Tujina

ZDA so proti Mednarodnemu sodišču

New York, 27. 09. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Republikanski senator iz Severne Karoline Jesse Helms odločno nasprotuje ameriškemu sodelovanju z nastajajočim Mednarodnim kazenskim sodiščem, ki ga je imenoval kengurujsko sodišče.

Republikanski senator Jesse Helms
Republikanski senator Jesse Helms FOTO: Reuters

Helms je k predlogu zakona o financiranju Pentagona predlagal amandma, s katerim bi blokirali predajo zaupnih dokumentov sodišču, prepovedali sodelovanje ameriških enot v mirovnih operacijah ZN, razen če mednarodno kazensko sodišče nad njimi ne bi imelo pristojnosti. Prav tako predlaga, da bi odvzeli pomoč vsaki tuji državi, ki ne bi na svojem ozemlju pred tem sodiščem ščitila ameriških vojakov. Jesse Helms v svojem mnenju ni osamljen, saj je podoben ukrep predstavniški dom že sprejel.

Helms je prepričan, da sodišče ustanavljajo samo zato, da bi preganjali ameriške vojake, udeležene v mirovnih operacijah po svetu in po novem tudi v boju proti terorizmu. Statut mednarodnega kazenskega sodišča predvideva pristojnosti v preganjanju množičnih morilcev, vojnih zločincev in drugih zločincev proti človeštvu, a samo v primeru, če ga ne bi kaznovala njegova lastna država. Možnost tožbe proti morebitnemu ameriškemu pilotu, ki bi odvrgel bombe na civilno prebivalstvo, seveda obstaja.

Nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton je lani tik pred prihodom novega leta ujel zadnji rok za podpis statuta sodišča, kar je Helmsa in njemu podobne spravilo v obup. Clinton je podpis utemeljil s tem, da so ZDA tako ohranile možnost vpliva na oblikovanje postopkov sodišča in zmanjšanje nevarnosti obtožb Američanov, hkrati pa ostale v družbi držav, ki tudi z dejanji zavračajo dejanja, kot so genocid in množični poboji.