Tujina

ZDA spet opozarjajo Sirijo

Washington/Sankt Peterburg, 12. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Ameriški predsednik Bush in obrambni sekretar Rumsfeld od sirskih oblasti zahtevata, naj naredijo vse, da bežeče pripadnike iraškega režima zaustavijo na svojih mejah, tiste, ki so se že zatekli v njihovo državo, pa izročijo. ZDA so v zadnjem času Sirijo že večkrat opozorile, da naj ne sodelujejo z Bagdadom.

Rusmfeld pravi, da jim Sirija doslej ni pomagala
Rusmfeld pravi, da jim Sirija doslej ni pomagala FOTO: Reuters

Ameriški obrambni sekretar Donald Rumsfeld je obtožil Sirijo, da je ovirala ZDA v Iraku in da še naprej pomaga Iračanom na begu. "Sirija nam s tem, ko je Iraku dobavljala vojaško opremo, dovolila predstavnikom iraškega režima Sadama Huseina uporabo Sirije kot tranzitne države in omogočila sirskim borcem sodelovanje z iraškimi silami, ni pomagala," je sporočil Rumsfeld.

Rumsfeld je podobne obtožbe Siriji namenil že v sredo. Dejal je, da Sirija zagotavlja zatočišče nekaterim predstavnikom iraškega režima oziroma, da jim pomaga na varno. Nekateri ostajajo v Siriji, drugi jo uporabljajo kot tranzitno državo na svojem begu drugam, je dejal Rumsfeld, ki se je skliceval na "posamezne obveščevalne podatke". Kot je dejal, pri tem sicer ne gre za najvišje predstavnike režima. Rumsfeld je Sirijo tudi obtožil, da je iraški vojski dobavljala opremo za nočno bojevanje in drugo vojaško tehniko, ter da dovoli, da se sirski borci pridružujejo iraškemu boju proti ameriško-britanskim koalicijskim silam.

Glavno poveljstvo koalicijskih sil je izdalo seznam 55 predstavnikov iraškega režima, ki jih morajo vojaki zajeti ali ubiti. General Brooks je povedal, da imajo podatke, da skušajo nekateri od njih pobegniti v tujino.

Bush zahteva izročitev morebitnih pripadnikov iraškega režima

Ameriški predsednik George Bush je v petek od sirskih oblasti zahteval, naj naredijo vse za zaustavitev pripadnikov režima Sadama Huseina na svojih mejah, tiste, ki so se morda že zatekli v Sirijo, pa naj izročijo. Od Bagdada pričakujemo polno sodelovanje, če so se iskane osebe zatekle v Sirijo, pa računamo na sirske voditelje, da jih bodo izročili, je ob obisku v Iraku ranjenih ameriških vojakov v bližini Washingtona dejal Bush.

Slike iskanih Iračanov so izdali celo na igralnih kartah
Slike iskanih Iračanov so izdali celo na igralnih kartah FOTO: Reuters

Glede povečanih kritik ZDA na Sirijo pa je ruski predsednik Vladimir Putin v Sankt Peterburgu, kjer se je o povojnem Iraku pogovarjal z nemškim kanclerjem Gerhardom Schröderjem in francoskim predsednikom Jacquesom Chiracom, izrazil nasprotovanje zunanjim pritiskom na oblast v Siriji. Glede možnosti vojaškega posredovanja proti Siriji je dejal, da je mnenja, da lahko le ljudstvo samo zamenja nek režim.