Tujina

ZDA onemogočile ukrepanje Varnostnega sveta ZN

New York, 06. 02. 2010 08.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Generalni sekretar ZN je poudaril, da ne more oceniti verodostojnosti preiskav vojnih zločinov Izraelcev in Palestincev med izraelsko ofenzivo na območju Gaze.

Richard Goldstone v Gazi
Richard Goldstone v Gazi FOTO: Reuters
Izraelska ofenziva na Gazo je bila sicer najbolj smrtonosno dejanje na območju od šestdnevne bližnjevzhodne vojne leta 1967. Po podatkih palestinskega centra za človekove pravice je bilo v ofenzivi ubitih 1417 Palestincev, od tega 65 odstotkov civilistov. Ubitih je bilo tudi 13 Izraelcev, večinoma vojakov. Poleg človeških življenj je ofenziva za seboj pustila hudo opustošenje. Po podatkih ZN je bilo v Gazi uničenih več kot 3530 domov, 2850 hudo poškodovanih, 52.900 pa jih je utrpelo manjše poškodbe.

Izraelska ofenziva na Gazo se je odvijala januarja lani. Generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Ban Ki Mun je poročilo pripravil na podlagi odgovora Izraela in palestinskih oblasti na poročilo južnoafriškega sodnika Richarda Goldstona, ki je septembra lani ugotovil, da sta Izrael in palestinsko gibanje Hamas v času ofenzive, ki je zahtevala življenja 1417 Palestincev in 13 Izraelcev, zagrešila vojne zločine.

Goldstonovo poročilo Izrael obtožuje pretirane uporabe sile in vojnih zločinov med ofenzivo v Gazi. Podobnih obtožb, vendar v manjši meri, je deležno tudi palestinsko gibanje Hamas, ki od leta 2007 nadzoruje to območje. Poročilo vsebuje tudi priporočilo, naj navedbe o vojnih zločinih obeh strani obravnava Varnostni svet ZN in priporoči pregon odgovornih na Mednarodnem kazenskem sodišču (ICC) v Haagu, če v šestih mesecih ne bo verodostojne preiskave.

ZDA onemogočile ukrepanje Varnostnega sveta ZN

Izrael je poročilo označil za pristranskega, ZDA pa so onemogočile ukrepanje v Varnostnem svetu ZN. Zato je zadevo vzela v roke Generalna skupščina ZN, katere resolucije nimajo takšne mednarodnopravne moči kot resolucije Varnostnega sveta ZN. Generalna skupščina je tako novembra lani potrdila resolucijo, ki med drugim od obeh strani zahteva kredibilno preiskavo v skladu z Goldstonovim poročilom. Ban pa je dobil tri mesece časa, da poroča o napredku.

Kaj piše v poročilu?

Gaza
Gaza FOTO: Reuters

Poročilo, ki ga je generalni sekretar ZN v petek predal Generalni skupščini, je dolgo 72 strani. Od tega je 58 strani izraelskega odgovora z opisom sprejetih ukrepov, kratko sporočilo Švice kot depozitarke Ženevskih konvencij ter kratko obvestilo palestinske uprave, da je januarja ustanovila komisijo. Vsebuje tudi kratko oceno Bana, da ne more ocenjevati kredibilnosti ukrepov glede uresničevanja določil resolucije.

Izrael je sporočil, da so sprožili preiskave o 150 posameznih incidentih, od tega 36 kazenskih preiskav, pri čemer so zbrali izjave okoli stotih palestinskih prič. Hamas, ki nadzoruje Gazo, vendar ni mednarodno sprejet sogovornik, pa je že prej poslal sporočilo, da z njihove strani ni bilo vojnih zločinov. Tega v Banovem poročilu ni. Izrael je sicer januarja ZN plačal 10,5 milijona dolarjev odškodnine za uničeno v času ofenzive.

Izrael trdi, da je bila ofenziva potrebna, da se ustavijo napadi z raketami in minometi na jugu države pri Gazi. Izrael prav tako trdi, da so si njihovi vojaki močno prizadevali omejiti civilne žrtve. V petek sicer še ni bilo jasno, kako se bo na pomanjkanje verodostojnosti odzvala Generalna skupščina ZN. Varnostni svet se ne bo, ker bodo ZDA, ki imajo pravico do veta, to onemogočile.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolivar
06. 02. 2010 21.17
Kitajska niti slučajno nebo pritisnila na Izrael ,Rusija pa tudi ne. Vsi vsemo ,da so vojaško-gospodarski posli pomembni tudi tema dvema državama! Rusija kupuje brezpilotne letalnike v Izraelu ,in hkrati ustavlja vojaško pošilko lovcev Siriji ,na zahtevo Izraela. Kitajska pa kljub oskrbovanju nekaterih muslimanskih držav z orožjem ,to ne počne s sosedami Izraela. Zato ker Izrael prodaja ameriško tehnologijo na Kitajsko ,seveda v omejeni meri in se obvezuje ,da Tajvana nebo zalagal z orožjem ,kot ga je nekoč v Hladni vojni. Torej židje znajo prilizniti svoj prispevek tistim ,ki imajo moč v svetu .
Kimberley-Echo
06. 02. 2010 14.49
Ninja.subversion - imaš prav. Knjiga odpira obzorja in nikogar ne pusti ravnodušnega. In ja, Amerika je naslednji veliki totalitarni režim, vsaj na dobri poti so. Ampak noben imperij ni večen in tako tudi Amerika in njena marionetna država Izrael ne. Je pa dobro, da je na drugi strani še Rusija in Kitajska, čeprav nihče od obeh blokov ni kaj prida. Človekove pravice, kaj je že to?
ninja.subversion
06. 02. 2010 12.20
še zavedali se ne bomo kdaj bodo udarili po nas, amerikanizacija / globalizacija že kaze svoje zobe ko nam bodo vse pravice odvzete v imenu VARNOSTI, bo ze prepozno zelo toplo priporočam knjigo " the nazis go underground " od gospoda Kurta Reisa, napisana je bila davnega leta 1944, eno leto pred koncem druge svetovne vojne, avtor je že takrat napovedal da bo naslednji veliki fašistični rajh ravno amerika, a z to razliko da bodo sami sebe imenovali anti-fašisti. vsekakor knjiga ki odpira obzorja
Jure Kacicnik
06. 02. 2010 12.01
no pa smo v demokratičnem svetu, židje in američani lahko delajo vse mi pa le gledamo - živel fašizem 21. stoletja, Italjani in Musolini so pravi malinovci
DedekLakai
06. 02. 2010 11.46
Izrael nebo nikoli kaznovan za to kaj so storili. To že vsak ve. Ampak na "našo srečo" sta se letos poleti oglasila Rusija in Kitajska. KI sta javno pozvala ZDA da če nebodo kontrolirali Izraela in če bo Izrael še veliko mrdal po Palestini ali napadel Iran se lahko pripravijo na napad teh dveh na Izrael. Kitajska je tudi zagrozila da bodo zamrznili imetja ZDA na kitajskem. Tako da vsaj po eni strani smo lahko srečni da obstajata Rusija in Kitajska da vsaj malo "kontrolirats" Izrael.
ecoliqua
06. 02. 2010 11.24
Ja boh vas obvaruj, pa kaj trosite neumnosti. po mnenju celotne evrope so muslimani ekstremisti in Izrael brani cel svet pred temi musliji, kako ste lahko tako dvoumni, tu zagovarjate palestince in obtožujete žide, v sloveniji pa ravnamo ko židi z vsemi ki niso slovenci.Všeč mi je razmerje za enega žida 100 palestincev.Živimo v svetu ki je krut in nepravičen zato stvari nikoli nebodo bolše, nacionalisti pridobivajo glasove,nestrpnost do druge vere(op.muslimani)je postala že stalnica, v USA bodo počasi uvedli sužnje.Prvo poglejte kako nestrpni smo šele tu v Sloveniji do muslimanov,ki so pridni delavci a tretirani hujše kot palestinci zato raje tiho bodite.
bnam 2707
06. 02. 2010 10.22
Nekoč je hitler izvajal holokaust nad Židi,zdaj ga oni nad Palestinci.Vse zaradi židovskih botrov v ZDA,ki imajo v svojih rokah vse niti svetovnega kapitala. Dokler bo tako,se nobena vojna ne bo končala.
eye1
06. 02. 2010 10.18
Ta medij je itak židovski v vseh pogledih. Če je žid lastnik drugače ne more biti. Ubitih je bilo 1400 in 140 palestincev. Od tega 400 otrok. Izrael je plačal 10 milijonov dolarjev odškodnine ZN. Ker je porušil kar nekaj infrsatrukture ZN-ja, kot so šole in podobno.... Zbrano pa je bilo prek 2 miljard dolarjev na donatorski konferenci za obnovo gaze. Ta denar oz. material tako zdaj ne more v gazo ker so palestinci v popolni blokadi. V ZDA je pa tako 6 milijonov židov in je Izrael pravzaprav samo satelit država, tako da ta blokada ne preseneča. Se dogaja že odkar obstaja Izrael... 60 let. We want change so rekli, dobili pa so pobarvanega rasista z imenom Obama... BBC-jeva oddaj objavljena pred kratkim
ninja.subversion
06. 02. 2010 09.55
israel je mali ameriški satan !
tovarišinajuriš
06. 02. 2010 09.35
... in prišli bodo Kitajci...
Desktop.Messiah
06. 02. 2010 09.34
Stoštirideset (140!) ubitih Palestincev? Ustavimo GENOCID v Gazi!
kuhar2000
06. 02. 2010 09.34
Ves čas poslušamo kako je Izrael ubogi, kako ga sosedi ogrožajo, najprej Irak, zdaj Iran pa ves čas jih terorizirajo Palestinci. Hkrati pa so najmočnejša vojska na bližnjem vzhodu zadnjih 30 let, imajo atomsko orožje, izvajajo preventivne udarce po sosedih, ubijajo tuje državljane po tujini brez sojenja,... In ostali so teroristi le oni ne, hja hebiga so izbrano ljudstvo in se tako tudi vedejo.
kuhar2000
06. 02. 2010 09.28
Pa dejte popravit članek umrlo je več kot 1400 Palestincev (večinoma civilistov) in ne 140 ter 13 Izraelcev (večinoma vojakov). Že razmerje mrtvih lepo pove o brutalnosti Palestincev in njihovega gibanja Hamas. Z vsem mogočnim orožjem so napadli in terorizirali uboge neoborožene Izraelce.
ODIN
06. 02. 2010 09.08
Ponovno ista zgodba velikega brata ZDA, ki bo Izrael zaščitil pred preiskavo. Ponovno ista zgodba favorizma in dvoličnosti, ki se skozi zgodovino ponavlja že od samega začetka. Upam le, da bodo tudi drugi končno dojeli, da so svetovljanski in demokratični govori ZDA o svobodi in pravičnosti le propaganda in pamflet , ki ne velja za vse in ni dober niti kot nadomestek WC papirja.