Tujina

ZDA nad Irak v vsakem primeru

New York, 17. 12. 2008 11.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški podpredsednik Cheney je v intervjuju povedal, da bi napadli Irak, tudi če bi vedeli, da orožja za množično uničevanje ni. Guantanamo bi po njegovem mnenju moral ostati odprt.

Po besedah Dicka Cheneyja so vsi osumljenci, ki so zaprti v Guantanamu, krivi terorizma.
Po besedah Dicka Cheneyja so vsi osumljenci, ki so zaprti v Guantanamu, krivi terorizma. FOTO: Reuters

V pogovoru za ameriško televizijo je Dick Cheney izrazil prepričanje, da je bila odločitev za vojno v Iraku kljub napačnim opozorilom obveščevalne agencije o grožnji z orožjem za množično uničevanje potrebna, saj je po njegovih besedah svet danes brez iraškega diktatorja Sadama Huseina na boljšem.

Konzervativni ameriški podpredsednik na lovu
Konzervativni ameriški podpredsednik na lovu FOTO: Reuters

˝Zaprti v Guantanamu so vsi krivi˝

V nadaljevanju intervjuja na temo o Guantanamu na Kubi je Cheney poudaril, da mora zapor ostati odprt do konca vojne proti terorizmu. Prepričan je, da ameriška vojska ni sposobna narediti napake, da so vsi osumljenci krivi terorizma in da ne pozna države, ki bi tako lepo skrbela za sovražnike.

Glede zasliševanja terorističnih osumljencev je nato podpredsednik pred očmi javnosti priznal, da je bil med tistimi, ki so odobrili metodo, po kateri ujetnika privežejo na desko, mu pokrijejo glavo in zalivajo z vodo, da mu vzbudijo občutek utapljanja.

Kritiki so njegovim trditvam odgovorili, da naj bi tak način zasliševanja po ameriškem pravu veljal za mučenje, saj so prav zaradi tega po drugi svetovni vojni preganjali japonske zasliševalce.

Republikanec Robert Gates ostaja ameriški obrambni minister.
Republikanec Robert Gates ostaja ameriški obrambni minister. FOTO: Reuters

Dobra ekipa za nacionalno varnost

Prihajajoči Obamovi administraciji je Cheney odsvetoval odpravo programov, ki so namenjeni zaščiti Američanov, hkrati pa je pohvalil ekipo Baracka Obame za nacionalno varnost in dodal, da je bila zamisel, da obdrži republikanca Roberta Gatesa na položaju obrambnega ministra, odlična. Senatorke Hillary Clinton sam ne bi imenoval za državno sekretarko, vendar jo je Cheney označil za trdno, pametno in delavno.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gliss.
17. 12. 2008 21.39
ma nej Cheney zaprejo v Guantanam pa da vidmo pol ce bo se hotu da ostane odprt..
patriot007
17. 12. 2008 20.34
nisem vedel da je NAFTA biološko orožje,
fantodfare
17. 12. 2008 17.03
he,he. Verjetno so iskali biološko orožje; BERI: arabske ČEVLJE!,he,he.
gizmohizmo
17. 12. 2008 15.17
V VSAKEM PRIMERU IMA IRAK NAFTO, IN VELIKO POZIDANIH MEST , KI JIH JE BILO POTREBNO NA NOVO POZIDATI!!!
Sadjar
17. 12. 2008 14.28
Bodo še tile fantje prišli na svoje, vojni zločini niso kar nekaj...