Tujina

'ZDA ne mučijo'

Ženeva, 05. 05. 2006 12.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

ZDA zavračajo obtožbe o mučenju, ki so jih deležne s strani Odbora ZN proti mučenju zaradi metod v boju proti terorizmu.

ZDA bodo morale razložiti, kaj se je dogajalo v Abu Graibu
ZDA bodo morale razložiti, kaj se je dogajalo v Abu Graibu FOTO: Reuters

ZDA so v nastopu pred Odborom Združenih narodov proti mučenju v Ženevi danes zavrnile obtožbe o mučenju, ki so jih bile deležne s strani odbora zaradi metod v boju proti terorizmu. "ZDA ne pristajajo in ne izvajajo mučenja," je v prvem nastopu ZDA pred odborom po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001 ob začetku zasedanja dejal vodja ameriške delegacije, svetovalec zunanjega ministrstva John Bellinger.

Billinger je izpostavil zavezanost ZDA uresničitvi svojih mednarodnih obvez in zagotovil, da bo delegacija skušala odgovoriti na vsa vprašanja odbora. Dodal pa je, da na vsa vprašanja morda le ne bodo mogli odgovoriti, saj so mnoga povezana z obveščevalnimi dejavnostmi. Izpostavil je, da ZDA v primeru napak ukrepajo.

"Ameriška kazenska zakonodaja in mednarodni sporazumi, k spoštovanju katerih so se zavezale ZDA, prepovedujejo mučenje," pa je dejal član delegacije Barry Lowenkron. Vlada v Washingtonu je po njegovih besedah nasprotno še okrepila prizadevanja za odpravo mučenja ali drugih krutih in nečloveških ravnanj. To je označil kot ne samo zakonsko obvezo, ampak moralno, h kateri je ameriški narod zavezan od svojega začetka.

Sporen je tudi zapor Guantanamo na Kubi
Sporen je tudi zapor Guantanamo na Kubi FOTO: Reuters

V ameriški delegaciji je 25 predstavnikov obrambnega in pravosodnega ministrstva ter ministrstva za domovinsko varnost. Odbor ZN predstavnike ameriške administracije zaslišuje v zvezi s spornim delovanjem ameriške obveščevalne agencije CIA in glede upoštevanja mednarodne Konvencije o prepovedi mučenja. Odbor jim bo med drugim postavil vrsto vprašanj povezanih z interpretacijo prepovedi mučenja s strani ZDA in z metodami zasliševanja v zaporih kot sta bagdadski zapor Abu Graib in zapor v ameriškem vojaškem oporišču Guantanamo na Kubi.

ZDA morajo, tako kot ostalih 140 držav podpisnic Konvencije o prepovedi mučenja, predložiti poročilo odboru in v njem pokazati usklajenost svojega delovanja s konvencijo. ZDA so januarja letos, s približno štiriletno zamudo, le vložile 87 strani dolgo poročilo. V njem Washington vztraja, da "nedvoumno nasprotuje" mučenju in da ostaja zavezan prepovedi, ki jo je z ratifikacijo konvencije ameriški senat sprejel oktobra 1994.

Odbor od ZDA zahteva pojasnila, zakaj so vzpostavile tajne zapore
Odbor od ZDA zahteva pojasnila, zakaj so vzpostavile tajne zapore FOTO: Reuters

Odbor ZN za mučenje, sestavljen iz desetih neodvisnih strokovnjakov, ki se srečujejo dvakrat na leto, pa trdi, da se zdi ameriška interpretacija mučenja, kot je zapisana v memorandumih pravosodnega ministrstva iz obdobja med letoma 2002 in 2004, ožja kot interpretacija ZN in ne zajema vsega, kar je zajeto v interpretaciji svetovne organizacije.

Odbor sedaj tako zahteva, da ZDA pojasnijo, zakaj so vzpostavile tajne zapore, kakšne metode in pravila uporabljajo za zasliševanje in ali administracija ameriškega predsednika Georgea Busha prevzema odgovornost za domnevna mučenja, ki naj bi jih ameriški agenti izvajali izven ozemlja ZDA. Kritika odbora ZN sicer ne predvideva kazni, razen mednarodne preiskave, svoje zaključke pa naj bi odbor predstavil ob sklenitvi tokratnega zasedanja 19. maja.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rijad Proši?
05. 05. 2006 22.36
Američani so slabši od Al kaide, še bolj primitivni in nazadnjaški, kljub temu , da se imajo za napredno nacijo.Ameriška vlada je TERORISTIČNA in da lahko Al kaidi kapo dol.