dnu Mehiškega zaliva in različne odškodnine plačal 990 milijonov dolarjev.

Obama: Odgovorni bodo kaznovani

BP je v torek nadaljeval prizadevanja za ustavitev izlivanja nafte, ki v morje odteka od 20. aprila.

Predsednik ZDA Barack Obama je na srečanju s člani neodvisne komisije za preiskavo okoliščin in posledic nesreče povedal, da v imenu žrtev katastrofe in prebivalcev ob Mehiškem zalivu svečano obljublja kaznovanje odgovornih, če so bili kršeni zakoni. Komisiji je naročil, naj preišče vsa dejstva. Če bi se izkazalo, da zakoni niso dovolj dobri, potem jih bodo ustrezno spremenili.

Še vedno se trudijo zaustaviti iztekanje nafte

Podvodni robot družbe BP je v torek rezal cev na preprečevalniku izbruha na dnu Mehiškega zaliva, kar je bil zadnji v vrsti poskusov za zaustavitev iztekanja nafte, ki je po obali Louisiane v torek dosegla tudi obali Alabame in Mississippija. BP naj bi zatem poskušal na odrezano cev namestiti ventil oziroma pokrov. Rešitev ne bo dokončna in stalna, kar je v torek znova priznal direktor za operacije BP Doug Suttles. Dodal je, da ni nobene garancije, da bo zadeva delovala. Rezultat posega naj bi bil znan v četrtek.

Naftni madež dosegel Louisiano
Naftni madež dosegel Louisiano FOTO: Reuters

BP se je pri tem zapletel v spor z ameriško vlado. Tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs je dejal, da znanstveniki ocenjujejo, da bo po rezanju cevi, dokler ne bodo namestili pokrova, prišlo do 20-odstotnega povečanja izlivanja nafte. BP pa trdi, da ne bo bistvenega povečanja izliva.

Tiskovni predstavnik BP Graham MacEwen je v torek prav tako dejal, da še niso končani rezultati analize vode iz zaliva, glede trditev znanstvenikov, da se pod gladino vode nahajajo veliki naftni madeži. Generalni direktor BP Tony Hayward je v nedeljo zatrdil, da za to ni nobenih dokazov, saj je nafta lažja od vode in splava na površje.

Ameriška tiskovna agencija AP pa navaja besede župana občine Plaquemines v Louisiani Billyja Nungesserja, ki je priporočil, da bi Haywarda potunkali pod vodo, ga potegnili ven in ga vprašali, kaj ima po obrazu. Prebivalci ob Mehiškem zalivu so obupani, saj je med drugim tretjina morja v zalivu zaprta za ribištvo.

Orkanska sezona lahko vse poslabša

Obalna straža je v torek zamenjala admiralko, ki je bila zadolžena za usklajevanje dela pri odstranjevanju posledic izliva. Mary Landry je odšla v New Orleans, kjer bo vodila priprave na začetek letošnje orkanske sezone, ki bo položaj hudo poslabšala.

Naftni madež v Mehiškem zalivu - 8
Naftni madež v Mehiškem zalivu - 8 FOTO: Reuters

Kot vse kaže, izlivanja nafte ne bodo ustavili do avgusta, ko naj bi BP izvrtal prvo od rezervnih oziroma reševalnih vrtin. Ta vrtina se bo pod zemljo priključila na obstoječo, iz katere izteka nafta. Vendar pa strokovnjaki opozarjajo, da morajo z vrtanjem več kot tri kilometre globoko zadeti tarčo, veliko kot navaden krožnik. Če jim to ne bo uspelo, bodo morali rov zakopati in poskusiti znova.

Prizadevanjem za rešitev krize se je v torek pridružil celo filmski režiser James Cameron s prijateljem Kanadčanom Philom Nuyttenom, ki mu je za film iz leta 1989 Brezno gradil podmornice. Film pripoveduje o zapletih globoko na morskem dnu. Nuytten, ki je med drugim izumil izboljšave na oblekah za globinsko potapljanje, ima v Vancouvru raziskovalno podjetje. Skupaj s Cameronom sta prišla na sestanek naftnih in podvodnih strokovnjakov z uradniki ameriške agencije za zaščito okolja (EPA).

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cavalino
04. 06. 2010 08.19
In kdo bo sprožil preiskavo proti Shellu, ki s svojimi vrtinami že desetljetja svinja po Afriki?
.eu.
02. 06. 2010 21.08
Kako bo obama sprožil preiskavo Bp če so ga pa tile bankirji gor spravl . To že vsi vejo
SLOVENIASTAN
02. 06. 2010 14.50
Luknje ne bo zamasil nihce drug ko Bruce Willis z svojo ekipo ,kako dolgo mislite se odlasat da poklicite nesmrtnega !!!!!!!!!!!!!!
Marija Demec
02. 06. 2010 09.41
tu nekaj smrdi ( 9/11) politka se vmešava povsod.Pred 40 leti so pristal na luni....sedaj pa ene luknje ne morejo zamašit ----tehnologija pa taka..- ...bla bla bla.....
Roxy79
02. 06. 2010 09.07
Luknjo bodo zamašili Slovenci............. vsaj tako ste včeraj poročali,potem takem se ni treba bati katastrofe.
luka.ki.muka
02. 06. 2010 08.53
To lahko preberete tudi kot, "Črnec je odprl žep, v katerega se bodo od zdaj naprej stekali prispevki, namenjeni preprečevanju iskanja krivcev in sankcij zanje." Nekako tako kot to laufa pri nas. Psi ga dobijo od zadaj, karavana gre dalje svojo pot.
ochi
02. 06. 2010 08.34
isto bi lahko naredili proti ZDA marsikje po svetu, pravzaprav kar po večini kontinentov.