Tujina

ZDA naj pojasnijo o zaporih

Bruselj, 22. 11. 2005 10.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska unija bo od ZDA zahtevala, naj pojasni poročila v zvezi s skrivnimi zapori CIA.

Španske oblasti so že sprožile preiskavo o domnevnih tajnih pristankih letal CIA na španskih letališčih
Španske oblasti so že sprožile preiskavo o domnevnih tajnih pristankih letal CIA na španskih letališčih FOTO: Reuters

Države članice Evropske unije bodo od ZDA zahtevale razjasnitev poročil o domnevnih skrivnih zaporih ameriške obveščevalne službe CIA v Evropi ter skrivnostnih pristankih njenih letal na evropskih letališčih.

Kot je ob robu zasedanja zunanjih ministrov v Bruslju poudaril vodja nizozemske diplomacije Bernard Bot, bo britansko predsedstvo v imenu EU ameriški administraciji poslalo pismo, v katerem bo zaprosilo za razjasnitev poročil o delovanju CIA. Tudi danski zunanji minister Peter Stig Moeller je potrdil, da EU od ZDA želi razjasnitev poročil o delovanju CIA v okviru protiterorističnih ukrepov proti domnevnim islamskim skrajnežem.

ZDA bomo prijateljsko vprašali, kaj se dogaja. Ne morete biti zadovoljni z vsemi temi govoricami, tudi mi nismo. Peter Stig Moeller, danski zunanji minister

Številni mediji in nevladne organizacije so v začetku meseca poročali o obstoju skrivnih zaporov ameriške obveščevalne službe CIA za zasliševanje terorističnih osumljencev v več vzhodnoevropskih državah, med katerimi naj bi bile tudi države članice Evropske unije.

O obstoju tajnih zaporov CIA na evropskih tleh je najprej poročal Washington Poste
O obstoju tajnih zaporov CIA na evropskih tleh je najprej poročal Washington Poste FOTO: POP TV
Zapori, v katerih naj bi CIA zasliševala domnevne islamske skrajneže, naj bi obstajali skoraj štiri leta v skupaj osmih državah, šestih poimensko nenavedenih vzhodnoevropskih ter na Tajskem in v Afganistanu. Ker naj bi mreža uporabljala nekdanjo sovjetsko infrastrukturo, je sum padel na nekdanje države vzhodnega bloka. Poljska, Madžarska, Romunija in Bolgarija so obstoj zaporov že zanikale, Bruselj pa je napovedal preverjanje navedb.

Tem so sledila tudi poročila, da naj bi CIA pri prevozu terorističnih osumljencev uporabljala evropska letališča, med drugim na Nizozemskem in Malti.

"Američanom poudarjamo: Veliko držav je bilo omenjenih v povezavi s temi poleti in lahko ugibamo, da jih je bilo veliko omenjenih tudi v povezavi z zapori. Zato bi želeli, da nam kaj poveste o tem," je vsebino pisma, ki naj bi ga v imenu EU ameriški administraciji poslal britanski zunanji minister Jack Straw, pojasnil Moeller.

Britanski zunanji minister Straw sicer ni omenil, da bi EU formalno poslala zahtevo ZDA. Vendar pa je Moeller poudaril, da zunanji ministri EU želijo pojasnilo. "Splošno mnenje je, da je treba razjasniti situacijo, o kateri so poročali mediji, mi pa o tem nismo vedeli nič," je dejal.

Ameriška obveščevalna agencija CIA naj bi imela v več kot 20 državah operativne center za iskanje domnevnih teroristov
Ameriška obveščevalna agencija CIA naj bi imela v več kot 20 državah operativne center za iskanje domnevnih teroristov FOTO: Reuters

"V zvezi s tem nismo sprejeli nobene deklaracije, saj zanjo nimamo podlage. Nobenih dejstev ni. Samo govorice," je tudi dodal.

SORODNI ČLANKI