Tujina

ZDA o propadlih pogovorih z Irakom

Washington/Bagdad/Dubai, 06. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Ameriško zunanje ministrstvo je sporočilo, da se po neuspešnem izidu pogovorov med ZN in Irakom ni več moč pogovarjati o ničemer. Iraški zunanji minister Nadži Sabri pa je zavračanje Bagdada utemeljil s strahom pred ameriškim napadom.

Nadži Sabri in Kofi Annan med včerajšnjimi pogovori
Nadži Sabri in Kofi Annan med včerajšnjimi pogovori FOTO: Reuters

Generalnemu sekretarju ZN Kofiju Annanu namreč po dveh dneh pogovorov na Dunaju ni uspelo prepričati iraškega zunanjega ministra Nadžija Sabrija, da se inšpektorji ZN vrnejo v Irak.

Po besedah predstavnika ZN Freda Eckharda so pogovori propadli zaradi tega, ker je Irak prihod inšpektorjev pogojeval z zagotovilom o ukinitvi sankcij.

Sporazumeli so se sicer, da se bodo v naslednjih mesecih ponovno srečali v Evropi in nadaljevali pogovore. Annan je ob tem dejal, da se iraški pogajalci želijo posvetovati z visokimi predstavniki v Bagdadu. Dodal je še, da termina za naslednje pogovore še niso določili.

Prihod inšpektorjev za "pripravo terena"?

Iraški zunanji minister Nadži Sabri je zavračanje Bagdada, da bi se lahko mednarodni inšpektorji ZN lahko vrnili v Irak utemeljil s strahom pred ameriškim napadom. Sabri je za arabsko televizijo MBC, ki ima sedež v Dubaju dejal,da želijo ZDA vrnitev inšpektorjev, da bi lahko uredile informacije, ki jih posredujejo svojim in britanskim letalom za napade na iraško ljudstvo.

SORODNI ČLANKI