Tujina

ZDA niso krive za smrt agenta

New York, 01. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

ZDA so objavile zaključke preiskave v zvezi s smrtjo italijanskega agenta Caliparija, v kateri so ameriški vojaki oprani vsakršne krivde.

Ubit italijanski agent Nicole Calipari
Ubit italijanski agent Nicole Calipari FOTO: Reuters

ZDA so objavile zaključke preiskave v zvezi s smrtjo italijanskega agenta Nicole Caliparija, v kateri so ameriški vojaki oprani vsakršne krivde.

Potem ko ameriške in italijanske oblasti v preiskavi smrti italijanskega agenta Nicole Caliparija v Iraku niso prišle do enotnega zaključka, so ameriške oblasti v soboto objavile svoje zaključke preiskave. Kot je v Bagdadu sporočil vodja preiskovalcev ameriške vojske, brigadir Peter Vangjel, je bila smrt Caliparija 4. marca v Iraku tragična nesreča, ameriški vojaki, ki so na nadzorni točki blizu bagdadskega letališča streljali na Italijane, pa niso krivi. Italijanska stran bo svoje zaključke preiskave objavila v ponedeljek popoldne.

Novinarka Giuliana Sgrena
Novinarka Giuliana Sgrena FOTO: Reuters


Vodja ameriških preiskovalcev Vangjel je ob tem v poročilu izrekel globoko sožalje sorodnikom Caliparija, ki se je 4. marca še z enim agentom peljal proti letališču italijansko novinarko Giuliano Sgreno, potem ko je sodeloval pri njenem reševanju iz rok iraških skrajnežev, ki so jo zadrževali približno en mesec.

Ameriški State Department in italijansko ministrstvo za zunanje zadeve sta v petek v skupni izjavi sporočila, da so ameriške in italijanske oblasti sklenile več kot mesec trajajočo skupno preiskavo smrti Caliparija, vendar niso uspele priti do enotnega zaključka. Ocene ameriške in italijanske strani se namreč razlikujejo glede nekaterih ključnih vprašanj, kot so hitrost vozila in opozorilni streli.

Ameriške sile niso krive za smrt italijanskega agenta
Ameriške sile niso krive za smrt italijanskega agenta FOTO: Reuters

Ameriški preiskovalci so tako v poročilu zapisali, da je po trditvah ameriških vojakov z nadzorne točke avtomobil z Italijani drvel proti nadzorni točki in ni ustavil niti po opozorilnih strelih v zrak in nato še v motor avtomobila. Po navedbah ameriške strani so bili streli izstreljeni v skladu s pravili. Američani še trdijo, da Calipari reševalne operacije ni uskladil z ameriško vojsko, ki je ni obvestil o načrtovani poti proti bagdadskemu letališču. "Če bi koordinirali dejavnosti, bi se tragediji bilo mogoče izogniti," je sklenil Vangjel.

Sgrena in preživeli italijanski agent, ki je vozil avtomobil, pa trdita, da so vozili počasi in da ni bilo nikakršnih opozoril, ampak so ameriški vojaki v trenutku začeli obstreljevati vozilo. Kot je dejala novinarka, so vozili s hitrostjo približno 50 kilometrov na uro.

Za ameriško stran je tako primer končan, ker naj bi vojaki ravnali v skladu s pravili. Italijani pa so uvedli kazensko preiskavo, tako da je italijansko tožilstvo opravilo že več forenzičnih raziskav na avtomobilu, ki so ga ta teden prepeljali v Italijo.